Юрист про відсторонення Тупицького: це чи не єдина правильна дія громадянина Зеленського на посаді
Юрист про відсторонення Тупицького: це чи не єдина правильна дія громадянина Зеленського на посаді

Юрист про відсторонення Тупицького: це чи не єдина правильна дія громадянина Зеленського на посаді

Відсторонення голови Конституційного суду Олександра Тупицького не має стосунку до конституційної кризи в країні – це зробили, аби він не перешкоджав правосуддю у кримінальному провадженні 2014 року. Про це в ефірі ток-шоу "Політклуб" на "5 каналі" сказав адвокат родичів Небесної Сотні, юрист Віталій Титич

"Я прорефлексую суто з юридичної позиції, щоб ми розуміли про що говоримо. Конституційна криза не має нічого спільного з непопаданням громадянина Тупицького в Конституційний суд. Нагадаю – його відсторонено від посади в порядку статті 154 КПК в конкретному кримінальному провадженні, стаття 384 КК – надання завідомо неправдивих свідчень, створення умисних доказів і перешкоджання показам свідка", – зазначив він.

"Це доволі давнє кримінальне провадження – 2014 року, не стосовно Тупицького, а стосовно іншого відомого фігуранта – голови Вищого господарського суду. Я є заявником у цьому кримінальному провадженні, я знаю як там рухалось слідство і яка участь цієї особи. Це реальне кримінальне провадження, задавнене, це інше питання. Але воно є, факти вчинення цих дій через які надана підозра, вони реальні", – пояснив Титич.

"Можна говорити, що цю справу реанімували зараз і дали можливість слідчим працювати – можливо тут є ознаки політичної складової, але це реальний кримінальний кейс і ці докази злочинної діяльності були встановлені раніше", – прокоментував він відсторонення голови КСУ.

"Стосовно дій Зеленського по відстороненню: це пряме виконання Кримінально-процесуального кодексу. Цей указ президента – чи не єдина і правильна дія громадянина Зеленського на своїй посаді – принаймні, мені відома – за всю його каденцію. Не знаю, хто йому це підготував, але це так і за це треба подякувати", – наголосив Титич.

Адвокат родин Небесної сотні також відреагував на попередні заяви Тупицького.

"Пасажі Тупицького, які ми бачили, вказують на дуже неприємну річ, особисто мені – як юристу. У нас голова суду не компетентна юридично особа. Голова Конституційного суду, публічно, не соромлячись на фоні цієї установи говорить абсолютну нісенітницю. Навмисне, чи в силу інтелектуальної слабкості він змішує два поняття – відсторонення від посади як засіб забезпечення кримінального провадження і припинення повноважень. При цьому сам вказує, що повноваження його – робоча діяльність – не припинені, він просто відсторонений в інтересах кримінального провадження, оскільки він перешкоджає йому, займаючи посаду. Це очевидні речі для будь-якого юриста, адвоката в кримінальному процесі", – зазначив він.

"Конституційна криза почалась і триває у зв'язку з узурпацією влади Конституційним судом – він узурпував владу, яка належить Верховній Раді. Без будь-яких політичних підтекстів – це обставини, які встановлені в рішенні Венеційської комісії, наданому на прохання України. Це є факт – узурпація влади КСУ є причиною конституційної кризи, а не непопадання Тупицького в приміщення суду", – пояснив Титич.

Дивіться повний запис програми "Політклуб":

Нагадаємо, 21 січня Тупицький звернувся з офіційним листом до президента Володимира Зеленського, в якому вимагає допустити його до будівлі КСУ і терміново скликати засідання РНБО з цього приводу.

Источник материала
Поделиться сюжетом