У "Слузі народу" назвали найефективніший спосіб покарання для чиновників за брехню в деклараціях: це не ув'язнення
У "Слузі народу" назвали найефективніший спосіб покарання для чиновників за брехню в деклараціях: це не ув'язнення

У "Слузі народу" назвали найефективніший спосіб покарання для чиновників за брехню в деклараціях: це не ув'язнення

Робоча група з урегулювання конституційної кризи, яку створили після скандального рішення КСУ щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, дійшла згоди, що ця норма виявилася неефективною і більш дієвим покаранням забрехню в деклараціях для посадовців будуть громадські роботи.

Про це заявила народна депутатка від "Слуги народу" Ольга Совгиря в коментарі "Радіо Свобода".

За її словами, вирок за статтею 366-1, яку визнав неконституційною Конституційний суд, був винесений лише один раз. Тому, нардепка висловилася, що стаття фактично не працює.

"Очевидно, можливо, питання в ефективності цієї норми, у тому, що суддя, оцінюючи співмірність правопорушення, яке вчинила конкретна особа, і цю норму, вважає, що потреби її застосовувати немає", – сказала нардепка.

Водночас, як уточнила Ольга Совгиря, громадські роботи будуть більш ефективним способом впливу на посадовців. До того ж, таке покарання буде "дуже болісним для топчиновника з точки зору сприйняття".

"І для топчиновника, скажімо так, дуже болісним, дуже проблемним з точки зору сприйняття є такий вид покарання, як громадські роботи. Уявіть собі, під камери, з розголосом і так далі. Тобто говорити про те, що робоча група когось вивела з-під відповідальності і так далі – я вважаю, що підстав для цього абсолютно немає", - зазначила політикиня.

Як альтернативу, робоча група обговорює ідею, щоб карати за брехню в деклараціях, якщо не позбавленням волі, то її обмеженням. Совгиря каже, що таке покарання теж має несприятливі наслідки з точки зору свободи пересування.

Раніше журналісти ТСН повідомили, що робоча група з урегулювання конституційної кризи пропонує повернути кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, але антикорупційні закони м'якші. 

Нагадаємо, що місяць тому Конституційний суд скасував покарання для чиновників за недостовірне декларування.  Суперечливе рішення Конституційного суду щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування збурило суспільство, оскільки воно фактично "обнулює" ключові реформи в Україній, імовірно, може мати негативні наслідки для держави.

Раніше Зеленський поділився методами виходу із конституційної кризи, розповів про умови розпуску Верховної Ради та як обирати незалежних суддів до КСУ. Детальніше - за посиланням. 

Відео Зеленський категорично не сприймає рішення КСУ, яке скасувало частину антикорупційного законодавства

Президент Зеленський категорично не сприймає рішення Конституційного Суду, яке скасувало частину антикорупційного законодавства. У цьому він сьогодні запевняв послів країн "Великої сімки". Президент запевнив дипломатів, що, попри рішення КСУ, Артем Ситник залишиться директором Антикорупційного бюро, а визнання неконституційними окремих положень закону "Про НАБУ" жодним чином не вплине на легітимність та незалежність як самого відомства, так і його директора.  

Зеленський категорично не сприймає рішення КСУ, яке скасувало частину антикорупційного законодавства
ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Віра Хмельницька
Источник материала
loader
loader