24 вересня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела
24 вересня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

24 вересня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

Який день

24 вересня  святкують Всесвітній день моря, заснований на 10-й сесії Асамблеї Міжнародної морської організації (IMO) у 1978 р. Цей день присвячений проблемам екологічної безпеки морських перевезень, збереженню біоресурсів. Мета Всесвітнього дня моря - привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять занадто великий видобуток риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.

Сьогодні у світі святкують Міжнародний день караванника. Це професійне  свято всіх учасників транспортних колон і суднових караванів. Засновано в 1995 році Міжнародною асоціацією по раціоналізації транспортно-вантажних операцій (ICHCA). Святкують 24 вересня, в день народження Вільяма Адамса (у 1564 році), відомого британського мореплавця і навігатора, що вважається першим європейцем, що досяг берегів Японії. Традиційно святкується далекобійниками, командами торгових суден і екіпажами кораблів ескорту.

Яке православне свято

24 вересня – день пам’яті преподобної Феодори Олександрійської, яка за життя прославилась надзвичайною вродою і сильним характером. Вона була щаслива в шлюбі, але один заможний чоловік, вражений вродою Феодори, почав всіляко схиляти її до перелюбства. Юна Феодора довгий час не піддавалася його впливу. Тоді заможний чоловік підкупив одну жінку, щоб вона допомогла йому звабити юну красуню. Обдурена дівчина зрадила своєму чоловіку, але тільки потім зрозуміла що вона згрішила.

Преподобна, згораючи від сорому, не залишилась в Олександрії, а вирішила піти в монастир. Щоб люблячий чоловік не знайшов її, Феодора обрізала волосся і взяла чоловіче ім’я. Лише після смерті преподобної ченці дізнались, що вона насправді була жінкою. Вони картали себе за всі образи та зневагу до святої Феодори. Чоловік Феодори, дізнавшись про подвиг дружини, і сам прийняв чернечий постриг.

Які традиції на свято

У народному календарі на житіє святої Федори немає і натяку. День її пам’яті був наповнений суто мирським змістом у вигляді прикмет і прислів’їв, пов’язаних з погодою. У північних регіонах в цей час буває вже досить холодно, тому в народі говорили: "Федорини вечірки – третя зустріч осені". У південних же регіонах помічали: "На Федору літо закінчується, а осінь починається". До дня преподобної Феодори всі роботи в городі і полі повинні бути завершені. Святу Федору вважали покровителькою озимих хлібів, тому в день її пам’яті ходили дивитися озимі сходи.

Іменини

День ангела святкують: Віктор, Герман, Дмитро, Короп, Лев, Микола, Роман, Сергій.

Що не можна робити 

  • Не можна починати жодних справ на Федору – погана прикмета
  • Цього дня заборонено базікати даремно, мити голову, брехати і піднімати щось на дорозі.
  • Суворо заборонялося фарбувати губи і наносити макіяж, інакше погрожували довгі важкі хвороби.
  • На свято вважалося дуже поганою прикметою, якщо дівчина забруднить поділ своєї спідниці - вірили, що після цього чоловік сильно зап'є й у родині будуть довгі сварки.

Що можна робити 24 вересня

Цього дня влаштовувалися "капустяні вечірки" – до однієї з господинь додому приходили гості. Вони разом готували різноманітні страви із капусти. Намагалися, щоб на Федору кожен в сім'ї спробував цей овоч, щоб запастися здоров'ям, вилікувати всякі болячки та ще й розбагатіти.

Що сталося у цей день 

1724 - заснована Паризька фондова біржа.

1852 — перший політ на дирижаблі з паровим двигуном зробив француз Анрі Жіффар.

1869 — на американському ринку відбулася паніка через масову скупку золотих злитків двома бізнесменами ("чорна п’ятниця").

1932 - В Індії право участі у виборах надано касті недоторканих.

1941 — початок "пекельної осені" або "вогняний смерч" — спецоперації НКВС СРСР зі знищення центру окупованого німцями Києва.

1960 — у США спущено на воду перший атомний авіаносець "Ентерпрайз".

1989 — Папа Іван Павло II привселюдно приніс вибачення Галілею й повернув йому "право бути законним сином церкви".

1995 — Україна відхилила пропозицію президента Білорусі Олександра Лукашенка про створення митного союзу з Білоруссю і Росією.

1998 — в Ліоні (Франція) уперше проведена операція з трансплантації руки людині.

2004 — під час президентської виборчої кампанії в Україні в Івано-Франківську було вчинено "яєчний замах" на Віктора Януковича.

Народні прикмети на 24 вересня 

  • Сильні сходи озимих – до доброго врожаю.
  • Бджоли літають – до пізньої зими.
  • На Федору літо закінчується, осінь починається.
  • На Федору чорний бруд всі шляхи-дороги розквасив. 

Нагадаємо, що пророкують зірки 24 вересня.

 

 

 

Источник материала
Поделиться сюжетом