Амністія всім бойовикам та протекція онучки: чим встиг оскандалитися Фокін за півтора місяця в ТКГ
Амністія всім бойовикам та протекція онучки: чим встиг оскандалитися Фокін за півтора місяця в ТКГ

Амністія всім бойовикам та протекція онучки: чим встиг оскандалитися Фокін за півтора місяця в ТКГ

18 серпня президент Володимир Зеленський ввів до Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу 87-річного першого прем'єр-міністра України Вітольда Фокіна. Не минуло й двох місяців, як голові держави довелося звільнити його. Фокін за цей час встиг зробити низку скандальних заяв про війну на Сході, що суперечать інтересам України.

ТСН.ua пригадує, усі нашумілі події довкола перебування першого прем'єра України в ТКГ.

Особливий статус для всього Донбасу

Перша нашуміла заява пролунала від Фокіна швидко. 29 серпня в інтерв'ю проросійському українському виданню він заявив, що виступає за надання особливого статусувсій території Донецької та Луганської областей, а не лише окупованій частині. За словами Фокіна, надання особливого статусу всьому Донбасу "не може не привести до миру", адже "без доброї волі і розумних поступок, жодна зі сторін миру не досягне".

Амністія бойовикам та вибори

У тому ж інтерв'ю Фокін підтримав загальну амністію бойовиків. "Ще важливе питання про амністію. І з того боку, і з іншого боку було скоєно багато злочинів, які в кінцевому підсумку повинні бути розслідувані, і винні нехай понесуть покарання. Але сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців і командирів, моя позиція – потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще – всього Донбасу", – пояснив він. Відтоді Фокін неодноразово повторював ці тези. Очікуваному обуренню політиків та суспільства його словами навіть зрадів - мовляв, то все критикують "заслані козачки" та "прихильники війни".

Протекція онучки-світської левиці

У програмі "Світське життя" гламурна тусівниця Маша Фокіна розповіла: вона з юнацтва знайома з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком. І порадила йому залучити до переговорів її 87-річного дідуся, колишнього прем'єр-міністра. Фокіна ніжно назвала Єрмака "Андрюшею" та запевнила, що в них суто дружні стосунки.

Відео Маша Фокіна зізналася, як познайомила дідуся з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком

Скандальне політичне зізнання: виявляється, перший прем’єр-міністр України 87-річний Вітольд Фокін став заступником глави української делегації на переговорах у Мінську завдяки протекції своєї онучки. Маша Фокіна зізналася, як познайомила дідуся зі своїм близьким другом, керівником Офісу президента – Андрієм Єрмаком. Повні випуски дивіться на 1+1 video

Маша Фокіна зізналася, як познайомила дідуся з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком

"Повстанці" на Донбасі

Єдині слова, за які Фокін перепросив. В інтерв'ю українському радіо він назвав бойовиків на Донбасі не сепаратистами і терористами, а "повстанцями". Згодом назвав це "обмовкою", і заявив, що йому шкода за резонанс, який вона викликала в суспільстві. Водночас спробував запевнити, що зусилля в ТКГ значно важливіші за "невдало вжите слово".

Не бачить війни з Росією

Схоже, останньою краплею стала заява Фокіна, що він не бачить доказів війни України з Росією на Донбасі. Чергові скандальні слова пролунали на комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва. На цю зустріч парламентарі запрошували Фокіна вже кілька тижнів, щоби він прояснив свою позицію.

Фокін сказав, що поки що не бачить доказів, що на Донбасі триває війна між Україною та Росією. "Я не політик. Зробити якесь визначення цього я не можу. Бо жодного підтвердження того, що там війна між Україною та Росією, поки що не бачив", — сказав Фокін. Водночас він зазначив, що проти України воюють найманці з майже 30 країн світу, зокрема за підтримки Російської Федерації.

Сталося це 29 вересня. Наступного дня Зеленський підписав указ про його звільнення. До цього у президента обмежувалися коментарями про те, що слова Фокіна "не відповідають офіційній позиції" України, і він ще "розбирається в тематиці".

Відео Думки української влади і Фокіна щодо війни на Донбасі розділилися

Нічого не вирішує, але з контактної групи піти має. Так голова Офісу Президента відреагував на заяву Вітольда Фокіна, що проти України воює не Росія. Андрій Єрмак запевняє, що позиція української влади чітка, і вона в тому, що саме Росія воює проти України на нашій території.  

Думки української влади і Фокіна щодо війни на Донбасі розділилися
Источник материала
loader
loader