ГТС України на максимумі потужності на кордоні з Польщею: для трейдерів ввели обмеження
ГТС України на максимумі потужності на кордоні з Польщею: для трейдерів ввели обмеження

ГТС України на максимумі потужності на кордоні з Польщею: для трейдерів ввели обмеження

КИЇВ. 11 січня. УНН. Замовлення трейдерів на транспортування газу з України до ЄС на польському кордоні перевищили гарантовану потужність точки виходу з ГТС України, тож на них ввели обмеження. Попит на газ в Європі зріс у зв’язку з похолоданням. Про це повідомили у пресслужбі ТОВ "Оператор ГТС України", передає УНН.

"Замовлення трейдерів на транспортування газу з України до ЄС на віртуальній точці з’єднання Україна-Польща є більшими, ніж спроможність газотранспортної системи на даний момент. Компанія була вимушена обмежити замовлення трейдерів на вивезення газу в режимі short-haul", - вказали у компанії.

Зазначається, що при гарантованій потужності точки виходу 12,9 млн куб. м на добу, замовлення на гарантованій основі сягнули 11,1 млн куб. м, ще близько 120 тис. куб. м були дозамовлені на аукціонній платформі на добовій основі.

"У той же час замовлення послуги short-haul у ці дні досягало 3 млн куб. м, що пов’язано зі зростанням попиту на природний газ в Європі у зв’язку з похолоданням. ОГТСУ може забезпечити фізичний потік в обсязі 12,9 млн куб. м. Відповідно, компанія пропорційно обмежила обсяги послуги short-haul для замовників послуг транспортування до близько 1,7 млн куб. м", - йдеться у повідомленні.

В ОГТСУ зазначили, що така ситуація "ще раз підкреслює, що наявність віртуальних точок на всіх кордонах є в інтересах всього ринку Східної Європи і буде користуватися попитом".

Вказано, що short-haul (або потужність з обмеженнями) є послугою, яка може надаватися виключно у разі наявності технічної можливості в ОГТСУ. При цьому, тариф на цю послугу є найнижчим – у 2-3 рази нижче ніж при замовленні гарантованих потужностей. Особливість послуги short-haul є ризик того, що замовники можуть не отримати її у повному обсязі. У цьому разі послуга оплачується лише за фактичний обсяг транспортування.

Нагадаємо, днями на магістральному газопроводі ОГТСУ “Уренгой-Помари-Ужгород” у Полтавській області стався вибух. Тоді в Оператора ГТС вказали, що це не загрожує транзиту газу.

Теги по теме
Украина Польща ГТС
Источник материала
Поделиться сюжетом