Апеляційний суд пояснив, чому скасував заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану
Апеляційний суд пояснив, чому скасував заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану

Апеляційний суд пояснив, чому скасував заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану

Київський апеляційний суд скасував заочний арешт Віктора Януковича у справі про вчинені під час Революції Гідності злочини через те, що прокурор не довів факт оголошення експрезидента у міжнародний розшук.

Про це повідомила пресслужба суду апеляційної інстанції.

Зазначається, що суддя може обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного лише у разі, якщо прокурором, крім наявності відповідних підстав, буде доведено оголошення обвинуваченого в міжнародний розшук. 

"Стороною обвинувачення ані довідки, ані витягу із бази даних Інтерполу, які б підтверджували перебування підозрюваного Януковича В.Ф. у міжнародному розшуку ані слідчому судді Печерського районного суду міста Києва, ані суду апеляційної інстанції не надано", - йдеться у повідомленні. 

Водночас в долучених до клопотання слідчого матеріалах міститься повідомлення Офісу з юридичних питань генерального секретаріату Інтерполу про те, що інформацію про Януковича видалять із баз даних Міжнародної організації кримінальної поліції як таку, що має переважно політичний характер. 

"Про наявність такого рішення Офісу з юридичних питань генерального секретаріату Інтерполу слідчий та прокурор були безперечно обізнані", - впевнені судді апеляційної інстанції.

Тим часом сторона захисту надала лист Інтерполу від 25 квітня 2017 року за підписом генерального секретаріату, в якому зазначено, що відносно Януковича не розміщувалося ні повідомлення з "червоним кутом", ні внутрішнього запиту з метою оголошення його міжнародного розшуку по лінії Інтерполу.

В Апеляційному суді також зазначили, що слідчий допустив "істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, оскільки текст оригіналу ухвали, який міститься в матеріалах провадження, відрізняється від її завіреної копії, наданої захисникам підозрюваного".

Так, в резолютивній частині оригіналу ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 12 травня 2020 року зазначено, що до підозрюваного Януковича В.Ф. застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в межах строку досудового розслідування, а саме до 10 липня 2020 року, однак, копія ухвали, що надана стороні захисту, не містить визначення строку її дії.

"Наявність дати закінчення строку дії обраного запобіжного заходу або відсутність такої дати в ухвалі слідчого судді фактично змінює суть ухваленого слідчим суддею рішення та не може вважатися опискою", - пояснили в суді.

Окрім того, слідчий суддя порушив порядок, визначений ч. 6 ст. 193 КПК України, оскільки за результатами його розгляду застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а не обрав його, чим "допустив істотні порушення вимог кримінального процесуального закону".

"Розгляд питання слідчим суддею про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою на даному етапі можливий лише за умови наявності ухвали про його обрання та після затримання особи не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження", - наголосили заявники.

Тим не менш, колегія суддів суду апеляційної інстанції дійшла висновку про обґрунтованість підозри у вчиненні Януковичем кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які "дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на потерпілого, свідків, іншого підозрюваного, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином та вчинити інше кримінальне правопорушення".

Нагадаємо, 24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Разом з тим суд не визнав доведеною провину експрезидента в посяганні на територіальну цілісність України. Янукович не брав участі у судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії. 

Відео Апеляційний суд скасував заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану

Заочно вільний. Київський апеляційний суд скасував заочний арешт Віктора Януковича у справі про силовий розгін Майдану в лютому 2014 року. За словами адвоката Януковича, Віктора Федоренка, через недоведення підозри обвинуваченням, Апеляційний суд повернув ухвалу про арешт до суду першої інстанції для повторного розгляду. Водночас Януковичу таки не варто повертатись в Україну, адже його не зняли з розшуку. А на початку минулого року Оболонський суд столиці заочно засудив втікача до 13 років ув'язнення за державну зраду та сприянні воєнній агресії Росії проти України. Докладніше - у сюжеті.  

Апеляційний суд скасував заочний арешт Януковича у справі про розгін Майдану
Автор:
Оксана Сопрович
Источник материала
loader
loader