КВУ: через помилки у Виборчому кодексі агітація – в умовах зриву
КВУ: через помилки у Виборчому кодексі агітація – в умовах зриву

КВУ: через помилки у Виборчому кодексі агітація – в умовах зриву

Під час розроблення змін до Виборчого кодексу України були допущені помилки. Через це кандидати на місцевих виборах не зможуть вести агітацію повноцінно.

У Виборчому кодексі – груба помилка

Вже з 15 вересня з'являться кандидати, які не зможуть проводити виборчу кампанію. Про це заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель, інформує Інтерфакс-Україна.

Причина цього – помилка у Виборчому кодексі. Так, у частині 6 статті 57 є обмеження щодо ведення передвиборчої агітації. Воно передбачає, що вартість агітаційних матеріалів не повинна перевищувати 6% від неоподатковуваного мінімуму.

Законодавець просто переплутав неоподатковуваний мінімум, який на сьогодні становить 17 гривень, і прожитковий мінімум, який становить 2189 гривень,
– сказав Кошель.

Витрати на агітаційну кампанію мають становити не більше 1 гривні

Таким чином, наголосив голова КВУ, кандидати після реєстрації мають витратити на агітаційні матеріали не більше ніж 1 гривню 2 копійки. Саме стільки мають коштувати плакати, листівки, календарі, бейджі та інша брендована продукція.

Це може призвести до того, що ми або заженемо агітаційну кампанію в тінь, коли агітація проводитиметься за рахунок різних благодійних фондів, які юридично не матимуть жодного стосунку до кандидата, або до того, що більшість форм передвиборчої агітації кандидати просто не зможуть реалізувати,
– заявив Кошель.

У КВУ просять парламент наступного пленарного тижня виправити цю технічну помилку . Проте у комітеті застерігають, що підвищувати цю суму до 63 гривень теж не варто, адже тоді агітаційний продукт вже можна буде розглядати, як підкуп.

Що відомо про місцеві вибори-2020?

25 жовтня пройдуть перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів. Щоправда, голосування не відбудеться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.
Теги по теме
Новости Украины Верховная Рада Новости политики местные выборы Ирина Пундор
Источник материала
loader
loader