"Геноцид громади ПЦУ": в Мінкультури зробили заяву щодо захоплення собору в окупованому Сімферополі
"Геноцид громади ПЦУ": в Мінкультури зробили заяву щодо захоплення собору в окупованому Сімферополі

"Геноцид громади ПЦУ": в Мінкультури зробили заяву щодо захоплення собору в окупованому Сімферополі

У середу, 5 серпня, Міністерство культури та інформаційної політики України зробило заяву щодо захоплення собору Православної церкви України (ПЦУ) в окупованому Криму.

Вона оприлюднена на сайті відомства.

"Міністерство культури та інформаційної політики України категорично засуджує дії держави-окупанта Російської Федерації, спрямовані на витіснення Української Церкви з тимчасово окупованого Криму", - йдеться в повідомленні.

Так, за інформацією відомства, 4 серпня Верховний суд РФ відмовився переглядати рішення окупаційних "судів" на території Криму про виселення громади ПЦУ з Кафедрального собору Святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги в Сімферополі.

"Таке рішення фактично означає повну ліквідацію місцевої української православної громади, що межує з геноцидом. МКІП спільно з Міністерством закордонних справ, представництвом президента в АР Крим та прокуратурою АР Крим буде вживати всіх можливих заходів для захисту українських громадян на території окупованого півострова", - заявили в МКІП.

Також в відомстві нагадують, що приміщення, в якому розташований Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги, ще 16 травня 2001 року постановою Верховної Ради АР Крим було передано Кримському Єпархіальному управлінню УПЦ КП в безоплатне користування до 2050 року.

У червні 2020 року Комітет ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики схвалив проєкт постанови про передачу собору в держвласність України. Тепер цей проєкт мають підтримати нардепи.

Як повідомлялося раніше, окупаційна влада анексованого Росією Криму змушує архієпископа Сімферопольського і Кримського ПЦУ Климента знести храм у Євпаторії.

Відео Окупанти Криму збираються знести храм Православної церкви України в Євпаторії

Окупанти Криму збираються знести храм Православної церкви України в Євпаторії - постанову з такою вимогою вручили архієпископу Сімферопольському і Кримському ПЦУ Клименту. Культову будівлю хочуть демонтувати в п'ятиденний термін. У разі невиконання Климента можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Рішення про демонтаж ухвалив підконтрольний Росії суд. Як пояснили окупанти - нібито через відсутність доказів використання земельної ділянки та будівлі релігійною громадою.

Окупанти Криму збираються знести храм Православної церкви України в Євпаторії
Источник материала
loader
loader