Економіка Китаю у 2020 році зросла на 2,3%
Економіка Китаю у 2020 році зросла на 2,3%

Економіка Китаю у 2020 році зросла на 2,3%

У 2020 році валовий внутрішній продукт (ВВП) материкового Китаю зріс на 2,3% на тлі відновлення країни після пандемії COVID-19. Цей показник є найнижчим за 40 років. 

Про це із посиланням на Національне бюро статистики повідомляє The Associated Press.

Зазначається, що після того, як Комуністична партія Китаю у березні минулого року оголосила про перемогу над вірусом та дозволила роботу фабрик, магазинів та підприємств, економіка почала "стабільно відновлюватися".

Так, ВВП у четвертому кварталі зріс на 6,5 відсотка. Аналітики ж очікують, що в цьому році економічне зростання КНР відновиться до 8,4 відсотка.

Нагадаємо, що на початку минулого року на тлі спалаху COVID-19 китайський уряд запровадив безпрецедентний локдаун, у зв'язку з яким у першому кварталі ВВП впало на 6,8%. Це був найгірший показник економіки Китаю від середини 1960-х років. Водночас китайська економіка першою з великих світових почала знову рости від початку пандемії коронавірусу. 

Як повідомлялося, у КНР шість днів поспіль фіксують понад сотню "активних" заражень коронавірусом. Для запобігання подальшому поширенню хвороби, китайський уряд ізолював понад 28 млн людей. Окрім того, муніципалітет китайської столиці на сім днів продовжив карантин для медичного спостереження, який досі тривав 21 день. 

За прогнозами МВФ, Україна повернеться до докарантинного рівня розвитку економіки лише у 2024 році. Наступного року економічна ситуація частково покращиться, однак, навіть наприкінці 2021 року рівень ВВП буде приблизно на 6% нижчим, аніж у 2019 році. 

Відео Ухань рік потому: у Китаї оприлюднили нову версію походження коронавірусу

Можливо й не з Уханю - у Китаї оприлюднили нову версію походження коронавірусу. Глава тамтешнього МЗС в інтерв'ю місцевому агентству "Сіньхуа" заявив, Китай просто став першою країною, яка розповіла світові про коронавірус. Та виникнути він міг деінде за межами піднебесної. Наразі Пекін суворо контролює усі дослідження про походження вірусу, а наукові гранти отримують переважно китайські учені, пов'язані з військовими. Усі спроби незалежних експертів встановити походження COVID-19 китайська влада блокує. Як за рік змінився Ухань - дізнавалася ТСН.

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter 1
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Оксана Сопрович
Источник материала
Поделиться сюжетом