Небезпечні ліки: Як в Україні працює безкоштовна медицина, і чому від неї можна померти
Небезпечні ліки: Як в Україні працює безкоштовна медицина, і чому від неї можна померти

Небезпечні ліки: Як в Україні працює безкоштовна медицина, і чому від неї можна померти

Небезпечні ліки: Як в Україні працює безкоштовна медицина, і чому від неї можна померти

Україна стала світовим лідером за кількістю підроблених ліків. І ця статистика щороку лише зростає. Як і кількість трагічних випадків. Що потрібно знати, аби не отруїтися ліками? Фальшиві тести на "ковід" і фальшива статистика... Як зреагували в аптеці на прохання нашого журналіста представити сертифікат якості препарату? Хто стоїть за усім цим фармацевтичним спрутом? І про що Уляна Супрун домовилася із міжнародними організаціями?  

24.10.2020

Україна стала світовим лідером за кількістю підроблених ліків. І ця статистика щороку лише зростає. Як і кількість трагічних випадків. Що потрібно знати, аби не отруїтися ліками? Фальшиві тести на "ковід" і фальшива статистика... Як зреагували в аптеці на прохання нашого журналіста представити сертифікат якості препарату? Хто стоїть за усім цим фармацевтичним спрутом? І про що Уляна Супрун домовилася із міжнародними організаціями?  

Киянка Ольга Фещенко (Вакула) кілька років тому втратила найрідніших. "Кожні три роки я ховала людей", - каже вона. Мама, тато, брат боролись із раком тими ліками, які радили медики. А коли рідні померли - страшний діагноз поставили і самій Ользі. е було страшно, важко, і коли захворіла, я просто була в розпачі. Я зізнаюся, що три тижні просто плакала під столом", - каже Ольга.

Те, що лікування дорівнювало вартості однокімнатної квартири, - не єдина проблема. Ольга продала власний бізнес і знайшла гроші. Справжня біда - фальшиві ліки, які замість допомагати - шкодять!

"Я не знаю, що я хочу почути, якщо скажуть, що це фальсифікат, я не знаю, що я буду робити. Перед тим, як купляти, я кажу, зробіть фото, і таким чином ви зможете хоча б якось перевірити", - радить жінка.

Ольга - вижила. І тепер допомагає іншим онкохворим не натрапити на фальсифікат. Бо ж ризикують життям!

"На добу звертається 10-12 людей мінімально. Чоловік звернувся до мене, як перевірити, бо ми купили вже партію без жодного документа, без касового чеку, без гарантій умов зберігання, нічого, просто те, що дешевше, і відразу, відразу побачила фальсифікат", - розповідає Ольга.

Тобто українці, в яких на кону життя, платять тисячі доларів за ліки, які насправді підробка!

Ольга розповіла, як це відбувається: "Біля вокзалу житловий будинок, ти дзвониш, виходить жінка без верхнього одягу і каже, що давайте гроші, я зараз винесу ліки".

 І помирають через такий фальсифікат...

 "Дуже шкода, коли ти дізнаєшся про рік лікування дівчини. Коли була остання крапельниця, а в неї такий діагноз, як у мене. Коли їй зробили обстеження, то виявилося, що там була значна пухлина в голові, а ці ліки були не дієві", - каже Оля. Насправді, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), фальшивкою є кожна десята упаковка ліків у країнах, які розвиваються! 

"Україна якраз належить до таких країн. І ця статистика, на жаль, збільшується з кожним роком", - розповідає  керівник ГО "Ліки контроль" Наталія Гуран.

За словами експертів, Україна в топі країн-лідерів за кількістю підроблених ліків. До 30% усіх препаратів на ринку - фальсифікат. Або й більше…

кщо брати за конкретними ліками, онкологія - 50-60%, гепатит - 60-70%", - каже прокурор другого відділу процесуального керівництва ГПУ Валерій Зимогляд.

 І це страшно. Бо люди ж думають, що рятують своє життя - а натомість вживають щось незрозуміле…

альсифікатори не гребують, вони можуть додавати будівельні суміші, щоб таблетка трималася купи, не розсипалася", - каже Наталія Гуран.

 Підпільні виробництва таких фальшивих ліків регулярно виявляють по всій Україні.

Місто Харків. Правоохоронці вилучили півтори тисяч ампул фальшивки судинних препаратів, які виготовляли у підпільній квартирі. Маркували підробки під відомих українських виробників.

Місто Дніпро. СБУ викрила підпільну фабрику, де виробляли  медикаменти гормональної та онкологічної групи. Виробництво і збут "ліків" оцінили в 5 мільйонів гривень. Підробки реалізовувалась в аптеках та лікарнях. СБУ викрила схему продажу та підробки ліків на 15 млн грн. Підробляли, зокрема, знеболювальні препарати. Виробництво велося кустарним способом в орендованому приміщенні.

Конкретно про цей випадок, коли на здоров'ї українців зробили аж 15 млн гривень,  навіть писала міжнародна організація Fight the Fakes, котра відстежує фальшиві препарати по всьому світі. 

краз підпільне, незаконне виготовлення ліків відбувається при прямому залучені корупціонерів із керівної ланки чи то МОЗ, чи то митниці, чи податкової, а найгірше - коли всі три, без цих складових неможливо започаткувати будь-яке нелегальне виробництво", - заявив екс-керівник СБУ Валентин Наливайченко.

Новини за темою

"Це великий такий кримінальний шмат тіньового бізнесу, який сьогодні наживається на проблемах людського здоров’я", - каже голова Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

Фальсифікат, імовірно, є й у вашій аптечці! Бо тільки за минулий рік українці купили 1,1 млрд упаковок ліків.

асправді це катастрофа. 1% - це 10 млн упаковок. Тобто, коли ми це беремо в упаковках, а потім це ділимо на наших українців, то це приблизно в кожній другій сім’ї в аптечці є фальсифікат", - розповідає керівник ГО "Ліки контроль" Наталія Гуран.

А якщо фальсифікату 30%, як кажуть експерти - то це вже 300 мільйонів упаковок!

  вас у домашніх аптечці є як мінімум 10 препаратів, а у великих сім’ях, там де є діти, фальсифікат є у кожного", - каже Наталія.

 Байдуже, від чого лікуєтесь, бо підробляють усе, на що є попит.

Завідувач лабораторії з контролю якості лікарських засобів та медичної продукції Ігор Лесик упевнений, що фальсифікат - в основному це дорогі ліки:

"Логіка в тому, що фальсифікувати треба дорогі препарати, тому що вони продаються добре, за великі гроші. Зразу великий куш".

Сьогодні популярні антибіотики, гормональні препарати...

"Також снодійні, заспокійливі, знеболювальні препарати, вони зазвичай лідери фальсифікату, ну, і звичайно, протипухлинні препарати, які дуже дорогі", - пояснює Наталія Гуран.

Але не лише фальсифікат заполонив український ринок.

"Є багато випадків, коли для онкохворих привозять просто в кишені, щоб було дешевше, ніхто ніяких гарантій не дає", - розповідає Ігор Лесик.

Причому такі сірі препарати продають навіть у деяких аптеках!

Голова Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко наполягає на відповідальності за такі дії:

"Ті, хто займається таким видом діяльності, мають нести кримінальну та адміністративну відповідальність".

Так, як це відбувається у країнах Євросоюзу чи в Америці.

Кетрін Ібен, журналіст-розслідувач журналів Fortune, Vanity Fair, розповіла про долю таких ділків у США: ідробка ліків у Америці - це надзвичайно серйозний злочин. Була така відома судова справа фармацевта Роберта Котні, який продавав онкопрепати… Так-от він отримав просто величезний термін ув’язнення, бо він реально вбивав людей, це як наче ненавмисне вбивство".

Виконавчий директор Європейського альянсу за доступ до безпечних ліків Майк Айлз розповів наступне: "В Євросоюзі Єврокомісія має дуже потужний дієвий регламентуючий закон, який називається "Директива щодо фальсифікованих ліків". Так, наприклад, виявили протираковий препарат, який мав турецьке походження, потім його експортували до Британії… Виявилося, що в тому препараті, окрім води, нічого немає".

* * *

За якістю лікарських засобів в Україні має стежити спеціальна Державна лікарська служба. Тільки є один нюанс. Про свій візит у ту ж аптеку держслужба має попередити аж за 10 днів!!

"Так за законом, треба прислати їм листа за підписом начальника служби, що ми будемо проводити у вас перевірку", - пояснює Ігор Лесик.

Навіть за день можна забрати незаконні товари. А тут аж 10 днів! То які ж тоді результати перевірок?

Згідно зі звітом МОЗ, за минулий рік Держлікслужба виявила 200 упаковок підроблених ліків. Цьогоріч - 83 упаковки. Якось малувато порівняно з масштабами фальсифікату, про який говорять експерти.

Член Ради Міжнародної фармацевтичної федерації Олег Клімов розповів, як ведеться контроль за ліками в Україні: онтролюється фактично якість лікарських засобів близько 1,4% від загальної кількості. Такого, перепрошую, безладу, як в Україні, в жодній країні Європи 100% немає, за нами, можливо, Таджикистан, Узбекистан, Молдова, на три голови вище за нас Росія, на 50 голів вище за нас, а в нас тільки гасла і більше нічого, це просто катастрофа".

