Як качан капусти: водойми Київської області заполонила екзотична рослина
Як качан капусти: водойми Київської області заполонила екзотична рослина

Як качан капусти: водойми Київської області заполонила екзотична рослина

У Київській області прижилася екзотична рослина пістія, яка родом із теплих країн. Цьогоріч вона стала справжньою напастю для кількох сіл - заполонила тамтешні водойми. Екологи попереджають навіть про можливу екологічну катастрофу.

Про це йдеться 21 листопада в сюжеті ТСН.19:30.

Водойми неподалік Києва рослина услала суцільним зеленим килимом.

"Це взагалі як хороший качан капусти. Це пістія стратіорітес. Це гість із далекої Африки Величина коріння у цієї рослини до 30 см", - каже науковець Олександр Савицький.

В українських водоймах могла з'явитися, підозрює гідробіолога, бо, можливо, хтось її туди викинув, бо вона активно використовується в акваріумістиці і в приватних невеличких озерах.

Природних ворогів у цієї рослини в Україні немає. І це одна із причин, чому вона так швидко розмножується. А ще її поширенню сприяє забруднення води, зокрема, фосфатами. Також впливає зміна клімату.

Відео Екзотична рослина заполонила водойми Київської області

Вона родом із теплих країн. Але уже прижилася в Київській області. Екзотична рослина Пістія для кількох сіл цьогоріч стала справжньою напастю. Вона заполонила тамтешні водойми. І екологи попереджають навіть про можливу екологічну катастрофу. Як виживає непрохана гостя у нашому кліматі та як її побороти - дізнавалася ТСН.

Екологиня Мар'яна Гінзула каже, що щільне зелене полотно перешкоджає потраплянню у воду світла та повітря. Нині ж з холодами пістія починає жовкнути й опускатися на дно і це також украй небезпечно.

"Вона почне розкладатися, і ми отримаємо великих прихід органічної маси у водойму. Чим це небезпечно? Це сприяє замору і задухи риби. Звичайно, що це витіснення того біорізноманіття, яке є тут", - пояснює екологиня.

Якщо з непроханою гостею нічого не вдіяти - екологічна катастрофа неминуча.

Люди намагалися боротися із пістією самотужки, але марно. Нині жителі кількох населених пунктів чекають, доки їм дозволять офіційно зареєструвати об'єднану територіальну громаду. Аби із зеленою напастю боротися вже спільними зусиллями.

Екологи попереджають, що часу на роздуми - не так багато. Бо вже за кілька років пістія може вкрити і решту водойм Київщини.

Автор:
Олена Лоскун
Источник материала
Поделиться сюжетом