28 жовтня. Постать в історії. Білл Гейтс – повелитель "вікон" і рятівник людства
28 жовтня. Постать в історії. Білл Гейтс – повелитель "вікон" і рятівник людства

28 жовтня. Постать в історії. Білл Гейтс – повелитель "вікон" і рятівник людства

Вільям Генрі Гейтс III, більш відомий як Білл Гейтс, народився в сім'ї, де кілька поколінь досягли успіху в політиці та бізнесі: прадід Білла був мером і сенатором, дідусь — віцепрезидентом Національного банку, батько — корпоративним адвокатом, а мати — членом ради директорів низки великих американських компаній.

Свою першу комп'ютерну програму Білл Гейтс написав у віці 13 років — це була гра "Хрестики-нулики" мовою програмування BASIC. Батьки були налякані захопленням Білла Гейтса комп'ютерами і навіть заборонили йому підходити до цієї "пекельної машини". Цілий рік Білл тільки й робив, що читав біографії великих людей від Наполеона до Рузвельта. Його цікавив образ мислення історичних особистостей.

Але це не допомогло — і в 13 років Білл Гейтс зі своїми друзями зламав шкільний комп'ютер і отримав доступ до секретної інформації. Замість того, щоб покарати юного хакера, комп'ютерний центр Сіетла найняв Гейтса на роботу для перевірки своїх програм.

Набравши майже максимальний результат у тесті SAT (американський еквівалент ЄДІ), Білл Гейтс вступив до Гарварду на факультет права, та й тут займався в основному математикою й інформатикою. Одного разу професор Гарварда Льюїс поставив учням задачку: уявіть, що ви працюєте в ресторані і у вас є кухар, який пече млинці швидко, але неакуратно. У підсумку всі вони виходять різного розміру, а відвідувачі хотіли б бачити акуратну купку, в якій найбільший млинець лежав би знизу, а найменший — зверху. Питання було таке: якщо у вас є N млинців і одна лопатка, щоб їх перевертати, яку мінімальну кількість переворотів потрібно зробити, щоб розсортувати млинці? Через кілька днів до професора прийшов першокурсник Гейтс із готовим рішенням, яке вилилося в наукову роботу (Bounds for sorting by prefix reversal). Алгоритм Гейтса виявився найефективнішим рішенням завдання, поки через 30 років результат не було поліпшено — всього на 1%.

У якийсь момент Гейтс взяв в Гарварді академічну відпустку і створив Microsoft — компанію, яка змінила світ, а свого засновника зробила одним із найбагатших людей на планеті.

Смішний і вічно скуйовджений ботанік Білл Гейтс навчив світ користуватися персональними комп'ютерами і довгі роки не залишав верхній рядок списку Forbes. Та потім він продав майже всі акції Microsoft, але не для того, щоб спочивати на лаврах. Тепер Гейтс інвестує мільярди доларів у свій благодійний фонд. Його нове завдання — врятувати світ від смертельних хвороб.

Глобальна охорона здоров'я — ось що тепер займає майже весь час Білла Гейтса. Його близький друг Воррен Баффет також є інвестором і бере участь в управлінні Bill and Melinda Gates Foundation.

Білл Гейтс — неймовірний ботанік. Коли він тільки почав займатися охороною здоров'я, один професор дав йому список з 82 книг і статей, який допоміг би йому отримати уявлення про ситуацію в глобальній медицині. Яке ж було здивування професора, коли Білл Гейтс, на відміну від багатьох, що зверталися раніше, дійсно прочитав їх. Стаття, яка зробила найбільший вплив на Білла Гейтса, це звіт Світового Банку щодо розвитку, випущена в 1993 році (World Bank Development report). Білл Гейтс не раз перечитував цей документ. Звіт ввів таке поняття, як "тривалість життя, скоригована на хворобу". Ви можете прожити багато років сліпим або інвалідом, але що це буде за життя? На жаль, у світі недостатньо умов для підтримки гідного рівня інвалідів. Рішення Білла Гейтса, як завжди, прагне до максимальної ефективності. Якщо у вас є ідея, як можна запобігти тій чи іншій хворобі — ви за крок від того, щоб отримати грант від засновника Microsoft.

Та його шляхетний проєкт зіграв проти нього – 2020 року Білл Гейтс став головною мішенню прихильників конспірологічних теорій. Підприємця звинувачують у спробі заробити на вакцину та участі в світових змовах.

Конспірологи висувають різні версії. На думку деяких, Гейтс створив COVID-19, щоб заробити на вакцині. Інші припускають, що підприємець бере участь у світовій змові щодо знищення людства, очищення генофонду або встановлення тотального стеження.

Справа в тому, що ще 2015 року Гейтс попередив, що головною загрозою для людства є не ядерна війна, а вірусна інфекція. Прихильники конспірологічних теорій вважають слова Гейтса доказом плану використовувати пандемії в своїх цілях.

Але конспірологам вже варто переключитися, бо як говорить Гейтс, уже зовсім скоро історія з пандемією закінчиться для усієї планети. 

"Вплив інновацій на збільшення охоплення діагностики, поява нових терапевтичних засобів та вакцин по-справжньому вражає. І це змушує мене припускати, що у багатьох країнах ми зможемо розібратися з цим до кінця 2021-го, а у світі загалом – до кінця 2022 року", – розповів Гейтс у нещодавньому інтерв’ю для Wired.

А оскільки він ще ніколи не помилявся у своїх прогнозах, то у людства є надія.

Источник материала
Поделиться сюжетом