"Вимагаємо від Росії вплинути на провокації": Офіс президента відреагував на порушення перемир'я на Донбасі
"Вимагаємо від Росії вплинути на провокації": Офіс президента відреагував на порушення перемир'я на Донбасі

"Вимагаємо від Росії вплинути на провокації": Офіс президента відреагував на порушення перемир'я на Донбасі

Обидва обстріли з боку окупаційних військ, внаслідок яких загинув один військовий, а інший поранений, Україна розцінює як два окремі випадки й вимагає від Росії втрутитися у ситуацію та вплинути на провокаційну поведінку незаконних збройних формувань на Донбасі.

Про це повідомили в Офісі президента в коментарі "Укрінформу". 

"Україна вивчила уважно обидва обстріли і розцінює їх як два окремі відмінні випадки, вчинені з провокаційною метою. Ми вимагаємо від Росії втрутитися у ситуацію та вплинути на провокаційну поведінку незаконних збройних формувань у Донецькій та Луганській областях з метою збереження режиму припинення вогню", - заявили в ОП.  

Повідомляється, що через обстріли терористів, внаслідок яких один український військовий загинув, а другий був поранений, президент Володимир Зеленський напередодні провів спеціальну нараду. За її результатами, були віддані відповідні накази, зокрема міністр закордонних справ Дмитро Кулеба ініціював термінову розмову з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

в ОП підкреслили, що президент "вкрай стурбований провокаційними обстрілами та напруженням ситуації" на Донбасі, та нагадали, що впродовж 41 дня режиму всеосяжного та сталого припинення вогню не було жодної бойової втрати серед українських військових.

"Президент вкотре наголошує, що Україна не відступає від позиції досягнення миру і виконує усі домовленості, досягнуті 22 липня щодо режиму припинення вогню, що доведено СММ ОБСЄ. Однак, за потреби, українські військові захищатимуть суверенітет, територіальну цілісність та життя українських громадян, своєчасно та рішуче реагуючи на активність противника", - наголосили в ОП.

Також Україна вжила невідкладних заходів, передбачених домовленістю Тристоронньої контактної групи від 22.07.2020 про запровадження від 27.07.2020 пакету додаткових заходів з підтримки режиму припинення вогню, а саме – негайно задіяла координаційний механізм з реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння Спільного центру контролю та координації, а також поінформувала про інцидент Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні.

В ОП зауважили, що напередодні представники Тристоронньої контактної групи провели позачергове засідання щодо ситуації, що склалася. "Також представники ТКГ збиратимуться і сьогодні", - додали у Зеленського.

Нагадаємо:

  • 6 вересня підтримувані Росією бойовики зірвали перемир'я на передовій на Донбасі, що тривало від 27 липня. Було здійснено щонайменше три обстріли, під час яких один український військовослужбовець був поранений, аінший - загинув.
  • Українська сторона засудила такі дії бойовиків та ініціювала термінове засідання Тристоронньої контактної групи, а міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба хоче переговорити з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. 
  • У Києві відбулася розширена нарада керівництва української делегації в Тристоронній контактній групі. На ній розглянули питання щодо ситуації на Донбасі та заяв ватажків бойовиків розпочати обстріли українських позицій через нібито недотримання українською стороною умов перемир'я та зміщення укріплень у районі Шумів поблизу Горлівки Донецької області. 
Источник материала
loader
loader