З правками Зеленського: Рада продовжила дію мораторію на стягнення боргів
З правками Зеленського: Рада продовжила дію мораторію на стягнення боргів

З правками Зеленського: Рада продовжила дію мораторію на стягнення боргів

Верховна Рада під час засідання 16 вересня схвалила законопроєкт №3640, що продовжує на пів року дію мораторію на відчуження майна за простроченими валютними кредитами, зокрема іпотечними. Попередня редакція закону продовжувала його аж до 1 січня 2022 року.

За продовження мораторію із правками президента Зеленського проголосували 297 народних депутатів. Про це повідомляє 24 канал.

Чому Зеленський раніше відмовлявся підписувати закон

  • Голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев заявив, що мораторій продовжується на пів року, а не до 2022 року, як передбачала попередня редакція. Продовження почне діяти з моменту закінчення нинішнього мораторію, термін якого спливає у жовтні. Таким чином він буде чинним до 21 квітня 2021 року.
  • Представник президента в парламенті Руслан Стефанчук зазначив, що президент не підписав закон, тому що його окремі положення не узгоджуються з Конституцією і не відповідають принципу юридичної визначеності.
  • Положення закону спрямовані на унеможливлення примусового позбавлення єдиного житла позичальників, які отримали кредит в іноземній валюті. При цьому пропонована редакція не визначала чітких умов та кола боржників, щодо яких діятиме заборона.

Що таке іпотека?

Застава нерухомості, яка залишається у власності платника. Іпотечний кредит – банківська позика, отримана під заставу нерухомості.

Що передбачає законопроєкт

Нова редакція закону враховує пропозиції президента щодо:

  • відтермінування втрати чинності законом "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті";
  • уточнення формулювання підпункту 1 пункту 2 закону, який розширює предмет мораторію.
  • Закон продовжує мораторій на стягнення майна по валютній іпотеці на 6 місяців.

Із закону виключили положення, за яким не може бути примусово стягнуто (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), в тому числі за договорами застави/іпотеки або згідно кредитного договору.

Відзначимо, що в НБУ закликали не підтримувати цей закон, оскільки він забороняв банкам регулювати проблемні борги валютних позичальників.

Теги по теме
Владимир Зеленский Новости Украины Верховная Рада Деньги Законодавство Эмал Наби
Источник материала
loader
loader