Українську армію годує Росія: чергова зрада
Українську армію годує Росія: чергова зрада

Українську армію годує Росія: чергова зрада

І знову зрада. Цього разу мова піде про харчування українських військових

Була проведена реформа, яка полягала в поліпшенні харчування в армії.

Компанії, які фактично монополізували «солдатську кашу» прибрали та всі закупівлі планували відкрито через Prozorro. Але тепер компанії-постачальники вирішили повернути.

У ЗМІ з’явилася інформація, що українська армія закуповує продовольство у країни-агресора.

Українські військові харчуються картоплею, яку виростили в РФ. Її привозять з Брянської області, де знаходяться 3 найбільші лінії виробництва картопляного пюре.

Забезпечення України картоплею вітчизняного виробництва катастрофічне.

Сергій Рибалко, віце-президент Української асоціації виробників картоплі, розповів, що якщо не провести суттєві стратегічні зміни в українському картоплярстві, то Україна змушена буде повністю імпортувати цей овоч.

Стандарти НАТО

Виправити ситуацію з харчуванням військових  може тільки перехід на нормативи НАТО.

Червона риба, м’ясні стейки, печені овочі, солодощі, фрукти та багато інших смаколиків – ось таке меню для військових за стандартами НАТО. Воно нагадує систему «все включено».

Українські бійці, що тренуються на полігонах разом з канадськими та американськими бійцями в рамках обміну досвідом, у їдальнях харчуються за раціоном іноземних бійців.

Андрій Костельний, боєць ЗСУ, згадує, що на Сході в радість була тушонка та каша, а тут харчування як в ресторані. Військослужбовець говорить, що готують дуже смачно.

Але взяв боєць собі звичні страви – гороховий суп, чебурек, картоплю з овочами та фрукти.

Меню іноземних військових складається, щонайменше, з 600 найменувань страв. На щоденне харчування солдата витрачають близько 500 грн.

Американці люблять піцу та чебуреки, готують для них і лазанью. Є спеціальна технологія та іноземні рецепти, за якими готують кухарі.

Канадський військо службовець Майк Лябрек розповів журналістам, що вони дуже задоволені рівнем харчування, що пропонують їм в Україні. Найбільше іноземцям припали до смаку борщ та соління.

Читайте нас в Telegram і Viber!

Українські ж військовослужбовці строкової служби харчуються значно скромніше. Про морепродукти, сандвічі та фрукти українці армійці лише мріють.

Середня вартість харчування українського солдата – до 80 грн.

Раціон складається з 2-х видів хліба «білий та чорний», булочки, різних круп, макаронних виробів, м’яса, риби, входять до нього мед, тваринні жири, олія, сир.

Міністерство оборони обіцяє покращити меню в солдатських їдальнях.

Харчування за каталогом

На харчування військових виділено 4 млрд грн. і саме за них будуть боротися компанії-постачальники на відкритих торгах вже в цьому році.

Але за пропозицією Міноборони уряд дозволив окрім закупівлі продуктів за каталогом нової системи купувати послуги харчування в аутсорцерів, як це було раніше.

З 1 січня 2021 року планується переведення всіх військових частин ЗСУ на харчування за каталогом.

Але експерти говорять, що такі зміни лише розширюють можливості для старих корупційних схем.

Як це працює: військовослужбовці отримують готові страви, тобто аутсорси постачають продукти, готують, організовують роздачу, миють посуд, прибирають та утилізують залишки. Це замкнена система, де немає точок контролю якості.

Компаній, які можуть забезпечити повний цикл в Україні лише 3.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що в ЗСУ підрахували втрати окупаційних військ на Донбасі.

ВВС США перекинули військові дрони на територію поблизу України. Більше новин армії читайте на порталі MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за новинами в Україні та світі в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом