"Вікіпатруль": як активісти борються з російською пропагандою в найбільших енциклопедіях світу
"Вікіпатруль": як активісти борються з російською пропагандою в найбільших енциклопедіях світу

"Вікіпатруль": як активісти борються з російською пропагандою в найбільших енциклопедіях світу

Вони дають відсіч російській пропаганді через вікіпедію. Нещодавно у столиці запустили проєкт "Вікіпатруль". Волонтери створюють статті про Україну в англійській, російській, польській та інших вікіпедіях світу. Зокрема пишуть про російсько-українську війну, кібервійни та економічну блокади. Хто ці "кібербійці" та з якими проблемами вони стикаються - розповість журналістка "5-го" Катерина Ментус.

У цьому офісі в серці столиці громадські активісти борються з російською пропагандою. Цього літа вони запустили проєкт "Вікіпатруль", над яким працює два десятки волонтерів. Половина з них - дистанційно з дому - з різних куточків світу. Охочих долучитися до проєкту - ретельно перевіряють.

"Процедура прийому - нам треба написати в будь-яких месенджерах і заповнити анкету на вступ. Далі ми ретельно розглядаємо, кандидатуру, тому що вже траплялись випадки, коли до нас засилала таких засланих козачків, які намагалися вивідувати інформацію", - розповів співзасновник проєкту "Вікіпатруль" Богдан Дубельовський.

Саме тут, за цими столами, твориться українська вікіпедія. Потрібно лише 2-3 монітори, зручний стілець і кілька відкритих вкладок в інтернеті. Зокрема, звичайна вікіпедія та орфографічний словник.

Активісти створюють і перекладають статті про політику та російсько-українську війну. Саме "Вікіпатруль" переклав кількома мовами матеріали про кіборгів донецького аеропорту, остання версія вийшла польською. Також волонтери розповіли про російські кібервійни та підрив автомобіля полковника української розвідки Максима Шаповала. Втім написати статтю для Вікіпедії - лише половина роботи. Важливо пильнувати, аби ніхто не виправив матеріалу або не написав нісенітниці про Україну.

"Була показова стаття "Антимайдан"створили її в російській Вікіпедії, де це детально, ґрунтовно описали, через деякий час модератор з вищим доступом поставили статтю на вилучення, оскільки вона не значима для Росії. Зрозуміло, що це політичне та ідеологічне рішення. Через деякий час її видалили. Ми через кілька місяців її поторно залили, переписали, проміняли трохи структуру розділів та почали дискутувати що ця стаття дуже значима, і нам вдалося відстояти", - наголосив Богдан Дубельовський.

Артем долучився до проєкту влітку, і за цей час став автором понад пів сотні статей, переважно на військово-політичну тему. Він розповідає, найбільше подобається відвойовувати українських письменників у росіян.

"Я відвойовую Гоголя та Малевича в росіян. Вони там пишуть, що це російські, а я заходжу в якусь Вікіпедію через гугл перекладач просто прибираю, що це, наприклад, російські, а пишу, що це ukrainian, оце від цього я найбільше тішуся", - зауважує волонтер проєкту Артем Крикуля.

Нині вони розширюють іноземні версії статей про талановитих композиторів родом з України. Зараз працюють над польською версією вікіпедії про композитора Миколу ЛеонтОвича, автора відомої у світі різдвяної колядки "Щедрик".

Жодної фінансової підтримки учасники "Вікіпатруля" не отримують. У майбутньому планують перегнати російську версію Вікіпедії за кількістю статей.

Катерина Ментус, Олександр Химич, "5 канал".

Источник материала
Поделиться сюжетом