Російські бойовики на Донбасі озброєні гвинтівками британського виробництва, попри ембарго ЄС - розслідування Sky News
Російські бойовики на Донбасі озброєні гвинтівками британського виробництва, попри ембарго ЄС - розслідування Sky News

Російські бойовики на Донбасі озброєні гвинтівками британського виробництва, попри ембарго ЄС - розслідування Sky News

Розслідування Sky News виявило докази застосування російським спецназом снайперських гвинтівок британського виробництва на Донбасі. Це відбувається протягом останніх років, попри заяви британського уряду про те, що він ніколи не схвалював експорт цієї зброї з Москви.

Про це йдеться у розслідуванні Sky News, проведеного у співпраці з Bellingcat, Lighthouse Reports і The Guardian. Докази розслідування перевірені незалежними експертами з питань зброї.

Журналісти-розслідувачі вивчили лютневе відео, поширене навесні 2020 року українськими військовими з населеного пункту Донецький за участі п’яти російських спецпризначенців, зняте одним з них камерою, встановленою на шоломі. Відстеживши територію, вони встановили, що село на той час перебувало на підконтрольній Росії території, а проаналізувавши обладнання та одяг військових разом з експертами, солдатів ідентифікували як російських.

В одного з військових помітили снайперську гвинтівку, яку багато експертів з озброєння самостійно ідентифікували як гвинтівку AX338 виробництва британської компанії Accuracy International.

Ця модель гвинтівки надійшла в обіг лише в 2010 році, але в інтерв'ю газеті Sunday Express компанія Accuracy International заявляла, що не продавала жодної гвинтівки Росії від 2000 року, а ембарго ЄС на постачання озброєння діє від 2014 року.

Роб Лі, колишній офіцер морської піхоти США, а зараз науковий співробітник військової кафедри Королівського коледжу у Лондоні, пролив додаткове світло на особи військових:

"На основі обладнання, показаного на відео, дуже ймовірно, що снайперська команда була з елітного російського підрозділу спеціальних операцій, зокрема з Центру спеціального призначення ФСБ, в якому розміщені відомі спецпідрозділи "Альфа" і "Вимпел", - розповів він. 

Це відкриття викликає серйозні питання про те, як Росія отримала цю гвинтівку та чи це було через стороннього постачальника, невідомого уряду Британії. За даними Sky News, британський уряд не уявляє, скільки саме зброї британського виробництва продається за кордоном, і не має можливості відстежити її, попри його заяви про те що британська система ліцензування зброї "найбільш надійна" та "прозора" у світі.

У заяві Sky News британський уряд повідомив, що лише видавав ліцензії "російським особам або дилерам на комерційні продажі в спортивних цілях. Жодна з ліцензій, які ми видавали на ці види зброї, не стосувалася російських сил".

Як російські військові отримали цю зброю, не пояснюється, адже на Москву вводиться ембарго постачання озброєння ЄС від 2014 року, тому дуже ймовірно, що гвинтівки постачалися через третю сторону. Можливо, спочатку вони були отримані для спортивних або мисливських потреб.

Голова комітету з питань оборони заявив Sky News, що "це стосується" гвинтівок британського виробництва, які перебувають у руках російських сил, і його комітет планує провести розслідування щодо продажу зброї у Великобританії. 

Водночас компанія Accuracy International, яка виробляє помічені у росіян британські гвинтівки, не допускає незаконності чи протиправної діяльності.

Sky News також зазначає, що вид гвинтівки, яку зафіксували на Донбасі, може бути розповсюдженим у різних країнах. За їхніми даними, гвинтівки Accuracy International мали підтримувані Росією сирійські повстанці в Сирії та Президентський кремлівський полк, а уряд Великої Британії не має уявлення, як туди потрапила зброя.

Источник материала
loader
loader