У теорії в Україні все чудово! Діє трирівнева система контролю якості лікарських засобів. Насамперед імпортні ліки перевіряються під час їх ввезення в Україну.

"Перший етап - це контроль при ввезені Держлікслужбою, другий етап, якщо були відхилення на першому етапі, - це лабораторний контроль лікарських засобів", - каже завідувач лабораторії з контролю якості лікарських засобів та медичної продукції Ігор Лесик.

Далі ліки перевіряють дистриб’ютори та аптеки.

 От тільки на практиці ця трирівнева система десь дає серйозний збій. Бо роками на фальшивих ліках в Україні заробляють мільйони. Взяти хоч масштабну аферу, яку викрили торік.

е кримінальне провадження є наймасштабнішим за часів незалежності. Оскільки здійснення підробок відбувалося з 2016 року. Поставляли фальсифіковані ліки не тільки в Україну, а й по всьому світу", - розповідає прокурор другого відділу процесуального керівництва ГПУ Валерій Зимогляд.

Цехи з виготовлення фальшивих ліків влітку 2019-го виявили у Києві та області. Шафи та холодильники було забито препаратами відомих світових фармкомпаній. Тільки ліків від раку - на понад 7 тис. дол.

"Вже щодо трьох медичних препаратів проведено експертизи. Це онкологічна група", - каже Валерій Зимогляд.

І всі - підробки, які насправді рак не лікують! Замість одного онкопрепарату був банальний порошочок від виразки шлунку. Продавали і в Україні, і за кордоном дешевше, ніж коштує справжній!

кщо лікарський засіб "Кітруда" 50 мг на ринку Ізраїлю коштує 3-3,5 тис. дол., то вони купували в Україні цей фальсифікат за 1200 дол. і привозили на ринок Ізраїлю вже в 2-2,5 рази дорожче", - каже Валерій.
Причому збували не лише через інтернет.

"Частину лікарських засобів, фальсифікованих, було реалізовано через лікарів як приватних, так і державних клінік України", - розповідає прокурор.

Усіх прізвищ прокурор не називає, бо триває досудове розслідування. Групу шахраїв в народі вже охрестили "королями підробок". Двоє із організаторів - українці Максим Нєнадов та Олександр Ніколаєнко

"За записами чорної бухгалтерії було встановлено, що вони продавали біля 500-1000  упаковок лікарського засобу, є підозра, що вони реалізовували від 500 дол. до 17-20 тис. дол. за упаковку", - розповідає Валерій Зимогляд

Фальшивих ліків продали на понад мільярд гривень!!! Розмах і наглість вражали!

"Офіційний дистриб'ютор ліків не продає ту кількість лікарських засобів за рік, яку було продано фальсифікаторами", - каже він.
І до всього цього - помітили аферу не в Україні. А коли "королі підробок" втратили пильність у США.

"Є компанії, які займаються начебто медичним туризмом, а загалом це перепродаж лікарських засобів за цінами, нижчими за ринкові відповідної країни", - каже Валерій. 

І коли Максим Нєнадов та Олександр Ніколаєнко прилетіли до Америки обговорити незаконне постачання ліків - їх там заарештували. Згідно з  американським законодавством, їм загрожує 20 років ув'язнення та штраф 5 млн дол. Вони досі за ґратами і чекають на судове рішення.

А знаєте, що з їхніми спільниками в Україні? Їх затримали і відразу відпустили під заставу у 3 млн грн. Суду чекають удома.

 бвинуваченим буде загрожувати покарання - довічне позбавлення волі", - каже прокурор. Але є сумніви, що покарають серйозно.

е - застосування корупційних механізмів, які повністю нівелюють доказову базу цього злочину", - пояснює член Ради Міжнародної фармацевтичної федерації Олег Клімов.

Кримінальна відповідальність за підробку лікарських засобів в Україні сьогодні - від 5 до 8 років за ґратами. Або ж довічне ув'язнення, якщо йдеться про особливо великі розміри заробітку або препарат призвів до тяжких наслідків чи смерті пацієнта. 

Ця стаття Кримінального кодексу в Україні діє вже 9 років. Скільки ж кримінальних проваджень закрили? Про це нам розповідає Валерій Зимогляд: "Було порушено близько 25 кримінальних проваджень, які вже з вироками, однак реальні терміни ув'язнення отримали всього за двома кримінальними провадженнями. Це негативний результат, оскільки ринок медпрепаратів переповнено фальсифікатом".

* * *

Коли вдарила пандемія коронавірусу - кількість охочих збагатитися стрімко підскочила.

 Блогер Ольга Єрмілова на собі відчула, як на коронавірусі роблять бізнес, коли їй запропонували на вулиці купити тест: "Що відбувається в такі моменти, відбувається бізнес"…
Фальшиві тести, вакцини і навіть неіснуючі ліки від коронавірусу, про які так попереджають на сайті Міністерства охорони здоров’я! Гроші заробляють геть на всьому! Заробили на масках - взялися за тести на "ковід". Бо за ними он які черги скрізь. Вигідна справа.

У Харківській області вилучили 200 тисяч фальшивих тестів на Covid-19.

Фальсифікат через підставних осіб підприємці постачали до лікарських установ.

Інший горе-бізнесмен завозив підробку з-за кордону. Продавав по 750 грн.

Інші ділки налагодили контрабанду фальшивих експрес-тестів для Covid-19 в Україну з Туреччини. Свою "продукцію" вони ховали в контейнерах з одягом.
Через такі заробітки статистика хворих в Україні може бути геть іншою.

Те, що відбуваються свідома маніпуляції зі статистикою - нам підтвердив й американський журналіст-розслідувач Рой Девіс. Ба більше, він запевняє - все виходить далеко за межі України. У цьому зацікавлений навіть Міжнародний валютний фонд.
"Коли ці корумповані хлопці дізнались про вірус - вони зрозуміли, що тут запахло грошима, і замість того щоб зреагувати адекватно, взялись заробляти на вірусі. Нещодавно була одна країна, якій фонд дав позику, але перед цим висунув список умов. Ви повинні звітувати про показники смертності від "ковіду" ось таким чином… І всі мають видавати потрібні їм показники. Так ми виявили, що статистика подається за вищою планкою цифр, ніж є. Це їм треба, аби казати, що вірус, мовляв, усюди!" - розповідає Рой Девіс.

Аби люди купували ліки і на цьому могли заробити великі транснаціональні корпорації… За даними Федеральної торгової комісії США, американці втратили понад 145 млн дол., купуючи фальшиві тести на Covid. 

Та, за словами журналіста-розслідувача Кетрін Ібен, насправді такі злочини дуже важко відстежити.

Скільки на фейк витратили українці - ніхто не рахував.

Але в нас пішли ще далі!

Новини за темою

Попри те, що Всесвітня організація охорони здоров’я буквально кричить: "Ліків від коронавірусу не існує", - згадки про дивовижні революційні засоби від "ковіду" регулярно виринають в українських медіа.
"Щучка дерниста та вейник наземний. Це вбивці коронавірусу. Трава росте у нас під нашими ногами, в Україні". Просто таку фантастичну заяву зробив український вчений Олександр Гриневич.

Так скромно на топовому українському каналі прорекламували практично спасіння людства - препарат "Протефлазід": "Діюча речовина повністю блокує вірус". - "Як ви вважаєте, це світовий прорив?" - "Я думаю, що це прорив. Ось тільки його випускають вже майже 20 років". Буцімто лікує герпес, грип, гепатит і навіть ВІЧ. Ну як тут не впоратися з якимось коронавірусом?

В українських аптеках суміш можна придбати як противірусний засіб за 300-350 грн. Термін лікування - в середньому 5 діб. У складі просто дві травички - щучка дерниста і вейник наземний. Все. Решта 96% - спирт.

Але якщо 100 грамів медичного спирту в аптеці коштує 26 грн, то за 30 грамів цієї настоянки просять до 350 грн. І люди купують...

агато хто, як і я, кажуть: "Дурниця!" І знаєте, що вражає, виявляється, величезна кількість людей, звичайні люди, люди залякані, і вони реально купують це!" - каже блогер Ольга Єрмілова.

І виробник - незважаючи на те, що дієвість "Протефлазіду" не доведено, - на порожньому місці піднімає мільйони.

"Стосовно ротефлазіду" – немає клінічних випробувань на людях. Тому сказати, що цей препарат буде працювати при коронавірусі, я не можу", - каже лікар-інфекціоніст Віталій Янченко. Ще й тиснули на владу, щоб почали серійні закупки.

"Звертаюся до керівництва нашої країни, не зволікати ні секунди, кожна хвилина на рахунку, тому треба почати діалог з нами сьогодні", - заявив виробник.

Діалог закінчився тим, що компанію оштрафували на 3,2 млн грн за поширення неправдивої інформації.
Ще півмільйона гривень штрафу отримала інша фармакомпанія за брехню про диво-препарат "Декасан", ціна якого в середньому 100 грн за 100-грамовий флакончик.

 "Декасан" – це антисептик. Зовнішній препарат, яким обробляють… ну там… можна горло прополоскати, ну як антисептик, розумієте... Він прибирає в основному бактерії, але віруси не вбиває. Тому екасан" – це не той препарат, який треба вживати при коронавірусі", - розповідає лікар-інфекціоніст Віталій Янченко.

