Уряд напрацював два шляхи для зниження тарифів – Шмигаль
Уряд напрацював два шляхи для зниження тарифів – Шмигаль

Уряд напрацював два шляхи для зниження тарифів – Шмигаль

Прем'єр Денис Шмигаль повідомив, що було напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення. 

За його словами, перший підхід – формування тарифів на газ за формулою "ціна на європейських хабах "мінус" транспортування газу до України", який пропонує Міністерство енергетики. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил, пише Шмигаль.

"Другий підхід, який пропонує державна компанія "Нафтогаз", — це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить "Нафтогаз". Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок для українців", – зазначає чільник уряду.

Також Шмигаль анонсував ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу.

У той же час, змінити механізм формування ціни на газ для населення пропонують у Міністерстві енергетики. Про це повідомляє інтернет-видання "Українські новини", посилаючись на постанову відомства.

Один із варіантів – фіксована ціна за блакитне паливо на один рік – з 1 лютого 2021 року до 1 лютого 2022 року. В Офісі Президента тим часом провели нараду за участю прем'єра та профільного міністра. Пишуть, виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко надав главі держави попередній план суттєвого зниження тарифів на газ. Щоправда, більше деталей не уточнили. Кажуть лише, що такий крок передбачає збереження макрофінансової стабільності та допоможе уникнути фінансового дисбалансу. 

Наразі, згідно з реформою ринку газу, українці можуть самостійно обирати постачальника з найбільш прийнятною для них ціною. З першого січня ціна за газ зросла, що обурило споживачів. Експерти ж наголошують, що здорожчання вартості газу – сезонне. 

А якщо встановити фіксовану ціну – це буде відкатом реформи ринку газу, і це лише вдарить по гаманцях українців. А ще може призвести до того, що блакитне паливо купуватимуть у Росії.

"Є певні групи, які зацікавлені в тому, щоб розвернути цю всю історію назад, щоб знов стати залежними від Росії. Облгази будуть брати за цей газ, не розраховуватися перед Нафтогазом, у Нафтогаза будуть зростати борги, люди не будуть зацікавлені в тому, щоб економити, і ця діра постійно зростатиме. Ми не побачимо завтра газу по 3 чи по 5 гривень. Але українці повинні зрозуміти, що якщо в нас з'явиться раптом дешевий газ, то він ніде не з'явиться, як тільки коштом тих самих українців, і я не виключаю, шо цей газ буде купуватися в Росії", – каже координаторка житлово-комунальних програм Громадянської мережі "ОПОРА" Тетяна Бойко.

Нагадаємо, раніше Юрій Вітренко надав президенту попередній план суттєвого зниження тарифів на газ.

Источник материала
loader
loader