Тихановська здійснить міжнародний візит: відвідає вона не Білорусь
Тихановська здійснить міжнародний візит: відвідає вона не Білорусь

Тихановська здійснить міжнародний візит: відвідає вона не Білорусь

Кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська планує з візитом відвідати Польщу. Зустрінеться вона, імовірно, і з представниками канцелярії прем’єр-міністра країни.

Візит Тихановської до Польщі

Про це в ефірі польського Radio ZET повідомив заступник очільника МЗС Польщі Павел Яблонський. За словами посадовця, візит Тихановської заплановано на 9 вересня – вона відвідає зустріч у Білоруському домі. Серед організаторів заходу є також Кабінет Міністрів Польщі.

Я знаю, що такі плани є. Думаю, що про деталі повідомлять згодом,
– зауважив Яблонський.

.@paweljabIonski o planach wizyty Swiatłany Cichanouskiej w Polsce: wiem, że takie są plany. Słyszałem, że ma się pojawić. Jeśli o takim wydarzeniu na Facebooku informuje Kancelaria Premiera to prawdopodobnie jest to już ustalone. #gośćRadiaZET

— Radio ZET NEWS (@RadioZET_NEWS) September 5, 2020

Додамо, що напередодні Білоруський дім у Польщі у фейсбуці анонсував зустріч із Світланою Тихановською. Сам Білоруський дім розміщується у Варшаві.

Світлана Тихановська зустрінеться з білорусами у Варшаві 9 вересня в 9.00 – рівно через місяць після "виборів" в Білорусі,
– мовиться у дописі.

Також організатори уточнили, що захід за участю Тихановської не відбудеться за адресою, за якою розміщується Білоруський дім. Деталі пообіцяли оприлюднити згодом.

Тихановська, Польща, Варшава, білоруси, Білорусь, білоруський дім
Афіша зустрічі Тихановської з білорусами у Варшаві / Фото взято з фейсбук-сторінки Білоруського дому у Польщі 

Зауважимо, що зараз Тихановська вимушено перебуває у сусідній з Білоруссю Литві. За словами політикині, вона повернеться додомуу разі повної безпеки і їй, і її родині. Також влада Білорусі має провести перемовини з опозицією та забезпечити проведення поачергових виборів. 

Тихановська покинула Білорусь: головне

  • 11 серпня вона пішла до ЦВК Білорусі, аби написати заяву щодо оскарження виборів.
  • Однак згодом із нею зник зв'язок. Крім того, політикиня вийшла з одного з кабінетів і сказала своєму адвокату: "Я ухвалила рішення" та зникла в іншому кабінеті.
  • У ЦВК вона пробула щонайменше 7 годин. Виявилося, що там з нею говорили посадовці силових структур. Це підтвердила і голова Центрвиборчкому Лідія Єрмошина.
  • Приблизно опівночі 12 серпня Тихановська вийшла на зв'язок зі своїм штабом. А вранці стало відомим, що вона – у Литві.
  • Вдень 12 серпня Тихановська записала два відеозвернення. В першому ролику каже, що перед нею стояв важкий вибір і діти – це найголовніше. А в другому – закликає білорусів не йти на протести. В обох відео кандидатка в президенти має стривожений і наляканий вигляд. Цікаво, що друге було записано у кабінеті Єрмошиноїта ньому Тихановська все читає з папірця.
  • Перед цим у КДБ Білорусі оприлюднили версію, що на Тихановську готували замах. Вже після переїзду пропагандистські ЗМІ видали, що замах на неї готувала начебто її команда. Тому вона і вирішила покинути Білорусь.
  • Навіть після виїзду з Білорусі Тихановська й надалі себе вважає обраним президентом і закликає провести перевибори. Офіційно її підтримали 10,12%, а чинного президента Лукашенка – 80,01%.
  • Крім того, її штаб ініціював створення Координаційної ради. Мета органу – забезпечити нормальну життєдіяльність держави у перехідний період, щоб не було хаосу та свавілля.
  • Водночас штаб Тихановської розраховує на підтримку зарубіжних партнерів в організації діалогу з білоруською владою. Лукашенко, зі свого боку, на жодні компроміси йти не хоче.
  • Тим часом, у Білорусі вже28 день тривають протести. А з 17 числа в країні оголосили загальнонаціональний страйк, який відбувається на майже усіх підприємтсвах – від Белтелерадіокомпанії до Беларуськалію та БелАЗу з МАЗом.
Теги по теме
Беларусь Польща Новости политики Протесты в Беларуси Андрей Шляхтин
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader