У NASA вперше підтвердили наявність води на освітленій стороні Місяця
У NASA вперше підтвердили наявність води на освітленій стороні Місяця

У NASA вперше підтвердили наявність води на освітленій стороні Місяця

Уперше на освітленій Сонцем стороні Місяця науковці NASA підтвердили наявність води. Відкриття доводить, що вода може бути розподілена по місячній поверхні, і не обмежується холодними, затіненими місцями. 

Про це написав гендиректор американського космічного агенства Джим Брайденстайн в Twitter та повідомила NASA  на пресконференції 26 жовтня.

Це відкриття науковці зробили за допомогою інфрачервоному телескопу SOFIA. Агентство завдяки обладнаню отримало зображення молекули води в кратері Клавіус. Це один з найбільших кратерів на Місяці, який видно з Землі.

Дослідники NASA спростували думку, що вода на Місяці є лише у формі льоду і сконцентровані на затемненій стороні. Вважалося, що на освітленій стороні води немає, бо вона швидко випаровується внаслідок сонячного нагріву. Однак поки вчені не можуть точно сказати, чи доступна ця вода для використання.

"Ми вперше можемо підтвердити наявність води на сонячній стороні Місяця завдяки даним, отриманим з телескопа SOFIA. Пошук води на Місяці має ключове значення для наших дослідницьких планів в рамках програми Artemis. Ми ще не знаємо, чи можемо ми використовувати цю воду як ресурс, але наявність води на Місяці є ключовим для наших планів досліджень", - зазначив Брайденстайн.

В іншому дослідженні Пол Хейн з Департаменту астрофізичних і планетарних наук Колорадського університету в Боулдері разом з колегами з інших університетів США дослідили розподіл на поверхні Місяця так званих "холодних пасток" - областей, які завжди перебувають в тіні, і в які ніколи не проникають промені сонця.

За оцінками вчених, температура в цих областях завжди зберігається на рівні близько мінус 180 градусів. А тому, якщо в ці "пастки" колись потрапила вода, в замороженому стані, вона буде залишатися там досить довго. 

У NASA кажуть, що імовірно, це відкриття стане головним ресурсом для тривалих місій.

"Якщо ми маємо рацію, вода виявиться більш доступною для пиття, ракетного палива та всього іншого ", - говорять вчені.

NEWS: We confirmed water on the sunlit surface of the Moon for the 1st time using @SOFIAtelescope. We don’t know yet if we can use it as a resource, but learning about water on the Moon is key for our #Artemis exploration plans. Join the media telecon at https://t.co/vOGoSHt74c pic.twitter.com/7p2QopMhod

— Jim Bridenstine (@JimBridenstine) October 26, 2020

For the 1st time, molecular water was discovered on a sunlit surface of the Moon, suggesting water may not be limited to cold, shadowed places. Goddard postdoc Dr. Casey Honniball, made the discovery using NASA's @SOFIAtelescope airborne observatory. https://t.co/TUFKK8Rl9x pic.twitter.com/1wiy05yS4r

— NASA Goddard (@NASAGoddard) October 26, 2020

Нагадаємо, вперше до Сонця наблизився апарат, створений NASA і ESA (Європейським космічним агентством), який також зробив кадри, що вражають. Апарат перебував на відстані 77 мільйонів кілометрів од сонячної поверхні, за 134 мільйони кілометрів від Землі. Вчені кажуть, що це найближчі з коли-небудь зроблених зображень Сонця.

Читайте також:

  • Вісім країн домовились освоювати разом Місяць і висадити там першу жінку 
  • У NASA показали, який вигляд матиме захід сонця на різних планетах 
  • Учені вважають, що в Землі з’явився новий "міні-Місяць" 
Источник материала
loader
loader