День Соборності без звичної традиції: в Україні святкують 102 річницю Акту Злуки
День Соборності без звичної традиції: в Україні святкують 102 річницю Акту Злуки

День Соборності без звичної традиції: в Україні святкують 102 річницю Акту Злуки

Цього дня 1919 року на Софіївській площі в Києві проголосили символічне об'єднання Української Народної та Західноукраїнської Народної Республік. Через карантин, вперше за багато років День Злуки обійшовся без традиційного ланцюга єдності на мосту Патона. Натомість Київ та анексований Крим об'єднали онлайн.

Більш детально – у матеріалі ТСН.19:30.

У Львові в День Соборності вшанували пам'ять борців за волю України. Зібралася міська влада, військові та небайдужі львів'яни.

"Будемо вчити нові покоління пам’ятати про те, що Україна єдина. Крим - це Україна, Донецьк та Луганськ - це теж Україна", - наголосив ветеран війни Тимур Баротов.

Відео День соборності без звичної традиції: в Україні святкують 102 річницю Акту Злуки

Сто другу річницю Акту Злуки святкують сьогодні в Україні. Цього дня 1919-го року на Софійській площі у Києві проголосили символічне об'єднання Української народної та Західноукраїнської народної республік. Через карантин, уперше за багато років День злуки обійшовся без традиційного ланцюга єдності на мосту Патона в Києві. Натомість Київ та анексований Крим об'єднали онлайн.

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 На Личаківському цвинтарі поклали квіти до меморіалу воїнам Української Галицької армії і відслужили панахиду на полі, де спочивають новітні герої України.

На мосту через річку Збруч, яка колись була кордоном Російської та Австро-Угорської імперій, зустрілися жителі Тернопільської та Хмельницької областей. Разом із представниками партії "За майбутнє" люди з'єднали дві частини державного прапора та обмінялися короваями. Їхня злука сьогодні  - кажуть учасники заходу -  символізує злиття ЗУНР і УНР. Події сивої давнини відтворили ще й у реконструкції бою з червоноармійцями.

"З давніх часів наші українці не одну сотню років мріяли про об'єднання в єдині українські землі. Так якійсь частині вдалося об'єднати уламки двох імперій - Російської та Австро-Угорської. Створити Західно-Українську республіку і Українську Народну", - каже голова Хмельницької облради Віолета Лабазюк.

Річка Збруч роками роз'єднувала українців, які жили по обидва її боки. Тепер щороку 22 січня їхні нащадки  з'єднують в одне ціле дві стрічки - синю та жовту.

"Для мене була дуже цікавою, яскравою і досить хвилюючою ця акція, коли на мосту зустрілися Хмельницька і Тернопільська області, з'єднуюючи жовто-синій прапор", - поділилася депутатка Тернопільської міськради від партії "За майбутнє" Любов Вовк.

Тисячу примірників Акту Злуки роздали в Дніпрі. Копії історичного документа перехожі отримували на площах, біля ринку і навіть на зупинці трамвая. 

Символічно з'єднати Київ та тимчасово окупований Сімферополь сьогодні можна онлайн, на спеціальному сайті. Менше ніж за добу тут свої фото залишили понад 35 тисяч українців.

Ушанувало День Соборності і керівництво держави - покладанням квітів до пам'ятника першому президентові Михайлові Грушевському.

Нагадаємо, що Зеленський привітав українців з Днем Соборності цитатою з Акта Злуки та пригадав про пожежу в Харкові. Президент наголосив, що українцям слід вивчити уроки столітньої давнини. 

Источник материала
Поделиться сюжетом