У Нагірному Карабасі розпочався режим припинення вогню: яка ситуація на лінії зіткнення
У Нагірному Карабасі розпочався режим припинення вогню: яка ситуація на лінії зіткнення

У Нагірному Карабасі розпочався режим припинення вогню: яка ситуація на лінії зіткнення

У ніч проти неділі, 18 жовтня, вздовж контактної лінії у зоні конфлікту в Нагірному Карабасі вступила у силу угода між Вірменією та Азербайджаном щодо тимчасового перемир'я.

Про це йдеться у Telegram-каналі речниці Міністерства оборони Вірменії Шушан Степанян.

"Ситуація на лінії зіткнення спокійна. Припинення вогню в гуманітарних цілях вже вступило в силу", - написала вона.

За словами Степанян, у випадку дотримання угоди азербайджанською стороною, так звана "Армія оборони Арцаха (невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки - ред.)" готова буде надати гуманітарний коридор для евакуації азербайджанських військ, що перебувають в облозі.

Водночас у Міноборони Азербайджану назвали інформацію про облогу "фейком": "Розповсюджена вірменською стороною інформація про нібито облогу азербайджанських військових є помилковою і дезінформаційною. Реальна ситуація зовсім інша".

Нагадаємо, що сторони конфлікту ухвалили рішення щодо перемир'я на основі заяви президентів Франції, Росії та США, які представляють країни-співголови Мінської групи ОБСЄ.

Зазначимо, що це вже друга спроба сторін конфлікту домовитися про перемир'я. Так, після перемовин у ніч проти 10 жовтня Баку та Єреван також домовилися про припинення вогню, однак, не дотрималися його. 

Минулої ночі в Азербайджані заявили, що внаслідок ракетних обстрілів другого за величиною міста Гянджа загинули понад десять людей, а ще чотири десятки - отримали травми. В атаці Баку звинуватило Єреван.

Нагадаємо, запеклі бої між арміями Азербайджану та Вірменії почалися у вересні. Азербайджанські війська йшли у наступ в Нагірному Карабасі з метою припинення вірменської окупації, як стверджують в Баку. Водночас в Єревані говорять, що метою Азербайджану є знищення вірменської нації. Єреван і Баку звинуватили один одного в ескалації конфлікту. 

У 1991 році Нагірний Карабах, більшу частину населення якого складали вірмени, "проголосив незалежність" від Азербайджану. Баку спробував повернути регіон силою, після чого спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і так звані самопроголошені "НКР" підписали протокол про перемир'я, проте бойові дії періодично поновлюються.

Відео Конфлікт у Нагірному Карабасі: Азербайджан вперше визнав, що завдав удару по території Вірменії

Новий виток конфлікту у Нагірному Карабасі - Азербайджан вперше визнав, що завдав удару по території Вірменії. У Баку заявили: знищили ракетні установки, які нібито мали обстрілювати азербайджанську територію. За деякими даними, вони були розміщені у полі між селами Сотк и Азат - на кордоні між двома країнами. Вірменія факт обстрілу підтвердила, хоча те, що сама планувала атакувати Азербайджан, заперечує. Міністерства оборони обох країн погрожують новими атаками. Тоді як підтвердження удару по Вірменії може стати приводом для Росії втрутитися у конфлікт, оскільки обидві країни входять у спільний воєнний союз. Утім, поки Єреван за допомогою до нього не звертався.

Источник материала
Поделиться сюжетом