2 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
За ЗНО доведеться платити: в уряді розробили схему платного тестування
За ЗНО доведеться платити: в уряді розробили схему платного тестування

За ЗНО доведеться платити: в уряді розробили схему платного тестування

Випускникам доведеться платити за Зовнішнє незалежне оцінювання

9 грудня Український центр оцінювання якості освіти заявив, що випускники шкіл зможуть безкоштовно скласти тести ЗНО тільки з п'яти обов'язкових предметів.

Спершу така інформація поширювалась у мережі на рівні чуток. Проте народний депутат Вікторія Гриб підтвердила таку інформацію на своєму каналі в Телеграм.

В уряді планують, що схема платного ЗНО запрацює в 2022 році. Повідомляється, що за ЗНО з предметів, які не є обов'язковими, доведеться додатково викласти гроші зі своїх кишень. Буде 5 обов'язкових предметів, які можна буде скласти безкоштовно. Якщо ж хтось потребуватиме скласти ЗНО з семи інших предметів, які не входять до переліку обов'язкових, то доведеться за це заплатити.

Долучайтесь до нас в Telegram

Нагадаємо, що це не перша спроба впровадити в Україні платне ЗНО. Вперше таку затію намагалися протягнути в Міносвіти ще в 2014 році. Проте тоді ідея не прижилася, і від неї швидко відмовились в Міністерстві.

Фахівці із Центру оцінювання якості освіти переконані, що впровадження платного ЗНО дасть абітурієнтам більше можливостей. Але є й зовсім протилежна думка. У якій ситуації опиняться діти з сімей з невисоким рівнем доходу? Вони опиняться в нерівних умовах з іншими дітьми.

Ми є у Viber! Приєднуйтесь!

Крім цього, як нагадала Вікторія Гриб, стаття 53 Конституції України передбачає право на безкоштовну освіту в державі. Тому Зовнішнє оцінювання має залишатися безкоштовним, наголошує Гриб.

У системі освіти не має бути навіть натяку на соціальну нерівність, переконана депутат. Зараз в Україні і так є певні проблеми з освітою. Випускники часто покидають Україну та їдуть навчатися й працювати в інших країнах. Тому, аби таких випадків було менше, а в Україні залишалися потужні спеціалісти, треба уникати нерівності в системі освіти.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що з 1 січня 2021 року в Україні починає діяти новий регламент для закладів освіти, що вже викликав масу обурень та невдоволень в соціальних мережах. Що зміниться в закладах освіти, читайте в матеріалі.

Також портал MY.UA писав, що Кабмін додав до чинних карантинних обмежень деякі нові. Вони почнуть діяти вже з 19 грудня. Читайте в матеріалі, що заборонять вже найближчим часом.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны