У Білорусі прощаються з Тараковським – першою жертвою протестів: фото
У Білорусі прощаються з Тараковським – першою жертвою протестів: фото

У Білорусі прощаються з Тараковським – першою жертвою протестів: фото

У Мінську 15 серпня відбувається прощання з Олександром Тарайковським. Це перша офіційна жертва масових протестів у Білорусі. Спершу МВС повідомляло, що чоловік "сам себе підірвав", але потім у мережі показали відео, як його безжалісно розстріляли силовики.

Сотні людей йдуть центром Мінська до місця меморіалу Олександра Тарайковського на Пушкінській, пише видання "Наша ніва".

Близько 300 людей зібралися на вулиці Алшевського 12, де в ритуальній залі чекає труна з тілом Олександра Тарайковського, пише "Радыё Свабода".

Люди стоять біля будівлі з квітами, вінками, плакатами й біло-червоно-білими прапорами. Прийшли на прощання й політики, зокрема Володимир Некляєв – поет, лідер громадської кампанії "Говори правду!" й екскандидат у президенти Білорусі.

Біля станції метро "Пушкінська", де й убили Олександра Тарайковського, протестувальники влаштували йому стихійний меморіал. Там зранку суботи зібралися понад тисяча людей.

Прощання з Олександром Тарайковським: дивіться фото

Коротко про загибель Олександра Тарайковського:

  • Чоловік загинув 10 серпня – у другий день масових протестів у Білорусі. Тоді про його смерть стало відомо з повідомлення МВС Білорусі, що було дивно, адже влада до цього мовчала про жертв репресій.
  • Офіційною причиною загибелі протестувальника тоді назвали підрив. Мовляв, він збирався кинути в правоохоронців невідомий вибуховий предмет, але випадково підірвав сам себе.
  • Та згодом у мережі показали відео з моменту загибелі Тарайковського. На опублікованих кадрах протестувальник стоїть один, а навпроти нього з десяток озброєних силовиків. Далі пролунав постріл, а Тарайковськив впав.

[SENSITIVE VIDEO] Minsk, Aug10. You can see the shot, and then protester began to stagger. Later another rifle was directed (illuminated by a flashlight) and two more shots. The man falls. Apparently, nothing exploded in his hand, as reported in the news pic.twitter.com/58EVcesajb

— Franak Viačorka (@franakviacorka) August 11, 2020

 

Теги по теме
Беларусь Жертвы Протесты в Беларуси Минск Василий Денисюк
Источник материала
Поделиться сюжетом