5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
29 жовтня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела
29 жовтня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

29 жовтня 2020 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

Який день

Сьогодні Всесвітній день боротьби з інсультом. Дата встановлена 2006 року під егідою World Stroke Organization. Заходи дня присвячені інформуванню про профілактику та лікування інсульту, а також підтримці тих, хто пережив інсульт.

29 жовтня в Україні святкують День працівників служби позавідомчої охорони МВС. Історія позавідомчої охорони почалася 29 жовтня 1952 року, коли Рада міністрів СРСР прийняла Постанову "Про використання в промисловості, будівництві та інших галузях народного господарства працівників, що вивільняються з охорони, і заходи по поліпшенню справи організації охорони господарських об’єктів міністерств і відомств".

Цим актом було встановлено, що при органах внутрішніх справ в республіках, крайових і обласних центрах, а також у великих містах республіканського, крайового і обласного підпорядкування створюється позавідомча зовнішня сторожова охорона, в обов’язки якої входить охорона господарських об’єктів, незалежно від їх відомчої приналежності.

День проголошення Турецької Республіки святкується в останній декаді жовтня. Цього дня відбувся урочистий виступ президента Ататюрка з промовою про проголошення Республіки 1923 року. 29 жовтня у Туреччині відбуваються традиційні святкові заходи.

Яке православне свято

29 жовтня у православному світі вшановують пам'ять Лонгина Сотника. Він народився в селищі Ардалес у Каппадокії. Був римським воїном, служив в Юдеї під керівництвом Понтія Пилата і очолював один з численних загонів.

У момент страти Ісуса Христа стояв на варті біля підніжжя Хреста, і саме він пронизав його бік списом. В останні хвилини земного життя Спасителя Лонгин і кілька воїнів побачили ознаки біди й нещастя, які очікують народ після смерті Христа, увірував у нього і підтвердив це всенародно. За легендою Сотник був вражений катарактою, а кров Господа Бога, яка бризнула і потрапила в очі, зцілила його. Лонгин з іншими воїнами повернувся в рідне місто і почав проповідувати. За наказом прокуратора Пилата вони були схоплені та страчені шляхом відрубування голови. Голову Сотника принесли в Єрусалим, щоб прокуратор міг переконатися в його смерті. Після цього вона була викинута за стіни міста.

Сліпа жінка, яка проходила повз, знайшла її, поховала, згідно з християнськими звичаями — і одразу ж прозріла. Диво, яке трапилося, надихнуло народ повірити, що мученик Лонгин Сотник здатний допомогти зціленню від хвороби очей.

Які традиції на свято 

За народним календарем сьогодні – Лонгина Сотника. Лонгина вважали захисником від хвороб очей, тому 29 жовтня з особливою ретельністю молилися йому про зцілення. Селяни на Лонгина виносили на вулицю свій зимовий одяг, щоб провітрити його під останніми сонячними променями і висушити на морозі. Люди вірили, що таке поєднання захистить у майбутньому від хвороб.

Іменини: Євген, Олексій, Георгій, Іван, Кузьма, Леонтій, Терентій

Що не можна робити 

  • У цього дня дуже напружена енергетика, він невдалий, так що не робіть нічого важливого. Можуть статися неприємні випадковості, втрати і крадіжки. Уникайте великого скупчення людей, і не купуйте нічого значного, це не принесе вам радості.
  • Щоб не принести з роботи додому чужу біду, йдучи з неї накресліть вугіллям або олівцем на підошвах взуття хрест і скажіть: “Зніму хрестом, царським перстом, те, що не від Бога, від чортового порога. Собаці злій вити, а мені рабу (рабі) Божого (ім’я) здоровим бути. Амінь”.

Що можна робити 29 жовтня

  • Традиційно в цей день всі вмивалися холодною водою (з колодязя або джерела). Особливо старалися вмити дітей, вважаючи, що це допоможе зору. Деякі щирі віряни для поліпшення гостроти зору примушували дітей дивитися на воду кілька годин поспіль.
  • На сонце виходили погрітися літні та хворі люди. Вони вірили, що отримане тепло і світло допоможуть їм пережити зиму.

Що сталося цього дня 

1607 — Арман Жан дю Плессі де Рішельє захистив дисертацію в Сорбонні на ступінь доктора богослов'я.

1812 — в Парижі на Гренельському полі розстріляні тринадцять учасників змови Мале проти Наполеона.

1837 — на річці Міссісіпі затонув, внаслідок зіткнення з іншим судном, пароплав "Monmouth". Загинули понад 300 індіанців.

1888 — залізнична катастрофа в Російській імперії — крах імператорського поїзда.

1905 — прийнята в постійну експлуатацію Навколобайкальська залізниця.

1914 — перемога Українських січових стрільців в бою на горі Ключ під Сколе.

1918 — створено Російський комуністичний союз молоді (РКСМ; пізніше ВЛКСМ).

1922 — в результаті маршу на Рим італійських фашистів король Італії Віктор Еммануїл III призначає Беніто Муссоліні на посаду прем'єр-міністра.

1923 — була проголошена Турецька Республіка, і Мустафа Кемаль (згодом Ататюрк) став її першим президентом.

1945 — у Нью-Йорку вперше надійшли в продаж кулькові ручки (через 57 років після отримання патенту).

1947 — сухий лід вперше використовується для того, щоб викликати дощ.

1955 — загибель лінкора "Новоросійськ" в Севастопольській бухті, загинули 614 осіб.

1956 — операція "Кадеш": для забезпечення вільного судноплавства Ізраїль, за підтримки Франції та Великобританії, увійшов на Синайський півострів.

1969 — перша передача даних між двома комп'ютерами в мережі в межах проєкту ARPANET — народження Інтернету.

1989 — Верховною Радою Української РСР прийняті поправки до Конституції РРФСР, якими було засновано З'їзд народних депутатів.

1998 — у США був запущений в космос найстаріший астронавт — Джон Гленн (у віці 77 років і 103 днів).

2011 — у Львові (Україна) відкрито стадіон "Арена Львів" для проведення матчів Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.

2012 — Microsoft представила мобільну ОС Windows Phone 8.

Народні прикмети на 29 жовтня

  • Перелітні птахи тільки зараз збираються у вирій – зима, швидше за все, буде досить теплою і без сильних морозів
  • У похмурий день на заході сонце яскраво світить – буде тривала негода
  • Вітер мінливий 29 жовтня – зима буде з частими відлигами
  • Каламутний і блідий місяць 29 жовтня – буде мороз і сніг
  • Яскраве зоряне небо – погода, за прикметами, буде гарною. Тьмяне небо віщує сніг і дощ
  • Гусак на одній лапці стоїть – скоро похолодання
  • Тривалі тумани 29 жовтня – скоро буде відлига

Нагадаємо, що пророкують зірки 29 жовтня. Гороскоп для всіх знаків.

Источник материала
Поделиться сюжетом