Той самий телеканал тепер активно піарить такий собі "Плаквеніл", або гідроксихлорохін, за більш ніж півтисячі гривень за упаковку!

ройшла інформація в ЗМІ, що цей препарат ефективний при лікуванні "ковіду", все, на нього створюється просто шалений попит", - коментує керівник ГО "Ліки контроль" Наталія Гуран.  

Наше Міністерство охорони здоров'я внесло препарат у протокол лікування "ковіду". А міністр Степанов хвалився, що його, мовляв, Захід рекомендує.

ули відповідні заяви від лікарів США, від європейських лікарів щодо вдалого використання цього препарату", - казав міністр. Ось тільки ВООЗ в офіційній заяві  засудила такі дії України. Західні лікарі вважають препарат не просто неефективним, а й шкідливим через півсотні важких побічних ефектів.

"Може впливати на червоний кістковий мозок, може спричиняти судоми та суїцидальну поведінку… І це лише мала частина побічних дій, зазначених в інструкції". Ба більше, ним труяться люди.  

"Цей препарат масово фальсифікують, і фальсифікату зараз на ринку просто така кількість, що фахівці Інтерполу говорять, що це доволі небезпечна ситуація", - коментує Наталія Гуран.

Можна собі уявити, про які суми заробітку йдеться!! Щоб примножити статки, вони купують лобістів у владі, аби отримати дозволи на продаж, вони купують маніпулятивну рекламу на телебаченні… І все з однієї причини.. "Люди заробляють гроші", - коментує Ольга Єрмілова.

Свого часу так добряче заробили і на фуфломіцині від раку. Препарат "Україн" - коштував 500 грн за ампулу. А фактично це був простий концентрат трав.

Препарат названо на честь України і виробляється австрійською компанією Nowicky Pharma.

На своєму сайті вони позиціонують себе як ліки, які замінюють хіміотерапію.  

Ukrain - препарат проти раку на основі чистотілу. Створений у 1978 році українським хіміком Василем Новицьким.
Але ті, хто повірив у  диво-ліки - швидко помирали. І медичні агентства Великої Британії та США зрештою з'ясували, що препарат не відповідає міжнародним стандартам GCP, а Держлікслужба України взагалі заборонила його продаж. Рекламував диво-ліки в Україні - Український інститут подолання раку у Відні. От лише директором того інституту був сам винахідник препарату. Проте сайт і досі працює...

* * *

Ліки без сертифікатів, фальшиві, контрабандні - чого тільки не продають...

Наприклад, в тій же Америці з 2010 року працює організація Fight the Fakes - "Боріться з фейком!", про  яку ми вже згадували. Стежать за якістю ліків і в Європі!

агато досліджень показало, що ринок фальсифікованих ліків у Європі складає приблизно 10 млрд євро на рік. В країнах, які розвиваються, показники смертності через подібні ліки дуже високий", - розповідає виконавчий директор Європейського альянсу за доступ до безпечних ліків Майк Айлз.
У звичайних аптеках там таких проблем немає. А чи є в Україні?

Аби перевірити - обійдемо кілька аптек у різних районах столиці. Купуємо знеболювальне. На запитання, чи є у них сертифікат якості, відповіли, що замовляти його потрібно за три робочі доби.

Але ж є офіційний наказ, котрий забороняє торгівлю лікарськими засобами без сертифікату якості. Як із цим?

І таку відповідь ми почули в більшості аптек. оли кажуть, що прийдіть завтра, післязавтра там чи десь в офісі - подякуйте, розверніться і підіть. Це вже перший індикатор, що тут щось не те", - коментує член Ради Міжнародної фармацевтичної федерації Олег Клімов.

Чимало скарг на аптеки за відмову видати сертифікат і в інтернеті. Особливо несхвальні - про одну конкретну (КiАВО) у центрі Києва, де продають нелегальні препарати.

Просимо сертифікат якості, якого у них не виявилося. До розмови підключається, схоже, шефиня. Простий покупець тут нічого не доведе. Але ж хочемо побачити сертифікат! Повертаємося з камерою. І жінка атакує знімальну групу! Нас грубо випхали. Аптеку зачинили. Що ж, викликаємо поліцію. Приїхали швидко. При поліції жінка вже не билася. Але сертифікат так і не знайшли.

Сумнівне твердження. Це - громадське місце, де, згідно з 34-ю статтею Конституції України "Про інформацію", ми мали право знімати! Наші свідчення, відзняте відео  і сам препарат ми передали слідчо-оперативній групі для  розслідування. 

У журналістки залишились синці. Але виявляється, могло бути гірше! Бо конкретно у цій аптеці траплялися й інші інциденти. В Києві напали та побили журналіста і його дружину.

Дмитро Хуторний, чоловік потерпілолої, згадує: "Дружину закрили всередині аптеки і продовжували її бити та відбирати куплені нею препарати".
У результаті жінку забрала швидка з серйозними травмами. Покарати нападників досі не вдалося. Ба більше - вони ще й подали зустрічний позов про відшкодування моральної шкоди. Про це написав чоловік потерпілої.

Порушено вже три кримінальні провадження, які безпосередньо пов'язані з цим фактом! Слідство бездіє! Скарги до ВРУ, прокуратури м. Києва, ГПУ не дають жодних результатів.

Чому замість чеків чи сертифікату якості покупці отримують синці та побої? Ми показали фото купленого препарату завідувачу лабораторії з контролю якості лікарських засобів. Відповідь шокувала.

"Цей препарат, це контрабанда, це просто контрабанда, тому вона вам не дала сертифікат, ніякого сертифікату немає", - розповідає завідувач лабораторії з контролю якості лікарських засобів та медичної продукції Ігор Лесик.

Й оскільки цей препарат російського походження завозять в Україну нелегально - про яку якість може йтися?

кщо ліки контрабандою завезено в країну, то порушуються правила транспортування і зберігання лікарських засобів, вони однозначно там псуються", - коментує Наталія Гуран.

Тобто покупець отримає недієві ліки, а продавець покладе собі гроші до кишені. Як-от власниця цієї аптеки - Людмила Рева, яка нас атакувала за вимогу сертифікату.

За даними Держлікслужби в Чернігівській області, вона фармацевт із досвідом, навіть є членом атестаційної комісії з атестації провізорів та фармацевтів.

Навіть три роки тому отримала посвідчення адвоката. Схоже, воно їй не раз знадобилося. Бо виконавчих проваджень, пов’язаних з цією аптекою, понад сотню.

Але аптека як працювала, так собі і працює. Вдумайтеся! Контрабанда в аптеці у центрі Києва - це ж ненормально. І кожен з вас мусить вимагати сертифікат, якщо хоче якісні ліки!

"Це єдиний документ у відповідності до нашого чинного законодавства, якщо у вас виникне якась підозра, що ви купити підроблений або неякісний лікарський засіб. Ви можете звертатися тоді до арбітражних органів", - пояснює голова Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

На упаковці мусить бути штрих-код і шрифт Брайля - перші ознаки якісного препарату. 

Конкретно цей препарат взагалі не можна продавати в Україні. Але продають. А на прохання видати чек чи сертифікат якості - кидаються з кулаками.

Для порівняння -  у Євросоюзі закрити аптеку мають право, якщо куплена там упаковка не відповідає усім вимогам.

"Директива щодо фальсифікованих ліків передбачає, що кожна фармацевтична компанія має на кожній упаковці ліків вказувати унікальний серійний номер і матричні данні, через які підтверджується оригінальність товару в момент, коли ви його купуєте в аптеці", - розповідає виконавчий директор Європейського альянсу за доступ до безпечних ліків Майк Айлз. Раптом щось не збігається - ліцензію забирають. А в Україні…

"Держлікслужба анулює ліцензію, а ця аптечна мережа продовжує працювати, тому що прийти уже й перевірити, чи вона не працює, не має права, тому що заборонено перевіряти, бо це тиск на бізнес. Тобто імітація у нас відбувається, імітація контролю якості лікарських засобів", - розповідає Олег Клімов.

Тому й контрабанда спокійно завозиться...

ей бізнес же не може розвиватися сам собою просто так, як бізнес. Це треба, щоб хтось його "кришував", організатори, правильно? А далі йде ланцюг: виробництво, дистрибуція, гуртова торгівля і потім аптека. Це цілий ланцюжок організованого злочинного угруповання, і кожний цей ланцюжок хтось, перепрошую, опікає", - каже Олег.

* * *

Пам'ятаєте Ольгу, котра поховала близьких і, лише коли сама боролася з раком - зрозуміла, що онкопрепарати через один фальшивки…

Тепер вона створила благодійний фонд і допомагає іншим лікуватися правильно. Бо розуміє, що коли на кону життя - люди хапаються за соломинку.

зрозуміла, що самотужки жінка, наприклад, із села, не зможе цього зробити. Перш за все тиснути на органи влади, для того щоб була забезпеченість ліками інших людей", - каже Ольга Фещенко.

Але, як з'ясувалося, фальсифікатом займаються не лише махінатори. Навіть на державному рівні нам надають неякісні, а часто навіть підроблені ліки. І такі випадки масові.

"Нові керівники МОЗ мали давно зробити аудит цього МОЗ, і я б почав з аудиту, насамперед із використання бюджетних грошей закупівлі ліків для громадян України", - каже екс-керівник СБУ Валентин Наливайченко

Мовляв, існує державна програма "Доступні ліки", аби люди отримували якісні препарати.

Дійсно, на сайті Міністерства охорони здоров'я вказано, що програма існує з квітня 2017 року. А от як це працює в реальному житті - нам розповіла інша киянка Ольга.

Вона з третьої ночі мусить займати чергу, аби отримати життєво-необхідні препарати  для своєї 10-літньої доньки, хворої на ДЦП та епілепсію. айте те, що мені передбачено, і більше мені не потрібно, чужого мені не треба. Зараз нам невролог виписала на 3,5 тис. на місяць, я отримую пенсію на дитину 3,5 тис., за свої гроші я не можу їх купити, бо в мене ще двоє дітей", - каже Ольга.

Ці ліки їй має безкоштовно давати  держава. Але не все так просто… пояснює жінка: кщо ти хочеш отримати ці ліки, які життєво необхідні для твоєї дитини, ти мусиш дитину залишати вдома або одну, або брати її з собою, о третій години ночі приходити до аптеки і стояти в черзі, і чекати, поки відкриється аптека. Я вже була в черзі десь 30. За мною ще було осіб 60-70. Завідувач аптеки сказала, що в них закінчився бюджет…"

Новини за темою


Нагадаємо, на відміну від США чи Євросоюзу - в Україні, згідно з Конституцією, медицина безкоштовна!!! А без цих ліків дитина може померти! 

була вдома з дитиною. Мені ліки не видали, не купила, не було за що, у дитини був напад, дитина посиніла, 30 секунд вона не дихала. Я її за ноги підняла, почала стукати, а другою рукою викликала швидку, щоб врятували дитину. Слава богу встигла, приїхало дві бригади, вкололи їй "Сібазон". Я її вже відкачала…" - згадує Ольга.

Але чому препарати не дала держава? Ми запитали у тій аптеці, де Ольга півночі даремно стояла у черзі.

 "Цьогоріч кошти набагато зменшили, особливо для онкохворих пацієнтів", - каже завідувач аптеки.

Від безвиході Ольга влізла в борги і купила найдешевші ліки, які знайшла… Наскільки вони якісні - велике питання.

Тисячі простих українців, таких як вона - кинуто напризволяще…

То куди поділись гроші на ліки? Адже цього року було виділено приблизно 9,7 млрд грн на їхню закупівлю. Гроші віддали міжнародним організаціям Crown Agents Limited та Програмі розвитку Організацій Об’єднаних Націй (United Nations Development Programme)  

Саме вони  купують для українців ліки за 25 напрямами. Ліки від гепатиту, туберкульозу, для дитячого діалізу, для хворих на онкологію. У переліку є і препарати, які потрібні доньці Ольги. 

Але в Україну вони доходять… із простроченим терміном придатності.

ані Супрун разом з міжнародною транснаціональною фарммафією, яка фактично захопила ринок України, постачали медикаменти з критичним терміном зберігання 1-2 місяці, які використати було неможливо практично. У нас було виїзне засідання в Охматдиті, ми переконалися на свої власні очі в тому, що залишки медикаментів протерміновані", - розповідає екс-міністр охорони здоров'я України Олег Мусій.

Або ж сумнівної якості... Бо міжнародні компанії купують ліки для нас у країнах  третього світу. Переважно в Індії.

к фаховий дипломат я знаю багатьох цих послів. І мені казали, Валентине, просто неба в індійських аеропортах лежать ліки, ми поцікавилися, що це за ліки, вони викинуті, вони зіпсовані? Ні, це для України", - каже Валентин Наливайченко.

Є ще один нюанс, про який нам розповіла американська журналістка, котра опублікувала розслідування про фальсифікат в індійських фармкомпаніях.

они продають в Україну та США наче один і той же препарат, але при цьому вони змінюють склад, занижують стандарти якості. Для цього існує у них спеціальний термін – подвійний трек виробництва, є й інші назви, наприклад, ROW – rest of the world, менш якісне, "для решти світу", - розповідає журналіст-розслідувач журналів Fortune, Vanity Fair Кетрін Ібен.

"Рештою світу" там вважається й Україна! Тобто фактично ми з вами отримуємо легалізований державою фальсифікат!!

"Наприклад, у двох препаратах проти підвищеного тиску було виявлено сліди небезпечного канцерогену ДМНА (діметілнітрозаміну), який використовують як компонент у виготовлені ракетного палива. Узагальнено у них підхід до стандарту такий - згодиться все, головне, аби не спіймали", - каже Кетрін.

В. о. міністра охорони здоров'я України у 2016-2019 рр. Уляна Супрун запевняла:

тендерах МОЗ більше не буде корупції, ми діємо через авторитетні міжнародні організації".

