20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
З Новим роком: українців привітали подвійними тарифами на електроенергію
З Новим роком: українців привітали подвійними тарифами на електроенергію

З Новим роком: українців привітали подвійними тарифами на електроенергію

У Кабміні прийняли скандальне рішення скасувати пільгові тарифи на електроенергію.

Так, 28-го грудня уряд скасував пільги для перших 100 кіловат за ціною 90 коп за кіловат і тепер, українцям доведеться платити по 1,68 гривень.

Подробиці і термін дії нового режиму

Відповідний режим триватиме до 31-го березня 2021-го року. Чого чекати після - невідомо, але не виключено, що ціни ще більше злетять.

Як відомо, можновладці в меморандумі з МВФ погодилися з ринковими тарифами. Крім того, є необхідність сплати за високим тарифом в зеленій енергетиці.

У тому випадку, якщо б уряд не прийняв рішення до Нового року, то з першого дня січня тарифи для населення зрівняли б з ринковими. Як повідомив керівник спецпроектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, українцям тоді довелося б платити по 3 грн з першого споживаного кіловата. Таким чином, тариф би зріс утричі.

Наші актуальні новини - в Viber! Приєднуйтесь також в Telegram!

Але це не особливо втішає, адже і зараз, згідно з рішенням Кабміну, ціну підвищують майже в 2 рази, не дивлячись на продовження ПСО.

До того ж, цілком можливо, що з кінця березня тариф знову підвищать.

До того ж, невідомо, звідки візьмуться гроші для субсидій, які повинні збільшитися в ході росту тарифів на електроенергію.

З 1 січня ціни будуть рекордними

Про те, що уряд має намір підняти тарифи на електроенергію для населення, стало відомо кілька днів тому, але ніхто не міг зрозуміти, чи дійсно міністри вирішать скасувати пільговий тариф.

І не безпідставно, адже урядовці і правда вели дискусії з цього приводу, оскільки з пільговим тарифом в 90 коп за кіловат українці могли платити за світло не так і багато.

Зокрема, обговорювали можливість залишити пільговий тариф для невеликого споживання, доповнивши його кількома лімітами з диференційованими тарифами. Тобто, збиралися при більшому споживанні стягувати більшу плату. При цьому, перед початком засідання Кабміну, стало відомо, що для ліміту вище 300 кіловат на місяць можуть ввести рекордний тариф в 3,5 гривень за кіловат. Однак ця скандальна норма не була прийнята.

Відтепер, протягом найближчих трьох місяців всім доведеться платити по 1,68 гривень за кіловат, і заплатити за 100 кіловат 168 гривень замість 90 гривень.

Раніше MY.UA повідомляв і інші новини економіки. Так, ми писали, що в Україні дорожчає газ. Дізнайтеся, якими будуть ціни вже в січні. 

Не пропустіть наші актуальні новини на каналі в Twitter та читайте нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом