США накрила нова хвиля протестів: Напередодні поліцейський відкрив вогонь по беззбройному афроамериканцю на очах у його дітей
США накрила нова хвиля протестів: Напередодні поліцейський відкрив вогонь по беззбройному афроамериканцю на очах у його дітей

США накрила нова хвиля протестів: Напередодні поліцейський відкрив вогонь по беззбройному афроамериканцю на очах у його дітей

Не встигло вщухнути відлуння антирасистських протестів, що почалися в кінці травня після жорстокого вбивства білими поліцейськими афроамериканця Джорджа Флойда, як на вулицях одного з американських міст послідував новий виток заворушень.

Масові демонстрації вже встигли набрати смертельних обертів – в ході нічних сутичок пострілами з пістолета двоє людей були вбиті і ще один зазнав поранення.

Центральна влада поспішила відправити до міста силовиків, підкресливши, що не терпітиме "насильство і беззаконня", а протестувальники тим часом отримали підтримку від гравців Національної баскетбольної асоціації (НБА), що стала безпрецедентною для спортивного світу.

Детальніше про нинішні події в США, які увійдуть в історію нарівні з попередніми багатотисячними антирасистськими протестами – читайте в нашому матеріалі.

Поліцейський стріляв впритул. У Блейка вогнепальної зброї не було

Про причини інциденту, що стався в місті Кеноша (штат Вісконсін) минулої неділі, 23 серпня, досі відомо небагато.

Ось, наприклад, версія адвоката Бенджаміна Крампа, який представляє інтереси потерпілого:

"Цьому чорношкірому чоловікові кілька разів вистрілили в спину поліцейські Кеноша. Він сідав у свою машину після того, як, мабуть, припинив бійку між двома жінками".

#SayHisName: This is 29yo Jacob Blake. He was shot several times in the back by @KenoshaPolice tonight after breaking up a fight. We will get #JusticeForJacob!! https://t.co/eqnRiXCs4B pic.twitter.com/y1CBt4WNRC

— Ben Crump (@AttorneyCrump) August 24, 2020

 

Захисник уточнив, що свідками події стали троє синів Блейка, які під час стрілянини перебували в автомобілі: "Вони бачили, як стріляли в їхнього батька. Це травма на все життя".

Confirmed: Jacob Blake’s 3 SONS were IN THE CAR he was getting into when @KenoshaPolice shot him tonight. They saw a cop shoot their father. They will be traumatized forever. We cannot let officers violate their duty to PROTECT us. Our kids deserve better!! #JusticeForJacobBlake

— Ben Crump (@AttorneyCrump) August 24, 2020

Інші очевидці в коментарі Kenosha News підтвердили версію адвоката, розповівши, що Блейк намагався припинити сварку між двома жінками.

За їхніми словами, спочатку поліцейські застосували електрошокер, а потім було чутно як мінімум сім пострілів.

Видання The Guardian поділилося відео, на якому видно, як чорношкірий чоловік йде від офіцерів і обходить машину, щоб потрапити всередину. У той час як він сідав за кермо позашляховика, поліцейський схопив чоловіка за майку, напевно, намагаючись утримати, а потім вистрілив в нього сім разів впритул.

Обережно! У ролику є сцени насильства!

На ролику видно, що у Блейка немає в руках зброї, однак, трохи пізніше Euronews повідомив, що у його машині знайшли ніж.

"Співробітники відділу кримінальних розслідувань управління юстиції знайшли ніж на підлозі в салоні автомобіля Блейка з боку водія. При обшуку іншої зброї в автомобілі виявлено не було", - цитує телеканал генпрокурора штату Джоша Каула.

Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів Kenosha News
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів Kenosha News
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів Kenosha News
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів Kenosha News

На звуки пострілів прийшли понад півсотні жителів довколишніх будинків – вони скандували лайки на адресу офіцерів. У міру того, як натовп збільшувався, на місце події прибували правоохоронці.

У прес-релізі поліції Кеноша, який був оприлюднений в неділю ввечері, говорилося, що правоохоронці приїжджали на виклик через "побутову сварку".

Ніякої додаткової інформації про стрілянину чи її причини надано не було.

Досі незрозуміло, чому між двома жінками сталася сварка, ким вони були Блейку, і хто викликав поліцейських. До слова, останніх усунути від роботи до з'ясування всіх обставин.

Управління кримінальних розслідувань, яке входить до Департаменту юстиції Вісконсіна, пообіцяло надати звіт про інцидент протягом 30 днів.

Довідка. Кеноша – місто з населенням 100 тис. осіб, яке розташоване на березі озера Мічиган між Чикаго і Мілуокі.

Підпали і зіткнення. Перші жертви

Демонстрації, що практично відразу переросли в масові заворушення, розпочалися у першу ж ніч після стрілянини і госпіталізації 29-річного Джейкоба Блейка.

Say his name JacobBlake #dcprotest #dcprotests #blmprotest #ACAB #blm #Blacklivesmatter #JacobBlake#KenoshaProtests pic.twitter.com/rNXcoV2yze

— RawsMedia™ (@rawsmedia) August 24, 2020

 

Спочатку люди намагалися прорватися до будівлі поліції Кеноша, вимагаючи заарештувати офіцерів, причетних до інциденту, а потім сутички мітингувальників і правоохоронців сталися біля будівлі окружного суду.

Протестувальники палили автомобілі, кидали різні предмети в поліцейських, на що останні відповіли застосуванням сльозогінного газу.

Happening now: Four garbage trucks on fire in front of Kenosha Court house. SpectrumNews1WI pic.twitter.com/a5Na7sYNSW

— Michelle London (@MichelleDLondon) August 24, 2020

На ранок в Кеноші вирішили ввести комендантську годину. Як вказало у своєму Twitter міське поліцейське управління, таких заходів було вжито "у зв'язку з численними випадками грабежів і стрілянини на вулицях".

Як видно, комендантську годину протестувальники ігнорували. В ході одних з нічних зіткнень дві людини були вбиті пострілами з пістолета, і ще одна зазнала поранень. За підозрою в умисному вбивстві затримали сімнадцятирічного білого американця, жителя Іллінойсу.

In WI, it is illegal for a minor to possess a firearm. So please tell me how this person, who a neighbor has identified as a 17-year-old, was in possession of an AR-15-style assault rifle last night in #Kenosha that he used to kill 2 people? #KenoshaShooting #KenoshaProtests pic.twitter.com/oG1msz50bF

— Louis Klarevas (@Klarevas) August 26, 2020

На тлі цього американський лідер Дональд Трамп заявив про рішення відправити до міста підкріплення із загонів силовиків.

"Сьогодні я відправлю федеральні правоохоронні органи і Національну гвардію до Кеношу, штат Вісконсін, щоб відновити закон і порядок! Ми не будемо терпіти грабежі, підпали, насильство і беззаконня на американських вулицях", - написав президент США 26 серпня у своєму Twitter.

We will NOT stand for looting, arson, violence, and lawlessness on American streets. My team just got off the phone with Governor Evers who agreed to accept federal assistance (Portland should do the same!)...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 26, 2020

За його словами, рішення про силове підкріплення Кеноші було ухвалено після того, як Білий дім запропонував федеральну допомогу губернатору Вісконсіна Тоні Еверсу, і той на неї погодився. Сам же Еверс, за даними телеканалу NBC15, спочатку відмовлявся від підтримки з боку Вашингтона.

Мати Блейка, коментуючи нинішню ситуацію в місті, заявилаа: "Я помітила багато руйнувань. Це зовсім не схоже на волю мого сина або моєї сім'ї".

Зазначимо, що демонстрації проти насильства прокотилися також іншими американськими містами, такими як Чикаго, Портленді (штат Орегон), Медісон (столиця штату Вісконсін) і Луїсвіллі (Кентуккі).          

