Україна виграла суд в Польщі і зможе привезти понад 20 броньовиків для ЗСУ
Україна виграла суд в Польщі і зможе привезти понад 20 броньовиків для ЗСУ

Україна виграла суд в Польщі і зможе привезти понад 20 броньовиків для ЗСУ

Протермінований контракт, судова тяганина і вилучення техніки - у такий спосіб Україні довелося забирати бойові машини піхоти для нашої армії. Про їх постачання "Укрспецекспорт" ще 2016 року домовився з польською компанією. Їй переказали аванс на понад 50 броньованих машин. Однак закордонний партнер поставив лише два десятки. Тому Україні довелося звертатися до польських судів. І ті стали на українську сторону. 

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Справа почалася ще у квітні 2016 року. Був підписаний контракт між польською приватною компанією та "Укрспецекспортом" щодо постачання військової техніки на територію України", - зазначив Ігор Долуда, керівник юридичного відділу "Укрспецекспорт".

За угодою, Україна мала придбати 93 бойові машини піхоти. Ціна питання - 15 мільйонів 345 тисяч доларів. Партнером виступила польська приватна компанія "Вторпласт С А". "Укрспецекспорт" перераховував полякам частину грошей на майже дев'ять мільйонів доларів і навіть отримав першу партію із 20 броньованих машин. Решту компанія мала поставити до кінця 2018 року. 

"На жаль, польський партнер не виконав умови контракту і вже понад два роки не постачав техніку державній компанії", - зазначив Ігор Долуда.

На питання, чому БМП не доставлялися в Україну, голова правління польської фірми відповідає, що хотів переглянути ціну постачання машин. Самі ж БМП поставлялися із інших країн, деякі з них потрібно було повертати назад на заміну частин і це теж нібито викликало затримку. 

"Треба було їх завозити до Чехії. Почекати, поки машини прийдуть назад. Робити наступний техогляд, потім почався коронавірус. Вийшло як вийшло", - говорить польський бізнесмен Владислав Бінда.

Україна подала на компанію до польського суду. Адвокати, які займалися справою, називають аргументи "Вторпласту" безпідставними.

Відео Україна виграла суд в Польщі і зможе привезти десятки броньовиків

Протермінований контракт, судова тяганина і вилучення техніки. У такий спосіб Україні довелося забирати бойові машини піхоти для нашої армії. Про їх постачання "Укрспецекспорт" іще 2016 року домовився з польською компанією. Їй переказали аванс на 50 із лишком броньованих машин. Утім, закордонний партнер поставив лише два десятки. Тому Україні довелося звертатися до польських судів. І ті стали на нашу сторону.

"Польська компанія не представила жодних обґрунтованих, серйозних причин, які б дозволили їй не виконувати умови контракту, зривати постачання. Насправді вона могла у передбаченому порядку, згідно з домовленостями, реалізовувати українське замовлення", - говорить адвокат Якуб Мазур.

На бік України в цій справі стали арбітражний і апеляційний суди Польщі. І Україна таки отримала шанс забрати машини.

"Наш польський партнер твердив, що в умовах коронавірусу наші представники не зможуть в'їхати на територію Польщі. Туди група доїхала і приступила до виконання завдання. Завдання дуже просте - в примусовому порядку забрати ту частину продукції, яка законтрактована і була на складі підприємства", - говорить гендиректор ДП "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря.

Оскільки добровільно передавати техніку польська фірма не захотіла, довелося залучити судового виконавця, який зробив це у примусовому порядку.

"У мене в руках рішення суду - у нас це називається екзекуційний акт. На його підставі ми, власне, зараз вилучаємо 26 військових машин, які належать Україні. Я не розумію, чому польська компанія добровільно цього не зробила. Головне, що є рішення суду, яке ми можемо сьогодні виконати", - говорить судовий виконавець Томаш Войтович.

В "Укрспецекспорті" сподіваються, що вже скоро БМП перетнуть польсько-український кордон. Оскільки ці машини, зокрема, фігурують у державному оборонному замовлені на цей рік.

"Стан ми оцінили як задовільний. Вони комплекті і досить швидко можуть бути поставлені для Збройних сил України", - зазначив Ноздря.

Для постачальника військової техніки справа також ще не закінчилася. В Україні проти "Вторпласту" також ведеться окреме судове провадження. Свої розслідування щодо угоди із компанією ведуть ДБР та НАБУ.

"Оскільки справа розслідується на території кількох країн - то ми не маємо права розголошувати її деталі", - розповів директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

Також польський арбітраж зобов’язав "Вторпласт" виплатити "Укрспецекспорту" понад 3 мільйони доларів за непоставлені БМП та судові витрати. 

Источник материала
Поделиться сюжетом