Падіння ціни на газ втягнуло Україну в нові проблеми з МВФ
Падіння ціни на газ втягнуло Україну в нові проблеми з МВФ

Падіння ціни на газ втягнуло Україну в нові проблеми з МВФ

МВФ може "покарати" Україну за газ.

В Україні останній тиждень січня запам'ятається подорожчанням долара, впевнені експерти. Один з основних факторів - результати переговорів з МВФ. У Фонді незадоволені рішенням знизити тарифи на газ.

Максим Гардус, експерт Офісу реформ Кабінету міністрів, зазначив, що ринкові ціни на те і називаються так, що вони коливаються в залежності від ситуації. Коли почалася ковідна криза, впало виробництво і попит в Європі та Україні відповідно.

Наприкінці минулого року зробили значні запаси, потім почалася криза і споживачам були вигідні ринкові ціни, бо вони опускалися.

Тепер же ж все навпаки – зима, морози, кількість запасів у сховищах скорочується, ціна на ринку повзе вгору, тому вона стає невигідною для споживачів.

Сергій Фурса, інвестиційний банкір, вважає, що проблему має вирішувати антимонопольний комітет та з’ясувати чому окремі олігархи завищують ціну. Сам по собі ринок газу – це добре, він почав працювати, але йому одразу ж «рубають голову».

На його думку, олігархічні кола хочуть зламати співпрацю з МВФ. Зараз уряд руйнує ключову реформу переходу до ринкового ціноутворення, яка була частиною умови співпраці з МВФ. А це заблокує цю ж саму співпрацю.

Співпраця з МВФ

Урядові перемови з місією МВФ два роки тому закінчилися тим, що на газ для населення підвищили ціну до ринкової.

Це стало головною умовою для продовження програми допомоги Україні.

Здорожчання газу тоді очікували з 20 до 60%.

Експерти вже говорять, що транш, який Україна мала отримати наприкінці 2020 на початку 2021 року року держава все ще може отримати, незважаючи на введення регулювання ціни на газ.

Цей захід носить тимчасовий характер та викликаний корона вірусною кризою. У МВФ повинні взяти до уваги ці фактори.

Україна сподувається отримати транш у квітні – червні 2021 року.

Читайте нас в Telegram і Viber!

Державне регулювання ціни на газ

На нараді у Президента за участі урядовців та енергетиків вирішили обмежити зростання тарифів на паливо для всіх побутових споживачів та встановити державне регулювання цін.

Тарифи пообіцяли знизити на 30%.

Таке рішення прийняли до кінця карантину в Україні. Тариф встановили на рівні 6 999 грн. за тисячу кубометрів газу.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль оприлюднив інформацію на засіданні уряду. Очільник Кабміну наголосив, що ринок газу, який працює з серпня 2020 року – крок незворотній. Нові тарифи почнуть діяти вже з лютого.

Шмигаль зазначав, що якщо нічого не робити, ціна на газ може досягти 12 грн. за кубометр. Тому вирішили на період карантину допомогти українцям та захистити побутових споживачів.

Новий розрахунок буде здійснюватися таким чином: ціна газу на німецькому хабі мінус вартість його транспортування до західного кордону України.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що Данило Гетьманцев назвав існування двох ринків газу джерелом збагачення для конкретних людей.

Нацрегулятор одобрив зниження тарифів для 14 облгазів. Читайте всі новини економіки та енергетики на MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом