ЗАЗ- 966  автомобіль економкласу: улюбленець СРСР
ЗАЗ- 966 автомобіль економкласу: улюбленець СРСР

ЗАЗ- 966 автомобіль економкласу: улюбленець СРСР

Щоб зустріти на дорогах зараз представника ЗАЗ- 966 треба мати не аби яку удачу, адже таких екземплярів авто в гарному та робочому стані залишилося зовсім не багато. Про цей автомобіль люблять поговорити всі завзяті любителі авто ЗАЗів.

ЗАЗ – 966 - це своєрідний автомобіль економкласу, який в народі відомий, як «Запорожець».

Як виник ЗАЗ – 966

Попередник ЗАЗ -965 виробникам даної марки автомобіля здався замалим, тому було прийняте рішення, щодо удосконалення моделі та випуску нового представника із цієї серії.

У СРСР люди не звертали уваги на клас автомобіля, а просили представити щось вмістке та велике і звичайно ж не дороге, тому за попередником «горбатого» ЗАЗ 965 ніхто не сумував.

ЗАЗ – 966 став відразу улюбленцем, кузов став ширшим та довшим, а лобове скло нагадувало панорамний вид, відносно попередника, то його почали згадувати лише тоді, коли по містах почали з'являтися затори на дорогах і своєю б компактністю він би проїхав скрізь.

Зовнішній вигляд завжди оновлювався і цікавим фактом є те, що попередник Запорожця – 965 тільки виготовлявся, а 966 модель уже була в проєкті та розроблялася.

Науковий інститут НАМІ допомагав у створені ЗАЗ-966 і через п'ять років у 1964 році він пройшов всі державні випробування і представили суспільству та журналістам.

Перед суспільством ЗАЗ -966 представили у звичному дизайні, тому з часом багато часу було приділено для його дизайнерської версії.

Читайте нас в Telegram та Viber!

Еволюцію моделі

До ЗАЗ – 966, прослідкувати еволюцію моделі досить просто та не займе багато часу тому, що ЗАЗ-966 – і фактично, ЗАЗ-968/-968А/-968М – це все, що було. Всі наступні моделі, що з'являлися після, були рестайлінгом 966.

Саме виробництво в даному форматі та дизайні протрималося достатньо довгий проміжок часу, а якщо бути точнішими, то майже до XXI століття.

Серед водіїв ЗАЗ-966 називали "перегрітим серцем" тому, що система повітряного охолодження моторного відсіку взагалі працювала на перекір всім законам фізики, в сало під час літніх подорожей можна було задихнутися від спеки, а при тривалій їзді мотор перегрівався і потрібно було охолоджувати.

Виробники Запрожця ніколи не соромилися та давали своїм продуктам досить іронічні прізвиська: модель 965 – «горбатий», модель 966 – «ушастий», модель 968М – «мильниця».

Сайт новин MY.UA писав, що пропонуємо автолюбителям поглянути на прекрасний тюнінг для ЗАЗ-1102 «Таврія».Тюнінг «Таврії» вийшов просто шикарний, що й відзначили в коментарях.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом