В Україні з'являться нові безкоштовні експрестести на коронавірус - Ляшко
В Україні з'являться нові безкоштовні експрестести на коронавірус - Ляшко

В Україні з'являться нові безкоштовні експрестести на коронавірус - Ляшко

В Україні вже наступного тижня можуть з'явитися нові експрестести на антиген COVID-19, які будуть безкоштовними для населення та показуватимуть результат впродовж 15-30 хвилин.

Про це головний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю для "Радіо Свобода".

"Ми робимо все можливе, щоб найближчим часом, на наступному тижні, в Україні з'явилися ці тести, які будуть безкоштовними для людей", - зазначив посадовець. 

За його словами, тест можна буде здати із сімейним лікарем, мобільною бригадою, а також у випадку госпіталізації до медзакладу.

"Лікар відразу може зробити тест, бо його тривалість - 15-30 хвилин, і без спеціальних лабораторних умов", - пояснив Ляшко. 

За словами головного санлікаря, вірогідність тестів на антиген COVID-19 є "такою ж, як і в тесту полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)".

Із новими тестами в Україні планують збільшити обсяги тестування на коронавірус до 50 тисяч зразків на добу. 

"Коли в березні ми тестували 200 зразків на добу і говорили, що в червні будемо тестувати 15 тисяч, нам не вірили. Після того в червні вийшли на 15 тисяч і говорили, що 15 вересня ми вийдемо на 30 тисяч зразків на добу. Сьогодні ми маємо вже 35 тисяч зразків на добу", - додав головний санлікар.

Нагадаємо, що наприкінці вересня Всесвітня організація охорони здоров'я зареєструвала експрестест на основі антигену. Він простий у використанні, а також забезпечує "надійні результати приблизно за 15-30 хвилин, а не за кілька годин або днів". 

ВООЗ рекомендувала його для включення до списку засобів для використання в надзвичайних ситуаціях. Окрім того, було ухвалено рішення забезпечити поставку 120 мільйонів таких тестів в країни з низьким і середнім рівнем доходів. 

Відео Нові тести: чи виправлять можливості лабораторій епідеміологічну ситуацію в Україні

Київська влада звернулася до Кабінету міністрів із проханням відкрити для хворих державні медзаклади - зокрема національні медичні інститути та відомчі клініки. Експерти наполягають: епідеміологічна ситуація вийшла з-під контролю. Без жорсткого карантину стан справ могло б виправити своєчасне тестування. Але нині маємо один із найнижчих у Європі показників. ТСН дізнавалася, чому так, та бачила новий вид тестів, які змогли значно розширити можливості лабораторій.    

 

Источник материала
Поделиться сюжетом