Парламент проголосував за зміни в законі "Про публічні закупівлі".

І вже через півроку Уляна Супрун уклала контракти з трьома міжнародними організаціями. От тільки умови контракту - ніхто, окрім неї, в очі не бачив!

е можна було нам, як народним депутатам, переглянути оці три контракти з міжнародними організаціями: ПРООН, ЮНІСЕФ, Crown Agents. І вони засекречені і до сьогоднішнього дня", - розповідає Олег Мусій.

 От вам і реформа медицини за американським стандартами.

 е абсурд. І Генеральна прокуратура відкрила 5 кримінальних справ за часів Луценка, він покривав це все, тому що Порошенко був тим, хто ставив пані Супрун і пішов на змову (про Байдена), але насправді це свинство до українців", - вважає Мусій.

лизько 7 млрд грн ще винні закордонні організації, які протягом трьох років не постачають медикаменти, препарати, які мали давним-давно врятувати життя людей", - каже екс-міністр.

 Зелене світло міжнародним організаціям купувати ліки в Індії дала ще у 2016 році  тодішня виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я  Уляна Супрун, котра проштовхнула це в контексті медичної реформи!

Здавалось-би - то давайте ж відмовимося! Але торік народні депутати дозволили міжнародним організаціям надалі купувати ліки для України.

ролобіювала команда Супрун, Стефанишина, Лінчевський... разом із народними депутатами, які тоді були в складі нашого комітету охорони здоров'я", - каже Олег Мусій.

Вплинула і вимога Міжнародного валютного фонду. Якщо хочемо отримати від них транш - ліки нам далі мають купувати міжнародні організації.

там прописано, створення підконтрольним цим організаціям наглядової ради в ДП "Державні медзакупівлі" і продовження закупівлі медикаментів за міжнародними контрактами", - каже екс-міністр.

Власне, міжнародні закупівлі залишаються, а от фінансування для МОЗ суттєво скоротили! Замість 296 млрд гривень дали 191 млрд. Це всього 4% від ВВП. Для порівняння, у Франції та Німеччині - 10%.

сь ця міжнародна транснаціональна мафія, яка окупувала Україну з фармацевтичним ухилом, вона продовжує далі тісно співпрацювати з головою комітету паном Радуцьким", - каже Мусій.  

Тим самим Михайлом Радуцьким, який на початку пандемії продав до Китаю, захисних масок на 186 мільйонів і залишився абсолютно безкарним.

обто замкнуте коло, розумієте, оце проблема, це катастрофа", - коментує  член Ради Міжнародної фармацевтичної федерації Олег Клімов.

"І ми ж всі розуміємо, що в зв'язку з карантином в усьому світі люди зараз все більше і більше купують ліків, від цього виграють великі мережі, але разом з тим і кримінальні елементи теж заробляють на цьому. Вони використовують вседозволеність і страхи людей", - каже виконавчий директор Європейського альянсу за доступ до безпечних ліків Майк Айлз.

Ми витрачаємо мільйони на міжнародні закупівлі, а отримуємо протерміновані, неякісні ліки…

"Чинні компанії, які мають контракти в усьому світі, навмисне погіршують якість ліків, і все заради більших прибутків", - пояснює Кетрін Ібен.

А може, справа не лише в прибутках?

еально продовжується винищення цими структурами українців та України", - впевнений Олег Мусій.   

За контрабанду, яку завозять в Україну, фактично нікого не карають. Її продають навіть в аптеках у центрі міста!

 ержава має зробити механізм, щоб не потрапляла неякісна продукція в Україну. Не тільки не вироблялася, а й не потрапляли неякісні ліки, за які сплачують українці податками", - каже Валентин Наливайченко.

Силовики регулярно викривають підпільні медлабораторії. Але за кількістю фальсифікату Україна далі у світових лідерах! А люди продовжують помирати через підробки.

араз все, що відбувається з системою охорони здоров'я, з "ковідом", з псевдореформою - це паліатив передсмертний", - каже народний депутат України VIII скликання Ольга Богомолець.

Очевидно, що на тому, що відбувається в Україні з фальшивими ліками, наживаються  і українські топ-посадовці, і транс-національні фармацевтичні корпорації!

Неймовірно, що в 21 столітті люди продовжують помирати через неякісні препарати, які мали би рятувати життя.

 

 

 

 

 

#фальсифікація лікарських засобів #Супрун #медреформа #шахрайство #доступні ліки # #МОЗ #міжнародні організації #закупівля ліків #онкозахворювання #безкоштовна медицина #епідемія коронавірусу
Джерело: 112.ua
Теги по теме
Министерство здравоохранения эпидемия коронавируса Ульяна Супрун
Источник материала
Поделиться сюжетом