У найбільших галереях Рима реставрують старовинні шедеври – як це відбувається
У найбільших галереях Рима реставрують старовинні шедеври – як це відбувається

У найбільших галереях Рима реставрують старовинні шедеври – як це відбувається

Дати нове життя старовинним шедеврам. Поки в Італії діє суворий карантин і відвідувати музеї заборонено, одразу кілька найбільших галерей Рима розпочали масштабну реставрацію. Відновлюють шедеври світового живопису, використовуючи старовинні інструменти і техніки. Чим дивуватимуть відвідувачів після локдауну – журналістка "5 каналу" Вероніка Орєхова розповість.

Кількадесят пензлів, скребків та найкращі фарби з найвіддаленіших куточків світу – зали Галереї Палаццо Барберіні у середмісті Рима перетворили на творчу майстерню. Команда реставраторів обережно знімає шар бруду з "Годувальниці". Картина іспанського художника Бартоломе Мурільйо – один із головних скарбів Галереї доби бароко. Полотну майже три з половиною сторіччя. І через поважний вік на ньому утворилися вм'ятини, порізи та тріщини. У Палаццо Барберіні вирішили не дати загинути шедевру. Нині музей через карантин зачинений. Тож розпочали реставрацію.

"Нам вдалося відновити оригінальні кольори, тепер будемо нашаровувати фарбу, щоб картина стала яскравішою. Наша мета – не лише відновити шедевр, а зберегти його автентичний вигляд", – каже головна реставраторка Чіра Меруччі.

Команда з 9-ти реставраторів відновлює шедеври світового живопису одразу в кількох галереях Рима. Готують картини до перегляду відвідувачами після закінчення локдауну. Використовують інструменти 17-го століття – щоби зберегти оригінальний вигляд картин.

"Порожні зали музеї навіюють меланхолію, адже вони створені для відвідувачів. Водночас пандемія – це час напруженої роботи для співробітників галерей. Ми розпочали реставрацію картин, готові відкрити нові експозиції, вигадали, як покращити постійну колекцію", – розповіла директорка галереї старовинного мистецтва Фламіна Дженнаріні Санторі

Темно-карі очі знаменитої "Форнаріни" Рафаеля – візитівка Галереї старовинного мистецтва. Сама картина попри свій вік уціліла, але оригінальна рама 15 століття тріснула. Реставратори кажуть: кілька тижнів підбирали покриття, щоби не пошкодити старовинну деревину сучасною фарбою.

"Процес реставрації ускладнений карантином. Адже одночасно у майстерні може працювати обмежена кількість людей. Утім ми маємо встигнути відновити всі шедеври до відкриття музею для відвідувачів", – розповідає Чіара Меруччі, головна реставраторка.

Через пандемію коронавірусу знамениті музеї Рима опинилися на межі банкрутства. У 2020-му галереї італійської столиці встигли відвідати трохи більш як 50 тисяч шанувальників мистецтва. Прибутки від продажу квитків за рік упали майже втричі. Нині співробітники, як ніколи раніше, чекають на натовпи туристів після пандемії. 

Вероніка Орєхова, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом