В Україні підняли пенсійний вік з 1 січня
В Україні підняли пенсійний вік з 1 січня

В Україні підняли пенсійний вік з 1 січня

В Україні підвищили пенсійний вік

З 1 січня 2021-го вступають силу нові умови по роках і по стажу для виходу на пенсію.

У відповідності до закону, який був прийнятий ще у 2018 році, з кожний роком час виходу на пенсію збільшується на 12 місяців. Таким чином до 2028 року треба буде мати мінімум 35 років стажу.

Якщо в 2020-му потрібно було мати 27 років стажу, щоб отримати виплату в 60 років, то зараз знадобиться не менше 28 років. Береться до уваги стаж роботи, за який заплачено єдиний соціальний внесок.

Якщо людина має від 18 до 28 років трудового стажу, то на пенсію можна вийти не раніше 63 років. Якщо стаж від 15 до 18 років – не раніше, ніж в 65 років.

Ті, хто в минулому році не встиг вийти на пенсію через нестачу кількох місяців тепер додають до копілки ще 12 місяців.

Пенсійний фонд пропонує дві альтернативи.

Перша – докупати стаж, друга – просто чекати, коли виповниться 63 або 65 років.

Докупити стаж коштує досить недешево – близько 25 тисяч грн. за 1 рік.

Це актуально, якщо не вистачає кількох місяців стажу, щоб не переходити в наступний рік.

Приєднуйтесь до нашого каналу Viber! Читайте свіжі новини в Telegram!

Пенсія без перешкод

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, зазначив, що радикально нічого не змінилося. Він наголосив, що докупити стаж актуально для тих, кому не вистачає для виходу на пенсію небагато років і вони мають високу заробітну плату. Тоді вони зможуть отримувати більш високу пенсію.

Охріменко вважає, що пенсійна система, яка зараз є в Україні найбільше підходить для реалій, ментальності та характеру українців.

Часто трапляється так, що люди, які працювали в однакових умовах, мають однакову кількість стажу, але пішли на пенсію в різні роки, отримують різні виплати. Солідарна система так і працює – ті, хто вийшли на пенсію пізніше отримують більші виплати, оскільки економічні умови змінилися.

Таким чином, Олександр Охріменко вважає, що солідарна система неефективна, але в Україні немає бажання переходити на європейську систему. Це просто нереально.

Зараз багато дрібних підприємців фактично офіційно отримують мінімальні заробітні плати. Коли вони вийдуть на пенсію, то отримають 1 769 грн. Звісно, хтось може накопичити кошти на рахунках. Але в цілому, солідарна система така і є – вона несправедлива і завжди такою була. Ті, хто займали високі посади – мають вищу пенсію. Але, щоб працювати на цих посадах також треба докласти зусиль.

Охріменко сказав, що дійсно велика частина людей не думає про майбутнє. Тому розумні люди накопичують, а деякі – прогулюють.

Збільшення мінімальної пенсії

З 1 грудня 2020 року в Україні збільшили прожитковий мінімум до 2 189 грн. Відповідно, перерахували і мінімальну пенсію.

Вона зросла на 57 грн. і стала 1 769 грн.

Це було друге зростання пенсії в 2020 році. З 1 липня пенсійні виплати зросли на 74 грн.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що триває фінансування пенсій на січень.

З першого місяця 2021 року українців чекають зміни, не всі з яких приємні. Читайте актуальні соціальні новини на MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом