19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як ігрова індустрія саджає українців на гачок: історія колишнього ігромана
Як ігрова індустрія саджає українців на гачок: історія колишнього ігромана

Як ігрова індустрія саджає українців на гачок: історія колишнього ігромана

Хлопець, чиє життя полетіло шкереберть через онлайн-ігри, розповів в ексклюзивом інтерв'ю про свою боротьбу з залежністю.

Про те, чи можна здолати тяжіння до гри самотужки і як ігрова індустрія саджає українців на гачок, 9 грудня йдеться в сюжеті ТСН.19.30.

Аркадію Свинарчуку - 23 і він - колишній ігроман. Працює понаднормово, щоб розрахуватися з боргами. Бодай за оренду квартири, аби не опинитися на вулиці. Він винен близьким, друзям і  банкам та конторам швидких грошей 150 тисяч гривень.

Аркадій переїхав до Одеси з маленького містечка, знайшов роботу, зняв квартиру, зустрів дівчину. Допомагав батькам. А якось побачив у своїй стрічці рекламу онлайн-гри і з цікавості перейшов на сторінку.

"Закинув 100 гривень, зразу їх програв. Думаю, ну ще 300 гривень закину і зараз відіграюсь. Прийшла зарплата, а в мене руки трусяться. Одразу закидаю гроші і починаю грати", - згадує він.

Далі став грати у борг.  Схаменувся після випадкової зустрічі біля терміналу.  Побачив чоловіка – й упізнав себе.

"В нього руки трусилися, бо автомат не приймав кошти. Я побачив себе: Через місяць, через два я буду таким", - розповідає Аркадій.

Потрапляють на гачок не всі, - кажуть психологи. Але на людей з певним складом характеру та схильністю полюють справжні професіонали. Знають, як підсадити своїх жертв приманкою легких та швидких виграшів.

"Я нічого собі з тих грошей не придбав. Я виграв, наприклад, тисячу – програв 10. Так я докотився до 150 тисяч кредитів", - говорить чоловік.

Швидкі кредити та банки охоче дають позики й не надто цікавляться - нащо. Людина потрапляє у пастку. А головне – все законно.

"Людина під час гри знаходиться в певній такій ілюзії. Вона не знаходиться в світі реальному. На якийсь час їй здається - ось-ось, ще трошки і я виберуся", - зазначає Дмитро Сергєєв, керівник відділу профілактики Міжнародної антинаркотичної асоціації.

Для того, щоб подолати залежність і повернутися до нормального життя – каже психолог – Аркадію необхідна  підтримка близьких і фахова допомога. 

Психологи радять не ігнорувати різкі зміни у поведінці близької людини. Це може бути ознакою, що з'явилася залежність.

"Якщо людина раніше проводила більше часу з сім'єю, були плани кудись полетіти відпочити, були загальні плани для покупок і так далі, то людина починає різко міняти ці курси. Велика частина фінансів починає йти, сім'я не розуміє - куди. Поки людина грає, вона починає брехати на кожному кроці", - говорить експерт.

Відео Життя шкереберть через онлайн-ігри: колишній ігроман розповів про свою боротьбу з залежністю

Життя з залежністю. Хлопець, чиє життя полетіло шкереберть через онлайн-ігри, розповів в ексклюзивному інтерв'ю ТСН про свою боротьбу з залежністю. Чи можна здолати тяжіння до гри самотужки, і як ігрова індустрія саджає українців на гачок – дивіться далі.  

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Аркадій поки що бореться самотужки. Почав з того, що замінив телефон. Він тепер без виходу в інтернет - лише для дзвінків та смс.  

Нагадаємо, що від 2022 року, згідно з Міжнародною класифікацією, залежність від азартних та комп’ютерних ігор діагностуватимуть, як так званий ігровий розлад. Його симптоми – часті гейм-сеанси та готовність пожертвувати будь-чим заради їхнього продовження. З такою недугою радять звертатись до лікаря. 

Автор:
Олена Черняєва
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны