Обстріляний та захоплений РФ два роки тому катер "Бердянськ" спустили на воду
Обстріляний та захоплений РФ два роки тому катер "Бердянськ" спустили на воду

Обстріляний та захоплений РФ два роки тому катер "Бердянськ" спустили на воду

Катер Бердянськ спустили на воду після ремонту / фото facebook.com/ukroboronprom
Катер Бердянськ спустили на воду після ремонту / фото facebook.com/ukroboronprom

Катер «Бердянськ», який був обстріляний та захоплений Російською Федерацією в листопаді 2018 року в Керченській протоці, після часткового ремонту спущено на воду.

Про це повідомляє прес-служба ДК «Укроборонпром» у Facebook.

«Ремонт докової частини МБАК «Бердянськ» завершено! Катер, корпус якого було прострілено під час російської агресії у Керченській протоці у листопаді 2018 року, вже спущено на воду», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що пошкоджені ділянки корпусу вирішили вирізати та передати до Національного військово-історичного музею України.

«Фахівці Миколаївського суднобудівного заводу продовжують відновлювати внутрішнє приміщення, корабельні системи та пристрої. За планом ремонт катера «Бердянськ» буде завершено в листопаді», - додали в «Укроборонпромі».

Захоплення українських суден та моряків Росією

25 листопада 2018 року корабельна група ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. В міжнародних водах в районі Керченської протоки прикордонна корабельна група РФ у складі кораблів, винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі та, застосувавши зброю, захопила в полон 24 членів екіпажів, троє з них дістали поранення.

Українські екіпажі провели в полоні 10 місяців. У травні 2019 року Міжнародний трибунал з морського права постановив, що Росія повинна негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені катери та буксир.

У вересні РФ передала Україні військовополонених членів екіпажів, а кораблі повернула тільки через місяць, 18 листопада 2019 року, у розбитому та розкраденому стані.

2 травня 2020 року до Одеси повернувся буксир «Яни Капу» після ремонту у військово-морській базі м. Очаків.

29 травня на службу до Військово-морських сил ЗСУ повернувся після ремонту катер «Нікополь».

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Костянтин Гончаров

Источник материала
loader
loader