Знищення корупційних схем на аграрних держпідприємствах допоможе зменшити дефіцит бюджету-заступник голови профільного комітету Халімон
Знищення корупційних схем на аграрних держпідприємствах допоможе зменшити дефіцит бюджету-заступник голови профільного комітету Халімон

Знищення корупційних схем на аграрних держпідприємствах допоможе зменшити дефіцит бюджету-заступник голови профільного комітету Халімон

Знищення корупційних схем, пов'язаних з держпідприємствами, які займаються сільським господарством, дасть можливість істотно зменшити дефіцит державного бюджету.

Про це заявив народний депутат від Партії "Слуга народу", заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Павло Халімон в ході прес-конференції.

«На наступний рік недостача держбюджету буде близько 300 млрд грн, але ми з моєю командою знайшли спосіб, як істотно поповнити ці надходження. Я, як член аграрного комітету, хочу з упевненістю заявити про те, що якщо побороти всі корупційні схеми, пов'язані з держпідприємствами, які займаються сільським господарством, то це дасть можливість поповнить держскарбницю», - сказав депутат.

За словами Халімона, в останні роки корупціонери продовжують вимивати мільярдні кошти з держпідприємств, доводячи їх до банкрутства. Нардеп навів приклад, як лише на одному підприємстві в результаті корупційних схем державі було завдано збитків понад 50 млн грн.

Заступник голови профільного комітету розповів про схему, що проводилася на держпідприємстві "Дослідне господарство "Івківці", що знаходиться в Чернігівській області. Так, підприємством було укладено договір з приватною структурою "Батьківщина", яка викуповувала урожай за заниженими цінами, при цьому надаючи свої послуги з обробки землі за завищеними.

"Крім того, що урожай продавався за безцінь, ще й послуги з посіву, внесення добрив та захисту рослин надавалися за завищеними цінами. В результаті державі було завдано збитків понад 50 млн грн», - сказав Халімон.

Він розповів, що, в результаті звернення до правоохоронних органів і проведення перевірки, були встановлені факти зловживання службовим становищем посадових осіб цього підприємства і був встановлений матеріальний збиток.

Знищення корупційних схем на аграрних держпідприємствах допоможе зменшити дефіцит бюджету-заступник голови профільного комітету Халімон - Фото 1

"Реальні масштаби зловживань я усвідомив, коли до мене звернувся фактичний господар підприємства, яке надавало послуги з посіву та внесення добрив, – колишній нардеп Олег Дмитренко. Він запропонував мені хабар у розмірі 40 млн грн для того, щоб продовжити свою незаконну діяльність», - повідомив Халімон і додав, що написав про це відповідну заяву в Нацполіцію наступного дня.

Він підкреслив, що такі випадки не поодинокі, і агропідприємство Дмитренка здійснює таку ж незаконну діяльність і на інших держпідприємствах в Сумській і Запорізькій областях, починаючи з 2016 року. За цими фактами також порушено кримінальні справи.

"Скільки грошей могло надійти до бюджету? Якщо ми за останній сезон виявили 50 млн, то за 4 роки, з 4 підприємствами, це 800 млн грн. Ви уявляєте, який загальний збиток може бути по всій території України», - зазначив депутат, додавши, що подав заяву в правоохоронні органи про пропозицію хабара.

Павло Халімон та Олег Піщенко
Павло Халімон та Олег Піщенко

Присутній на конференції директор ДП "Дослідне господарство "Івківці" Олег Піщенко розповів, що він був призначений директором наприкінці серпня 2020 року, і за 22 роки роботи на підприємствах аграрної сфери вперше побачив таку кількість зловживань.

"Перші кроки, які я зробив, це проведення аналізу діяльності держпідприємства, і після проведення аналізу я звернувся до Національної академії аграрних наук з проханням призначити комісію для проведення фінансово-господарського аудиту підприємства, яким я керую. Але вже за результатами попереднього аналізу я можу сказати, що зловживання були дуже великими, і підприємство за 4 роки співпраці з приватною структурою «Батьківщина» дуже постраждало», - повідомив Піщенко.

Павло Халімон зазначив, що, якщо кожен громадянин, який має доступ до подібної інформації, буде звертатися в правоохоронні органи, це допоможе зменшити дефіцит держбюджету.

«Я доношу на особистому прикладі і показую, як в Україні можна боротися з корупцією... але хочу застерегти, що це титанічна робота, і старі корупціонери активно використовують свої зв'язки в провладних кабінетах і правоохоронних органах. І я не здивуюся, якщо проти мене вийдуть брудні матеріали в ЗМІ», - сказав депутат.

Учасники прес-конференції висловили сподівання, що у даній справі буде винесено справедливе рішення, а боротьба з такими схемами продовжиться і допоможе викорінити корупцію.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: УНІАН

Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader