У київський ОТГ на садочки, які тримають на карантині вже 9 місяців, навіть не заклали бюджет
У київський ОТГ на садочки, які тримають на карантині вже 9 місяців, навіть не заклали бюджет

У київський ОТГ на садочки, які тримають на карантині вже 9 місяців, навіть не заклали бюджет

У Київській області є об'єднана територіальна громада Ковалівська, в яку входить 9 сіл і там не працюють дитячі садочки. Заклади позачиняли ще торік навесні, офіційно на карантин, який триває до нині. Ба більше, на дитсадки цьогоріч у бюджеті громади взагалі не заклали фінансування.

Про це йдеться вТСН.16.45.

Дитсадок закрили на карантин ще навесні, а потім у сільраді обіцяли, що садок запрацює від нового року. Святки минули, а віз і до нині там.  «Ми маємо конституційне право навчати своїх дітей, держава нам має надати вільний доступ до дошкільної освіти», - переконує одна із мама малюків, які досі не можуть потрапити до садочку.

Це село входить до Ковалівської ОТГ. Громада об'єднує дев'ять сіл, і ніде садочки з весни не працюють. А днями батькам стало відомо, що не запрацюють вони й цьогоріч, бо у бюджеті громади на дитсадки не заклали жодної копійки. Чому так - пояснити прийшла заступниця голови ОТГ. Вину перекладає на децентралізацію, бо за нею фінансувати садочки мають громади, а в їхній громаді із грошима біда. «У нас невиконання йде бюджету і ми не спроможні зараз власним коштом утримувати дошкільні заклади», - переконує  заступниця голови Ковалівської ОТГ Алла Мусієнко.

Що Ковалівка бідна громада, на перший погляд і не скажеш.  У центральну частину села заїжджати не можна, стоїть шлагбаум, охорона і тут лише піший прохід. Та охорона журналістів ТСН не пускає нібито через карантин. «На території є приватна власність. Її знімати заборонено», - додає один із охоронців.

У центрі Ковалівської ОТГ, де бракує грошей на садочки, ресторан - із оптимістичною назвою, піцерія, будинок культури, готель, льодова арена, а ще фонтан у формі золотого м'яча. Бо ж село має цілу футбольну команду, яка виступає в українській прем'єр-лізі і навіть у єврокубках. У селі також є новенький стадіон, що відповідає вимогам УЄФА. На сайті футбольного клубу - цілий  кліп про красу Ковалівки.

Відео Чому дитсадки Ковалівської ОТГ досі зачинені на карантин

Право на безправ'я. У Київській області є об'єднана територіальна громада - Ковалівська. У неї входить 9 сіл і там не працюють дитячі садочки. Заклади позачиняли ще торік весною, офіційно - на карантин. І цей карантин для тамтешніх садків не минає й донині. Ба більше, на дитсадки цьогоріч у бюджеті громади взагалі не заклали фінансування. Керівництво ОТГ пояснило, що у них бракує  грошей. Подробиці – в сюжеті.  

ТСН. 16:45
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

У центрі села красуються два бігборди з героїнею України. Тетяна Засуха - керує тутешньою агрофірмою і головний спонсор усього, кажуть жителі.  Чиновники додають, що вона просто головний платник податків.

Чи можна ось так позачиняти усі дитячі садочки в громаді - ТСН звернулася за поясненням до обласного департаменту освіти, до міністерства освіти. Там за  класикою - "розводять руками".  «Органи місцевого самоврядування мають достатньо велику кількість повноважень і не передбачено, що ми можемо на них якось впливати. Маємо таке законодавство», - пояснюють у відомстві.

Міністерство обов'язково до місцевих органів спрямує свого листа про неприпустимість закриття дитячих садків, бо це дошкільна освіта – є основа. «Децентралізація, все скинули на громади. А контролюючий орган де, щоб контролювати діяльність цих громад. А його нема», - додає мама дитини, що залишилась без садочка.

Жінка написала звернення куди тільки могла, чекає відповідь від уповноваженого з прав дитини. У планах позиватися до європейських інституцій.

Тим часом керівництво Ковалівській ОТГ оголосило чергову дату відкриття садочків. Цього разу обіцяють, що деякі садочки в громаді можуть запрацювати з березня. Саме на річницю дати, відколи вони під замком.

Автор:
Інна Боднар
Источник материала
Поделиться сюжетом