Що відомо про потерпілого?

Джейкоб Блейк – батько шістьох дітей, працював приватним охоронцем. Під час стрілянини в машині перебували його 8-ми, 5-ти і 3-х річний син, передає Milwaukee Journal Sentinel.

Сусіди потерпілого описують його як доброзичливу, веселу людину, яку часто бачили зі своїми дітьми.

Відомо, що відразу ж після інциденту Блейка доставили до лікарні, де його прооперували. Кулі роздробили деякі хребці і пошкодили спинний мозок, через що чоловіка паралізувало нижче пояса. За словами адвоката Бенджаміна Крампа, знадобиться диво, щоб Джейкоба зміг знову ходити.

Він також отримав пошкодження декількох внутрішніх органів, через що будуть потрібні додаткові операції. Зараз Блейк перебуває в стабільному стані.

Підтримка Блейка і протестуючих

Багато знаменитостей і політики висловили обурення у зв'язку з діями поліцейських. 

Кандидат у президенти США Джо Байден закликав до повного і прозорого розслідування події.

Yesterday, Jacob Blake was shot seven times in the back by police. His kids watched from the car. Today, we woke to grieve yet again.

We need a full and transparent investigation. https://t.co/9X7l25nq8d

— Joe Biden (@JoeBiden) August 24, 2020

Американська реперша Карді Бі (Cardi B) у своєму Instagram поділилася відео інциденту, залишивши під ним такі рядки:

"Я не можу в це повірити. Що на цей раз буде виправданням? Їм просто наплювати! Щось має статися!"

 
 
 
 
 
Переглянути цю публікацію в Instagram
 
 
style="background-color: #f4f4f4; height: 12.5px; transform: rotate(-45deg) translateX(3px) translateY(1px); width: 12.5px; flex-grow: 0; margin-right: 14px; margin-left: 2px;"> 
 
 
 
 
 
 

Wow this is SICKENING ! I can’t believe it ! What’s going to be the excuse now ? They just don’t give a fuck nomore ! SOMETHING MUST HAPPEN !Yooo this is insane they really not giving a fuck anymore.Lord please!

Публікація від Cardi B (@iamcardib) 23 сер 2020 о 9:18 PDT

Дії поліцейських засудили також співачка Демі Ловато, репер 50 Cent, актор Джастін Х. Мін, який прославився за роллю Бена Харгрівза в серіалі "Академія Амбрелла" від Netflix, актор Майкл Джордан, володарка премії "Греммі", співачка Аріана Гранде, модель Хейлі Бібер та інші.

На знак протесту проти стрілянини в афроамериканця Національна баскетбольна асоціація (NBA) призупинила проведення матчів плей-офф сезону.

The NBA and the NBPA today announced that in light of the Milwaukee Bucks’ decision to not take the floor today for Game 5 against the Orlando Magic, today’s three games – MIL-ORL, HOU-OKC and LAL-POR have been postponed. Game 5 of each series will be rescheduled.

— NBA (@NBA) August 26, 2020

Все почалося з того, що гравці "Мілуокі Бакс" бойкотували п'ятий матч серії плей-офф з "Орландо Меджік", а слідом за ними відмовилися грати баскетболісти "Х'юстона", "Оклахоми", "Портленда" і "Лейкерс".

"До біса все це, ми вимагаємо змін. Набридло!", - написав у своєму Twitter лідер "Лейкерс" Леброн Джеймс.

До бойкоту приєдналася також японська тенісистка, колишня перша ракетка світу в жіночому одиночному розряді Наомі Осака.

pic.twitter.com/miKzgSdGxY

— NaomiOsaka大坂なおみ (@naomiosaka) August 27, 2020

Вона відмовилася грати в півфіналі турніру в Цинциннаті (місто на південному заході Огайо, США), унаслідок чого всі матчі як жіночої, так і чоловічої частини змагань, були перенесені.

