19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Марина Лазебна розповіла про підвищення пенсій у 2021 році
Марина Лазебна розповіла про підвищення пенсій у 2021 році

Марина Лазебна розповіла про підвищення пенсій у 2021 році

У Мінсоцполітиці розповіли, що пенсії будуть підвищувати у 5 етапів, а їх перерахунок розпочався з 1 січня 2021 року

Марина Лазебна, міністр соціальної політики, у першому інтерв’ю в новому році «Радіо свобода» побажала українцям не хвилюватися та вірити, що держава про них подбає. Вона запевнила, що буде багато нових соціальних програм, що дозволить людям відчути себе більш соціально захищеними.

Підвищення пенсій

Першочерговою метою на 2021 рік Лазебна назвала підвищення соціальних виплат. У державному бюджеті закладено 195 млрд грн. витрат зокрема на Пенсійний фонд України.

Так Мінсоцполітики розробило 5-ступеневий план підвищення пенсійних виплат.

Згідно з опублікованим календарем етапи розподілені так:

- Січень: підвищення виплат для пенсіонерів від 65 років зі стажем 30 – 35 років (повний стаж для жінок та чоловіків) на 300 грн., також продовжать виплачувати до 500 грн. пенсіонерам, яким виповнилося 80 років. Мінімальна пенсія для них 2 600 грн., якщо є 20 - 25 років стажу.

- Березень: запланована індексація пенсій на 11%.

- Квітень: перерахунок пенсій з урахуванням заробітної плати для пенсіонерів, що працюють.

- Липень: підвищення пенсії з 2 400 до 2 600 грн. для пенсіонерів від 65 років зі стажем 30 – 35 років. Для пенсіонерів віком 75 – 80 років встановлено надбавку 400 грн. та мінімальну пенсію 2 400 грн. за наявності 20 – 25 років стажу. Одиноким пенсіонерам 75 – 80 років пенсія буде нараховуватися у розмірі 3 342 грн. Зросте прожитковий мінімум з 1769 до 1854 грн. Зростуть надбавки до пенсії.

- Грудень: ще одне зростання прожиткового мінімуму до 1 934 грн. Зросте пенсія за рахунок збільшення надбавок за понаднормовий стаж, учасникам та інвалідам війни, ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС тощо.

Раді бачити Вас на наших каналах Telegram та Viber!

    Середня пенсія у 2020 році становила 3 410 грн., що на 400 грн. більше, ніж у 2019 році.

    Марина Лазебна зазначила, що всі пенсіонери з повним стажем з січня почнуть отримувати щонайменше 2 400 грн. Це 2,2 млн осіб.

    Завжди пенсії індексували 1 березня кожного року, але в 2017 році в людей забрали цю чітку дату. Тепер вона буде відновлена.

    Пенсійна система в Україні

    Ще в 2004 році визначено, що в Україні має діяти трирівнева система пенсій: солідарна пенсійна система, що працює при зростанні рівня економіки та «білих» зарплатах, накопичувальних обов’язковий та накопичувальний добровільний.

    В Україні працює солідарний рівень та добровільний.

    На добровільному рівні з 2004 року існує 60 недержавних пенсійних фондів.

    Близько 1 млн людей – учасники цих фондів. Уже йдуть виплати і виплати немаленькі. Це залежить від якості та ефективності фонду – як він працює, куди вкладає кошти.

    Тому накопичувальний рівень потрібний, щоб підвищити рівень пенсій в майбутньому через додаткову пенсію. Також це детінізація зарплат, тому що людина буде зацікавлена показати більшу зарплату та сплатити більші внески. Це солідарність роботодавців. І головне – людина має особисту власність - свій рахунок.

    Раніше сайт новин MY.UA писав, що з 1 січня підвищили мінімальну пенсію для непрацюючих за віком пенсіонерів.

    Також з 1 січня збільшилася кількість стажу, необхідного для виходу на пенсію. Читайте всі соціальні новини на порталі MY.UA.

    Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

    Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

    Источник материала
    Поделиться сюжетом