Стало відомо, коли дозволять іноземцям купувати українську землю
Стало відомо, коли дозволять іноземцям купувати українську землю

Стало відомо, коли дозволять іноземцям купувати українську землю

Ринок української землі офіційно запрацює вже з 1 липня 2021 року, чого очікувати від прийнятого законопроєкту не знає ніхто, адже найти людину в Уряді, яка б володіла усіма тонкощами питання та могла розповісти деталі досить тяжко. Більш детально розповів про можливості України після відкриття ринку землі керівник Держгеокадастру Роман Лещенко.

За словами уповноваженого Президента України з земельних питань Романа Лещенка, земельна реформа з 1 липня 2021 року не просто існуватиме на папері, а вона переходить в складнішу фазу свого подальшого розвитку.

Земельна реформа переходить на новий рівень розвитку

Як запевняє голова Держгеокадастру, центральні органи виконавчої влади не можуть розпоряджатися надбанням українського народу, тому народу надається повне право розпоряджатися своєю землею та вирішувати, хто нею буде володіти.

Слід зазначити, що вже з 1 липня українці зможуть продати свою землю – пай чи земельну ділянку будь-якій фізичній особі, що є громадянином України.

Інші новини на соціальні теми ви знайдете в Viber! Приєднуйтесь також в Telegram!

Роман Лещенко запевнив, що скуповувати масово не будуть, адже дозволена норма на руки складає 100 га землі на руки.

Також варто зауважити, що юридичні особи, що орендують пай громадянина України купити його до 2024 року не зможуть.

З 1 січня 2024 року юридичні особи матимуть право купувати землю, але не більше 10 000 га на одні руки.

Якщо громадянин України, власник земельної ділянки вирішить продати свою землю з 2024 року, то перевагу в купівлі паю матиме той, хто орендує.

Що потрібно знати власнику землі

Які документи повинен мати власник земельної ділянки для того, щоб здійснити продаж своєї землі:

- документ, що затверджує повне право власності земельною ділянкою чи паєм;

- витяг із Державного земельного кадастру;

- паспорти, реєстраційні номери облікової картки платника податків сторін договору;

- експертна грошова оцінка земельної ділянки;

- якщо земельна ділянка, пай був придбаний особою в шлюбі, а на момент його продажу пара розійшлася, то варто представити свідоцтво про розлучення та довіреність від колишнього партнера, що він не претендує та не має ніяких претензій щодо продажу.

Але для того, щоб претендувати на її продаж, власник повинен переконатися і в її зазначенні на кадастровій карті, адже в Україні часто трапляється так, що громадянин має всі документи на землю, а при перевірці на Держгеокадастрі, його земельна ділянка вільна і не має власника.

Для того, щоб перевірити чи є ваш земельний пай в єдиній земельній базі, варто зайти на офіційний сайт Держгеокадастру, ввести в пошук кадастровий номер вашої ділянки і якщо ви зареєстровані в ній, то ви отримаєте повну інформацію про неї, якщо ж ні, то варто звернутися в відповідні органи для її реєстрації.

Також варто зазначити, що продаж землі іноземцям заборонений та протягом трьох років в Україні планують провести загальний референдум, на якому українці самі вирішать чи можна буде продавати землю іноземцям.

Нагадаємо, що на MY.UA щодня оновлюється стрічка новин. Так, ми раніше повідомляли, що українські військові харчуються картоплею, яку виростили в РФ. Її привозять з Брянської області, де знаходяться 3 найбільші лінії виробництва картопляного пюре.

Не пропустіть наші свіжі новини на каналі в Twitter, а також читайте нас у Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом