Прем'єр Молдови оголосив про відставку уряду
Прем'єр Молдови оголосив про відставку уряду

Прем'єр Молдови оголосив про відставку уряду

Премʼєр-міністр Іон Кікузаявив, що готовий піти у відставку, аби з'явилася можливість провести дострокові вибори в парламент.

Про це глава уряду заявив під час брифінгу 23 грудня, пише Newsmaker.

За його словами, відставка уряду є одним зі шляхів розпуску парламенту.  До слова, саме на дострокових виборах до парламенту наполягає опозиція. Це питання в парламенті ініціювала партія новообраного президентки Маї Санду "Дія і солідарність".  "У цих умовах ми обговорили, і я запропонував мою відставку і відставку уряду", - сказав Кіку.

Слід зауважити, що чинний президент Молдови Ігор Додон заявив, що Майя Санду отримає можливість призначити лояльний до себе уряд після відставки кабінету Іона Кіку.

Парламент має розглянути вотум недовіри уряду Кіку. Документ підписали 34 депутати з фракцій "Платформа гідність і правда", "Дія і солідарність" і Демпартії. Вони наполягають, що уряд не впорався з пандемією та економічною кризою.

Як повідомлялося, офіційний статус російській мові повернули у Молдові.  Відповідний закон 16 грудня ухвалив тамтешній парламент більшістю голосів. У країні відтепер російська визнана як мова міжнаціонального спілкування. Слід зауважити, що у 2018 році, за позовом опозиції, Конституційний Суд Молдови зупинив дію ще радянського закону, за яким російська мова мала такий статус. Відтепер нею знову можуть спілкуватися і вести офіційну документацію органи державної влади. 

Відео У Молдові повернули офіційний статус російської мови

Офіційний статус повернули російській мові у Молдові. Відповідний закон напередодні ухвалив тамтешній парламент більшістю голосів. У країні відтепер російська визнана, як мова міжнаціонального спілкування. 2018-го, за позовом опозиції, Конституційний Суд Молдови зупинив дію ще радянського закону, за яким російська мова мала такий статус. Теперішнє рішення означає, що відтепер нею знову можуть спілкуватися і вести офіційну документацію органи державної влади.

У Молдові повернули офіційний статус російської мови
ТСН. Ранок
  • Facebook 2
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Віра Хмельницька
Источник материала
loader
loader