Пашинян анонсував дострокові вибори в 2021 році
Пашинян анонсував дострокові вибори в 2021 році

Пашинян анонсував дострокові вибори в 2021 році

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про готовність до проведення позачергових парламентських виборів у 2021 році.

Про це він написав у п'ятницю, 25 грудня, на своїй Facebook-сторінці.

"Запрошую парламентські й зацікавлені позапарламентські сили на консультації з питання проведення в 2021 році позачергових парламентських виборів", - написав Пашинян, цитує інформагенція "Інтерфакс".

За його словами, очевидно, що дії опозиції з вимогою його відставки не отримали підтримки народу. "Опозиція мала всі можливості для генерації народної підтримки навколо своєї вимоги (…), мала широкі можливості для організації мітингів і акцій протесту, але не змогла не тільки забезпечити народну підтримку, але і кількість їхніх прибічників досягла мінімуму, вуличні процеси ослабли", - переконаний вірменський прем'єр.

Говорячи про дії свого уряду під час вуличних протестів, він наголосив: "Ніхто не може сказати, що ми утримували владу шляхом застосування грубої сили".

Водночас Пашинян запевнив, що готовий "відповісти перед народом". "Я не чіпляюся за крісло прем'єра, але й не можу виявити недбале ставлення до довіреної мені народом влади, посади прем'єра. Долю цієї посади і подальшого політичного лідерства повинен вирішити народ своїм вільним волевиявленням. Я, як прем'єр-міністр, вважаю себе гарантом вільного виявлення цієї волі", - зазначив Пашинян.

Він додав, що готовий в результаті рішення народу залишити посаду прем'єр-міністра. "Готовий залишити пост прем'єра тільки рішенням народу. Також готовий у разі підтвердження довіри народу в подальшому продовжити лідерство у Вірменії у цей складний період. Існує єдиний варіант отримання відповідей на всі ці питання - проведення позачергових парламентських виборів", - заявив прем'єр Вірменії.

Зазначимо, що останні вибори до парламенту Вірменії - Національних зборів - відбулися у грудні 2018 року. Вони були достроковими, перемогу на виборах здобув блок на чолі з Пашиняном. Парламент Вірменії обирають на п'ять років.

Раніше вірменська газета Нraparak із посиланням на власні джерела повідомила, що прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян оголосить про свою відставку та виступить за проведення позачергових парламентських виборів 31 грудня.

Нагадаємо, у ніч проти 10 листопада прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, президент Азербайджану Ільхам Алієв і президент Росії Володимир Путін підписали тристоронню заяву, згідно з якою від 10 листопада оголошується повне припинення вогню і всіх військових дій в Нагірному Карабасі. 

Вірменська сторона погодилася на низку територіальних поступок, зокрема щодо Джебраіла, Зангелана, Кубатли, Фізулі, Агдама, Кельбаджара і Лачина, а також Шуши та Гадрутського району. У зв'язку із цим у вірменській столиці Єревані спалахнули протести проти угоди та за відставку Пашиняна.

Запеклі бої між арміями Азербайджану та Вірменії почалися у вересні. Азербайджанські війська йшли у наступ в Нагірному Карабасі з метою припинення вірменської окупації, як стверджували в Баку. Водночас в Єревані запевняли, що метою Азербайджану є знищення вірменської нації. Єреван і Баку звинувачували один одного в ескалації конфлікту. 

У 1991 році Нагірний Карабах, більшу частину населення якого складали вірмени, "проголосив незалежність" від Азербайджану. Баку спробував повернути регіон силою, після чого спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і так звані самопроголошені "НКР" підписали протокол про перемир'я, проте бойові дії періодично поновлювалися.

Відео Ультиматум закінчився: на вулиці Єревану знову вийшли люди  та вимагають відставки прем'єр-міністра

Акції протесту оновилися у Вірменії. Сьогодні опівдні сплив ультиматум, який у суботу опозиція оголосила прем'єр-міністру. Вимагають його відставки через поразку у війні з Азербайджаном за Нагірний Карабах. Протестувальники зібралися в центрі Єревану, намагаються перекрити рух транспорту. Вже почалися й затримання. Опозиція анонсувала мітинги по всій країні.  

Ультиматум закінчився: на вулиці Єревану знову вийшли люди  та вимагають відставки прем'єр-міністра
ТСН. 14:00
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Оксана Сопрович
Источник материала
loader
loader