Лондонський суд відмовив в екстрадиції засновника WikiLeaks Ассанжа до США
Лондонський суд відмовив в екстрадиції засновника WikiLeaks Ассанжа до США

Лондонський суд відмовив в екстрадиції засновника WikiLeaks Ассанжа до США

Лондонський суд відмовив у екстрадиції до Сполучених Штатів засновника сервісу WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Про це повідомляє видання Independent з посиланням на суддю Центрального кримінального суду Лондона.

Суддя Ванесса Барайцер постановила, що Ассанжа не можуть законно екстрадувати до Штатів для висунення звинувачень щодо WikiLeaks через його психічне здоров'я. Крім того, існує ризик вчинення самогубства.

Суддя наголосила, що Ассанж на вигляд "депресивний і зневірений чоловік, який справді боїться свого майбутнього". Крім того, він має депресивний розлад, що рецидиву. Зокрема, два роки тому в його камері знайшли лезо бритви.

Джуліан Ассанж залишатиметься у в'язниці потягом часу, який необхідний для подання апеляції прокуратурою Сполучених Штатів. Захист засновника WikiLeaks буде вимагати його звільнення під заставу. 

Слід зауважити, що у разі екстрадиції Ассанжа могло бути засуджено до 175 років в'язниці суворого режиму.

Раніше повідомлялося, що 11 квітня 2019 року британські правоохоронці заарештувализасновника сервісу WikiLeaks Джуліана Ассанжа одразу після того, як Еквадор після 7 років скасував рішення про надання йому політичного притулку.

Нагадаємо, Ассанж перебував у посольстві Еквадору від 2012 року. Перед цим британський суд ухвалив рішення про його екстрадицію до Швеції, де Ассанжа звинувачували у злочинах сексуального характеру.  Швеція згодом зняла звинувачення з Джуліана Ассанжа, проте в Британії його все ще вважають винним у порушенні умов умовно-дострокового звільнення.

Засновник WikiLeaks вважає, що справа проти нього сфабрикована і побоюється, що його екстрадують до США, де йому загрожує довічне ув'язнення за публікацію в WikiLeaks секретних документів американського уряду. Раніше Америка оголосила Ассанжа ворогом держави нарівні з "Аль-Каїдою" і "Талібаном".

 

Автор:
Олена Капнік
Источник материала
loader
loader