19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
КСУ вже вдруге відклав розгляд справи щодо тлумачення "земельних" статей Конституції
КСУ вже вдруге відклав розгляд справи щодо тлумачення "земельних" статей Конституції

КСУ вже вдруге відклав розгляд справи щодо тлумачення "земельних" статей Конституції

У вівторок, 10 листопада, Конституційний суд так і не приступив до продовження розгляду справи щодо офіційного тлумачення положень "земельних" статей Конституції.

Про це йдеться на сайті КСУ.

"Розгляд справ відкладено у зв'язку з відсутністю кворуму", - повідомили в суді.

Варто зазначити, що у порядку денному на тиждень натомість вказано, що саме 10 листопада судді КСУ мали продовжити розгляд справи за конституційним поданням 46 народних депутатів України щодо офіційного тлумачення положень першого речення частини першої статті 13, частини першої статті 14 Конституції України (закрита частина пленарного засідання).

Нагадаємо, що 5 листопада судді Конституційного суду Василь Лемак, Віктор Колесник та Олег Первомайський не з’явилися на вечірнє пленарне засідання КСУ з метою зірвати розгляд справи щодо тлумачення статей 13 та 14 Конституції, які визначають землю та надра власністю українського народу.

27 жовтня судді Конституційного суду закрили публічний реєстр декларацій, скасували кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, а дисциплінарна та адміністративна відповідальність стали практично неможливими. Також КС скасував контроль за деклараціями та конфліктом інтересів.

У ніч проти 30 жовтня президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, який передбачає припинення повноважень суддів Конституційного суду, а їхнє рішення про скасування частини антикорупційного законодавства пропонує визнати таким, що не має правових наслідків. Відповідно до розпорядження Кабінету міністрів, доступ до публічних декларацій відновлено, а Національне агентство з протидії корупції знову може проводити спецперевірки, що розблоковує призначення посадовців всіх рівнів. 

Відео Скандальне рішення КСУ: кому вигідний цей конфлікт і якими будуть наслідки для країни

Минулого тижня судді Конституційного суду угледіли тиск на самих себе через електронні декларації в Україні і, фактично, їх скасували. Чим поставили під загрозу існування усієї антикорупційної вертикалі. Лиш потім судді КСУ пояснили - оскільки декларування для суддів і всіх інших чиновників записане в одній статті закону, відмінили цю статтю в цілому. Однак, полум`я конфлікту вже розгорілося і не вщухає досі. Якими будуть наслідки для країни від цього нищівного вогню, і чи є ті, кому вигідно підбурювати його – у сюжеті.

 

Автор:
Ірина Загородня
Источник материала
Поделиться сюжетом