28 листопада - початок Різдвяного посту: що потрібно знати про його особливості
28 листопада - початок Різдвяного посту: що потрібно знати про його особливості

28 листопада - початок Різдвяного посту: що потрібно знати про його особливості

Різдвяний піст передує великому святу православних християн - Різдву Ісуса Христа.

Ще одна назва Різдвяного посту - це Пилипів піст. Причина такої назви - в даті початку поста, оскільки саме на 27-е листопада, свято вшанування пам'яті святого Філіпа, випадають заговини - крайній день, коли дозволено вживання будь-яких продуктів.

Обмежувати себе в їжі і розвагах християни починають 28-го листопада і продовжать в наступні 40 днів. Як відомо, закінчення посту випадає на день, що передує Різдву Христа. Так, останній день нинішнього Різдвяного посту - це 6 січня 2021 року.

Приєднуйтесь до нас в Viber

Чим варто харчуватися під час Різдвяного посту, а що варто виключити

Відповідно до церковних правил, в дні Різдвяного посту не можна їсти м'ясо, яйця, молочні продукти. Перевагу варто віддати овочам, фруктам, каш, грибам, бобовим, горіхам.

До понеділка, 19-го грудня, дозволяється гаряча їжа, яка не містить рослинних олій, а по середах і п'ятницях правила посту дотримуються більш строго. У ці дні дозволено вживати тільки овочі, фрукти, а також хліб. По вівторках, четвергах і вихідним вживайте їжу з додаванням рослинної олії.

Рибу під час Різдвяного посту дозволено їсти в суботу-неділю і в такі християнські свята, як Введення Пресвятої Богородиці і День Святого Миколая.

А ось в останні дні посту (2-6 січня) рибу не можна їсти в тому числі в суботу та неділю.

Відзначимо, що суворість посту варто обговорювати кожному християнину зі своїм духовним наставником або священнослужителем, до якого найчастіше він приходить на сповідь.

Читайте також на порталі My.ua, чому в україців украдуть Різдво

Не пропустіть також, як Зеленський здивував народ

Наші новини є також в Twitter!

Слідкуйте за оновленнями в Flipboard!

Источник

Источник материала
Поделиться сюжетом