Частина "слуг" у КСУ оскаржує локдаун вихідного дня, який запровадив уряд – чому до цього дійшли
Частина "слуг" у КСУ оскаржує локдаун вихідного дня, який запровадив уряд – чому до цього дійшли

Частина "слуг" у КСУ оскаржує локдаун вихідного дня, який запровадив уряд – чому до цього дійшли

Чи конституційним є локдаун вихідного дня та хто мав би його запроваджувати - Кабмін чи парламент? Відповідь на це запитання 48-ро депутатів від "Слуги народу" подалися шукати в Конституційному суді. В тому самому, який Глава держави погрожував розпустити ще після скасування електронного декларування. І який ще наприкінці літа вирішив, що обмежувати зарплати до 47-ми тисяч гривень для суддів та чиновників на час карантину забороняє Основний закон. Усі маневри президентської політсили навколо локдауну вихідного дня - з'ясовувала журналістка "5-го" Леся Головата.

Локдаун – це слово власниця трьох ресторанів у Львові Тетяна Абрамова терпіти не може, бо для неї - це синонім закриття свого бізнесу. Адже боргів за час карантину назбиралося чимало, а от підтримки від уряду - ані на йоту.

"Мені дуже зараз потрібно близько 30 тисяч доларів. На закриття боргів по орендах, по трьох закладах. Закриття боргів по постачальниках по трьох закладах, там приблизно по кожному закладу по 150-200 тисяч у мене боргу, також у мене є інвестиційний кредит по бізнесу", - розповіла рестораторка.

Тому й стала бунтаркою: попри запроваджений урядом карантин вихідного дня двері своїх закладів не зачиняла. За це порушення правоохоронці тричі наклали штраф. Їх Тетяна планує оскаржити в суді. Для цього скористається послугами юристів, яких для підтримки підприємців залучила місцева влада.

Права рука не знає, що робить ліва. Уряд Зеленського вводить карантин вихідного дня, а 48 "слуг народу" звертаються до Конституційного Суду, щоби визнати його неконституційним.

Депутати пішли слідом за суддями. Ще наприкінці серпня право на звичні багатотисячні зарплати вибороли судді Верховного суду. І для себе, і для всіх чиновників. Конституційний суд вирішив: під час карантину не можна урізати виплати до 47 тисяч гривень, бо і сам карантин запроваджений незаконно. Адже обмежувати права та свободи громадян наділений лише парламент. А не уряд.

"На жаль, уряд не дослухався до цього і під соусом того, що на це потрібно реагувати, хоча я вважаю, що і в парламенту є достатньо можливостей для того, щоби оперативно реагувати за зверненням того ж уряду на певні ситуації, уряд вирішив своєю постановою ще раз запровадити обмеження, а вони, на мою думку, ще більш жорсткі", - зауважила представниця Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря.

Під час локдауну вихідного дня одні можуть працювати та заробляти гроші, а іншим - уряд заборонив. А це право - гарантує кожному Основний закон. Тому, Ольга Совгиря заспокоює підприємців, у судах уже можна оскаржити штрафи за роботу закладів на вихідних.

"Норми конституції є нормами прямої дії і посилатися на них можна, і, я вважаю, що це є підставою для скасування, тому що попри будь-які кризові чи суперкризові ситуації, держава має діяти в межах правового поля, інакше - це дуже небезпечна ситуація", - наголошує експертка.

А от парламентарі могли рекомендувати уряду скасувати локдаун вихідного дня, але не схотіли - ті ж "слуги" не проголосували за таку постанову.

13 листопада в Україні призупинили планову госпіталізацію. Таку вибірковість - коли медичну допомогу надають лише ургентним, онкохворим чи породіллям, нардепи трактують як обмеження прав пацієнтів, скажімо з хронічними недугами. Інакше думає експерт із конституційного права.

"У ситуаціях, коли це просто встановлення порядку, наприклад там типу протезування зубів, можна зробити сьогодні, а можна через місяць або через два, якщо це не вплине на здоров'я, тоді це інша ситуація", - каже голова правління центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Уже місяць влада не може дати собі раду з конституційною кризою, чи візьмуться судді вирішувати, хто головний по карантину і коли - прогнозувати не береться ніхто. Утім, завжди залишається єдиний конституційно вивірений механізм. Влада може обмежити права чи свободи людини, якщо через COVID-19 запровадить надзвичайний стан. Для цього президент має видати указ, а парламент упродовж 2 днів ухвалити закон.

Леся Головата, Марта Шикула, Юрій Усік та Євген Радіон, "5 канал".

Источник материала
Поделиться сюжетом