Хто такі кіберспортсмени і як вони заробляють
Хто такі кіберспортсмени і як вони заробляють

Хто такі кіберспортсмени і як вони заробляють

Грати у відеоігри – це робота, яка може приносити визнання, славу і великі гроші? Відповідь – так.

Кіберспорт (англ. esports) – командні або індивідуальні змагання з топових відеоігор зі значними призовими фондами. Професійних гравців, які беруть участь у великих турнірах із esports-дисциплін, називають кіберспортсменами. Рідше використовується термін кібератлети.

Чим займаються і як заробляють кіберспортсмени

Професійні кіберспортсмени входять у клуби, і їх основний дохід – зарплата, яку ці клуби їм виплачують. Клуби, в свою чергу, заробляють на продажу спонсорських пакетів, мерча та ін. Участь у турнірах також приносить гарний прибуток. Найяскравіший приклад – The International 2019 з Dota 2 із загальним призовим фондом у $34 330 068, з якого $15 620 181 отримала команда-переможець.

Однак, турнірів із величезними фондами не надто багато, та й перемогти, або просто увійти у призові, зовсім непросто. Але і цим джерела доходу кіберспортсменів не обмежуються.

Багато про-гравців займаються стрімінгом. Не рідко саме трансляції приносять їм більший заробіток і широку популярність. Клубам також вигідно, щоб їх кіберспортсмени стрімили, так як це дає додаткові можливості для продажу реклами і підвищує їх медійність.

Наприклад, румунський гравець в Hearthstone Раду «Rdu» Діма не раз зізнавався під час прямих трансляцій, що клуб G2 Esports, до якого він входить, більше цінує його, як стрімера, ніж, як кіберспортсмена.

Найбагатші кіберспортсмени

За даними ресурсу EsportsEarnings, у топі за виграними призовим перші тридцять позицій займають виключно гравці в Dota 2. Лише на 32-му і 33-му місцях списку можна зустріти перших гравців у Fortnite, а на 35-му – кіберспортсмена в дисципліні Counter-Strike: Global Offensive. Найзаможніший гравець у League of Legends лише на 67-й позиції.

Датчанин Йохан «n0tail» Сундштайн із клубу OG – найбагатший кіберспортсмен у світі. Завдяки своїм перемогам на турнірах, він заробив більше $6,96 млн. Інші гравці в топ-10:

  • 2-е місце – фін Ессе «JerAx» Вайнікка – більше $6,4 млн призових;
  • 3-е місце – австралієць Анатан «ana» Фам – понад $6 млн;
  • 4-е місце – француз Себастьян «Ceb» Дебс – близько $5,5 млн;
  • 5-е місце – фін Топіас «Topson» Таавітсайнен – більше $5,4 млн;
  • 6-е місце – німець Куро «KuroKy» Салехі Тахасомі – майже $5,2 млн;
  • 7-е місце – йорданець Амер «Miracle-» аль-Баркаві – більше $4,8 млн;
  • 8-е місце – болгарин Іван «MinD_ContRoL» Борислава – понад $4,5 млн;
  • 9-е місце – ліванець Марун «GH» Мерхи – трохи менше $4,2 млн;
  • 10-е місце – фін Лассе «MATUMBAMAN» Урпалайнен – більше $3,7 млн.

У топ-100 входить і два українця. На 50-му місці – Володимир «No[o]ne» Міненко з більш ніж $1,6 млн призових, на 55-му – Роман «Resolut1on» Фомінок, який заробив на турнірах понад $1,4 млн. Вони обидва — про-гравці в Dota 2, які раніше виступали за російський клуб Virtus.pro.

У другій сотні розмістилися ще шість українських кіберспортсменів. На 102-му місці – Ілля «Lil» Іллюк, який раніше грав за клуби Virtus.pro і Natus Vincere, а зараз виступає за HellRaisers. На його рахунку більше $917,4 тис. призових. Данило «Dendi» Ішутін, який виступав у «золотому складі» Na`Vi, а зараз грає за B8, на 127-му місці з близько $806,5 тис. призових. Обидва грають у Dota 2.

На 132-му – Данило «Zeus» Тесленко (> $792,3 тис.), на 146-му – Іван «Edward» Сухарєв (> $719,1 тис.), на 156-му Олександр «s1mple» Костильов (> $685, 4 тис.). Всі троє грали в Counter-Strike: Global Offensive, і виступали за Natus Vincere. Олександр і зараз у команді.

На 166-му ще один екс-учасник Na`Vi – Олександр «XBOCT» Дашкевич. Він заробив понад $662,2 тис. на турнірах із Dota 2.

Кіберспорт – не тільки розваги

Щоб гідно змагатися на турнірах, потрібно підтримувати високий рівень майстерності. Кіберспортсмени змушені щодня проводити 8-12 годин у грі, покращуючи свої скіли. Їм необхідно стежити за всіма оновленнями мети в обраній дисципліні, проводити ретельний аналіз своїх матчів.

Перед великими турнірами клуби часто відправляють своїх гравців у буткемпи – своєрідні тренувальні табори, де вони можуть, не відволікаючись, практикуватися і розробляти стратегії. До того ж кіберспортсменам доводиться багато подорожувати, відвідуючи змагання, і перебуваючи далеко від близьких.

Варто також відзначити, що професійні esports-клуби приділяють увагу і фізичній підготовці своїх гравців. Це важливо, томущо сидячий спосіб життя позначається на здоров'ї не кращим чином, а, наприклад, біль у спині – не найкраща мотивація для перемоги у чемпіонаті.

Існує і чимале моральне навантаження. Завдяки тим же живим трансляціям, кіберспортсмени набагато ближче до аудиторії, ніж представники традиційного спорту. В чатах і соціальних мережах гравців не завжди підтримують, нерідко, особливо після провальних турнірів, вони стикаються з хвилею критики і образ. Уміння звести насмішку до жарту, не втрачаючи обличчя і не відволікаючись від гри – важлива якість для кіберспортсмена.

Автор:
Лідія Цененко
Источник материала
Поделиться сюжетом