Спочатку поїде місія "Червоного хреста": Єрмак розкрив деталі нового обміну полоненими
Спочатку поїде місія "Червоного хреста": Єрмак розкрив деталі нового обміну полоненими

Спочатку поїде місія "Червоного хреста": Єрмак розкрив деталі нового обміну полоненими

В Офісі Президента пообіцяли найближчим часом визначитись із конкретними датами щодо нового етапу обміну полоненими. Наразі обговорюється формула "100 на 100".

Повернення українців з полону Кремля – серед пріоритетів президента Зеленського. Про це заявив глава Офісу Президента Андрій Єрмак в інтерв'ю виданню "Сегодня"

Що відомо про наступний обмін полоненими

Єрмак зазначив, що на непідконтрольну територію Донбасу спочатку відправиться місія "Червоного хреста". На уточнення журналіста про те, чи є це першим етапом до обміну полоненими, Єрмак відповів ствердно.

Буде обговорюватися питання і конкретні дати наступного обміну полоненими. На сьогоднішній день в списках з кожного боку приблизно по 100 людей з обох боків,
– повідомив глава ОП.

Андрій Єрмак також додав, що переговори радників "нормандської четвірки", які відбулися в Берліні 11 вересня показали, що Україна має беззастережну підтримку своїх західних партнерів.

Зустріч радників "нормандської четвірки" 11 вересня: про що домовились

  • Сторони домовились, що режим "тиші" буде продовжено попри провокації. Хоча голова адміністрації Володимира Путіна Дмитро Козак заявив, що жодних проривів під час перемовин не сталося.
  • Радники не визначили конкретну дату саміту глав "нормандської четвірки".
  • За словами Єрмака, протягом переговорів делегації "пройшлися" по всіх пунктах, що стосуються домовленостей лідерів "нормандської четвірки", досягнутих у Парижі. Зокрема, про доступ "Червоного хреста" на окуповані території та обмін полоненими.

Обміни полоненими: що треба знати

  • 7 вересня 2019 року Україна та Росія провели масштабний обмін полоненими: він відбувся за схемою "35 на 35". Тоді в Україну повернулися 24 військовополонені моряки та 11 політв'язнів, серед яких і Олег Сенцов.
  • 29 грудня провели обмін із бойовиками на Донбасі. Повернулися 76 українців.
  • 16 квітня 2020 року відбувся так званий Великодній обмін. В Україну повернулися 20 громадян.
  • В Офісі Президента кажуть, що дату наступного обміну оголосять вже незабаром.
Теги по теме
Новости Украины Новости политики Офис Президента Андрей Ермак Нормандський формат Эмал Наби Пророссийские боевики Украинцы в плену РФ
Источник материала
loader
loader