За пів року держбюджет України недоотримав 38 мільярдів гривень – Рахункова палата
За пів року держбюджет України недоотримав 38 мільярдів гривень – Рахункова палата

За пів року держбюджет України недоотримав 38 мільярдів гривень – Рахункова палата

За перше півріччя 2020 року державний бюджет України недоотримав 38 млрд грн (план не виконано на 7,8%). Водночас показник видатків не виконаний на 51 млрд грн (на 9,5%). Це при тому, що він був зменшений на 77 млрд грн.

Про це повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, передає пресслужба відомства.

Поглиблення негативних тенденцій в економіці Україні за перше півріччя 2020 року:

  • зниження реального ВВП на 6,7% (у першому кварталі – на 1,3%);
  • зниження випуску промислової продукції на 8,3% (у першому кварталі – на 5 %);
  • зниження імпорту товарів і послуг на 19,7% (у першому кварталі – на 4,8%);
  • зменшення кредитування і відплив прямих іноземних інвестицій.
держбюджет 2020
Рахункова палата України

Наприкінці березня уряд змінив прогноз середнього обмінного курсу гривні з 27 до 30 грн за долар США. Фактично у січні-червні середній обмінний курс становив 25,98 грн за долар, тобто на 13,4% менше прогнозного. За рахунок цього недоотримано 25,5 млрд грн доходів.

"Аналогічно уряд прогнозував скорочення імпорту товарів і послуг на 10%. Фактично у першому півріччі імпорт зменшився на 19,7%, або майже вдвічі більше прогнозного. Як наслідок, недоотримано 14 млрд грн доходів", – зазначив Пацкан.

Значними є відхилення від прогнозних показників зменшення реального ВВП і зростання цін. А це також негативно вплинуло на виконання плану доходів.

"Зменшений на 77 млрд грн план на перше півріччя видатків загального фонду державного бюджету не виконано на 51 млрд грн, або 9,5%. Це є наслідком недотримання розпорядниками коштів вимог Бюджетного кодексу щодо термінів затвердження паспортів бюджетних програм, економії видатків на обслуговування державного боргу і незавершення процедур закупівель", – пояснив голова Рахункової палати.

Державні запозичення за перші пів року склали 263 млрд грн. Це третина від надходжень держбюджету. Пацкан наголосив, що суттєвими є ризики неотримання на прийнятних умовах запланованих на 2020 рік зовнішніх запозичень і заміщення їх внутрішніми.

Водночас за перше півріччя на 13,6% - до 2,3 трлн грн - зріс загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу. 60% суми зростання відбулося за рахунок девальвації гривні до іноземних валют.

"Витрати на погашення й обслуговування боргу становили 220 млрд грн, або майже третину загальних витрат держбюджету у першому півріччі 2020 року, що зменшило фінансові можливості для реалізації інших бюджетних програм", – пояснив голова Рахункової палати.

Читайте також:

  • Голова НБУ розповів, коли Україна може отримати другий транш від МВФ.
  • В НБУ пообіцяли зберегти курс гривні пливучим.
  • Якими будуть ВВП, зарплати та курс долара: Мінекономіки оприлюднило прогноз на найближчі три роки.
  • Нацбанк знизив облікову ставку до найнижчого рівня в історії України.
Источник материала
loader
loader