Наступна нормандська зустріч відбудеться у повному складі: про що говоритимуть
Наступна нормандська зустріч відбудеться у повному складі: про що говоритимуть

Наступна нормандська зустріч відбудеться у повному складі: про що говоритимуть

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що наступна зустріч радників нормандського формату відбудеться вже 28 серпня. Ба більше, у ній візьмуть участь усі члени переговорного процесу, зокрема й Росія.

Кулеба зауважив, що є всі підстави вважати, що Росія братиме участь у зустрічі. про це очільник українського МЗС сказав під час брифінгу за результатами зустрічі з прем'єром Німеччини, передає 24 канал.

Також Кулеба підтвердив, що зараз триває підготовка до проведення нормандської зустрічі 28 серпня. Відомо, що Німеччина та Франція вже підтримали ініціативу України на рівні міністрів закордонних справ.

Я вдячний міністру Маасу та французькому колезі Іву Ле Дріану за те, що вони підтримали мою пропозицію.  Сьогодні ми обговорили шлях підготовки до неї. У нас є всі підстави вважати, що ця зустріч відбудеться у повноцінному чотиристоронньому форматі й до нас приєднається глава МЗС РФ,
– сказав Дмитро Кулеба.

Про що говоритимуть на нормандській зустрічі

Міністр закордонних справ України пояснив, що очільники МЗС можуть обговорити:

  • формулу Штайнмаєра;
  • проведення місцевих виборів на Донбасі;
  • передачу повноважень на кордоні, а також повноваження військових. 

Водночас Кулеба наголосив, що Україна ніколи не піде на поступки, які підірвуть її територіальну цілісність, або ж розвиток як європейської країни. 

Що відомо про нормандський формат: головне

  • Це формат переговорів, метою якого є завершення російсько-української війни на Донбасі. Крім учасників війни, у переговорах також представлені Франція та Німеччина.
  • Перша зустріч відбулася у червні 2014 року. Після берлінської зустрічі 2016 року переговори зупинилися, а через понад три роки в грудні 2019 знову відновилися.
  • На другій нормандській зустрічі також були прем'єри Італії й Великої Британії, а також голова Єврокомісії та президент Європейської Ради.
Теги по теме
Россия война Новости Украины МИД Украины Война на Донбассе Украина – Россия Нормандський формат Алена Захарова
Источник материала
loader
loader