США накрила нова хвиля протестів: Напередодні поліцейський відкрив вогонь по беззбройному афроамериканцю на очах у його дітей

29-річний Джейкоб Блейк вижив, але частково паралізований і перебуває в лікарні. Він отримав сім пострілів у спину

 17:30 27.08.2020 

Не встигло вщухнути відлуння антирасистських протестів, що почалися в кінці травня після жорстокого вбивства білими поліцейськими афроамериканця Джорджа Флойда, як на вулицях одного з американських міст послідував новий виток заворушень.

Масові демонстрації вже встигли набрати смертельних обертів – в ході нічних сутичок пострілами з пістолета двоє людей були вбиті і ще один зазнав поранення.

Центральна влада поспішила відправити до міста силовиків, підкресливши, що не терпітиме "насильство і беззаконня", а протестувальники тим часом отримали підтримку від гравців Національної баскетбольної асоціації (НБА), що стала безпрецедентною для спортивного світу.

Детальніше про нинішні події в США, які увійдуть в історію нарівні з попередніми багатотисячними антирасистськими протестами – читайте в нашому матеріалі.

Поліцейський стріляв впритул. У Блейка вогнепальної зброї не було

Про причини інциденту, що стався в місті Кеноша (штат Вісконсін) минулої неділі, 23 серпня, досі відомо небагато.

Ось, наприклад, версія адвоката Бенджаміна Крампа, який представляє інтереси потерпілого:

"Цьому чорношкірому чоловікові кілька разів вистрілили в спину поліцейські Кеноша. Він сідав у свою машину після того, як, мабуть, припинив бійку між двома жінками".

#SayHisName: This is 29yo Jacob Blake. He was shot several times in the back by @KenoshaPolice tonight after breaking up a fight. We will get #JusticeForJacob!! https://t.co/eqnRiXCs4B pic.twitter.com/y1CBt4WNRC

— Ben Crump (@AttorneyCrump) August 24, 2020

 

Захисник уточнив, що свідками події стали троє синів Блейка, які під час стрілянини перебували в автомобілі: "Вони бачили, як стріляли в їхнього батька. Це травма на все життя".

Confirmed: Jacob Blake’s 3 SONS were IN THE CAR he was getting into when @KenoshaPolice shot him tonight. They saw a cop shoot their father. They will be traumatized forever. We cannot let officers violate their duty to PROTECT us. Our kids deserve better!! #JusticeForJacobBlake

— Ben Crump (@AttorneyCrump) August 24, 2020

Інші очевидці в коментарі Kenosha News підтвердили версію адвоката, розповівши, що Блейк намагався припинити сварку між двома жінками.

За їхніми словами, спочатку поліцейські застосували електрошокер, а потім було чутно як мінімум сім пострілів.

Видання The Guardian поділилося відео, на якому видно, як чорношкірий чоловік йде від офіцерів і обходить машину, щоб потрапити всередину. У той час як він сідав за кермо позашляховика, поліцейський схопив чоловіка за майку, напевно, намагаючись утримати, а потім вистрілив в нього сім разів впритул.

Обережно! У ролику є сцени насильства!

На ролику видно, що у Блейка немає в руках зброї, однак, трохи пізніше Euronews повідомив, що у його машині знайшли ніж.

"Співробітники відділу кримінальних розслідувань управління юстиції знайшли ніж на підлозі в салоні автомобіля Блейка з боку водія. При обшуку іншої зброї в автомобілі виявлено не було", - цитує телеканал генпрокурора штату Джоша Каула.

Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів Kenosha News
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів Kenosha News
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів Kenosha News
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів
Жителі довколишніх будинків прийшли на звуки пострілів Kenosha News

На звуки пострілів прийшли понад півсотні жителів довколишніх будинків – вони скандували лайки на адресу офіцерів. У міру того, як натовп збільшувався, на місце події прибували правоохоронці.

У прес-релізі поліції Кеноша, який був оприлюднений в неділю ввечері, говорилося, що правоохоронці приїжджали на виклик через "побутову сварку".

Ніякої додаткової інформації про стрілянину чи її причини надано не було.

Досі незрозуміло, чому між двома жінками сталася сварка, ким вони були Блейку, і хто викликав поліцейських. До слова, останніх усунути від роботи до з'ясування всіх обставин.

Управління кримінальних розслідувань, яке входить до Департаменту юстиції Вісконсіна, пообіцяло надати звіт про інцидент протягом 30 днів.

Довідка. Кеноша – місто з населенням 100 тис. осіб, яке розташоване на березі озера Мічиган між Чикаго і Мілуокі.

Підпали і зіткнення. Перші жертви

Демонстрації, що практично відразу переросли в масові заворушення, розпочалися у першу ж ніч після стрілянини і госпіталізації 29-річного Джейкоба Блейка.

Say his name JacobBlake #dcprotest #dcprotests #blmprotest #ACAB #blm #Blacklivesmatter #JacobBlake#KenoshaProtests pic.twitter.com/rNXcoV2yze

— RawsMedia™ (@rawsmedia) August 24, 2020

 

Спочатку люди намагалися прорватися до будівлі поліції Кеноша, вимагаючи заарештувати офіцерів, причетних до інциденту, а потім сутички мітингувальників і правоохоронців сталися біля будівлі окружного суду.

Протестувальники палили автомобілі, кидали різні предмети в поліцейських, на що останні відповіли застосуванням сльозогінного газу.

Happening now: Four garbage trucks on fire in front of Kenosha Court house. SpectrumNews1WI pic.twitter.com/a5Na7sYNSW

— Michelle London (@MichelleDLondon) August 24, 2020

На ранок в Кеноші вирішили ввести комендантську годину. Як вказало у своєму Twitter міське поліцейське управління, таких заходів було вжито "у зв'язку з численними випадками грабежів і стрілянини на вулицях".

Як видно, комендантську годину протестувальники ігнорували. В ході одних з нічних зіткнень дві людини були вбиті пострілами з пістолета, і ще одна зазнала поранень. За підозрою в умисному вбивстві затримали сімнадцятирічного білого американця, жителя Іллінойсу.

In WI, it is illegal for a minor to possess a firearm. So please tell me how this person, who a neighbor has identified as a 17-year-old, was in possession of an AR-15-style assault rifle last night in #Kenosha that he used to kill 2 people? #KenoshaShooting #KenoshaProtests pic.twitter.com/oG1msz50bF

— Louis Klarevas (@Klarevas) August 26, 2020

На тлі цього американський лідер Дональд Трамп заявив про рішення відправити до міста підкріплення із загонів силовиків.

"Сьогодні я відправлю федеральні правоохоронні органи і Національну гвардію до Кеношу, штат Вісконсін, щоб відновити закон і порядок! Ми не будемо терпіти грабежі, підпали, насильство і беззаконня на американських вулицях", - написав президент США 26 серпня у своєму Twitter.

We will NOT stand for looting, arson, violence, and lawlessness on American streets. My team just got off the phone with Governor Evers who agreed to accept federal assistance (Portland should do the same!)...

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 26, 2020

За його словами, рішення про силове підкріплення Кеноші було ухвалено після того, як Білий дім запропонував федеральну допомогу губернатору Вісконсіна Тоні Еверсу, і той на неї погодився. Сам же Еверс, за даними телеканалу NBC15, спочатку відмовлявся від підтримки з боку Вашингтона.

Мати Блейка, коментуючи нинішню ситуацію в місті, заявилаа: "Я помітила багато руйнувань. Це зовсім не схоже на волю мого сина або моєї сім'ї".

Зазначимо, що демонстрації проти насильства прокотилися також іншими американськими містами, такими як Чикаго, Портленді (штат Орегон), Медісон (столиця штату Вісконсін) і Луїсвіллі (Кентуккі).          

Що відомо про потерпілого?

Джейкоб Блейк – батько шістьох дітей, працював приватним охоронцем. Під час стрілянини в машині перебували його 8-ми, 5-ти і 3-х річний син, передає Milwaukee Journal Sentinel.

Сусіди потерпілого описують його як доброзичливу, веселу людину, яку часто бачили зі своїми дітьми.

Відомо, що відразу ж після інциденту Блейка доставили до лікарні, де його прооперували. Кулі роздробили деякі хребці і пошкодили спинний мозок, через що чоловіка паралізувало нижче пояса. За словами адвоката Бенджаміна Крампа, знадобиться диво, щоб Джейкоба зміг знову ходити.

Він також отримав пошкодження декількох внутрішніх органів, через що будуть потрібні додаткові операції. Зараз Блейк перебуває в стабільному стані.

Підтримка Блейка і протестуючих

Багато знаменитостей і політики висловили обурення у зв'язку з діями поліцейських. 

Кандидат у президенти США Джо Байден закликав до повного і прозорого розслідування події.

Yesterday, Jacob Blake was shot seven times in the back by police. His kids watched from the car. Today, we woke to grieve yet again.

We need a full and transparent investigation. https://t.co/9X7l25nq8d

— Joe Biden (@JoeBiden) August 24, 2020

Американська реперша Карді Бі (Cardi B) у своєму Instagram поділилася відео інциденту, залишивши під ним такі рядки:

"Я не можу в це повірити. Що на цей раз буде виправданням? Їм просто наплювати! Щось має статися!"

 
 
 
 
 
Переглянути цю публікацію в Instagram
 
 
style="background-color: #f4f4f4; height: 12.5px; transform: rotate(-45deg) translateX(3px) translateY(1px); width: 12.5px; flex-grow: 0; margin-right: 14px; margin-left: 2px;"> 
 
 
 
 
 
 

Wow this is SICKENING ! I can’t believe it ! What’s going to be the excuse now ? They just don’t give a fuck nomore ! SOMETHING MUST HAPPEN !Yooo this is insane they really not giving a fuck anymore.Lord please!

Публікація від Cardi B (@iamcardib) 23 сер 2020 о 9:18 PDT

Дії поліцейських засудили також співачка Демі Ловато, репер 50 Cent, актор Джастін Х. Мін, який прославився за роллю Бена Харгрівза в серіалі "Академія Амбрелла" від Netflix, актор Майкл Джордан, володарка премії "Греммі", співачка Аріана Гранде, модель Хейлі Бібер та інші.

На знак протесту проти стрілянини в афроамериканця Національна баскетбольна асоціація (NBA) призупинила проведення матчів плей-офф сезону.

The NBA and the NBPA today announced that in light of the Milwaukee Bucks’ decision to not take the floor today for Game 5 against the Orlando Magic, today’s three games – MIL-ORL, HOU-OKC and LAL-POR have been postponed. Game 5 of each series will be rescheduled.

— NBA (@NBA) August 26, 2020

Все почалося з того, що гравці "Мілуокі Бакс" бойкотували п'ятий матч серії плей-офф з "Орландо Меджік", а слідом за ними відмовилися грати баскетболісти "Х'юстона", "Оклахоми", "Портленда" і "Лейкерс".

"До біса все це, ми вимагаємо змін. Набридло!", - написав у своєму Twitter лідер "Лейкерс" Леброн Джеймс.

До бойкоту приєдналася також японська тенісистка, колишня перша ракетка світу в жіночому одиночному розряді Наомі Осака.

pic.twitter.com/miKzgSdGxY

— NaomiOsaka大坂なおみ (@naomiosaka) August 27, 2020

Вона відмовилася грати в півфіналі турніру в Цинциннаті (місто на південному заході Огайо, США), унаслідок чого всі матчі як жіночої, так і чоловічої частини змагань, були перенесені.

#США #протести #протести в США #Вісконсін #Кеноша #поліцейський #афроамериканець
Джерело: 112.ua
Теги по теме
США Протест
Источник материала
loader
loader