Християнська етика у школах: суспільство розділилося на два табори
Християнська етика у школах: суспільство розділилося на два табори

Християнська етика у школах: суспільство розділилося на два табори

Міністерство освіта і науки України у своїй новій програмі для учнів 5 – 9 класів хоче ввести обов'язкове викладання "Етики" чи "Курсів морального спрямування". Свою пропозицію МОН оприлюднив на офіційному сайті міністерства.

Але запровадження таких нових правил і змін від Міністерства освіти і науки України схвалили не всі, такі пропозиції викликали безліч суперечок між користувачами соціальних мереж на сторінці в фейсбуці Всеукраїнського Собору.

Зміни у програмі

Заплановані зміни та їх плани щодо впровадження, були розміщені на офіційному сайті МОН ще 13 січня 2021 року.

Відповідні зміни до освітньої програми Міністерство освіти і науки хоче запровадити для школярів 5 – 6 класів. Відповідно проєкту у цих класах буде введено викладання "Етики" чи "Курсів морального спрямування". Також закладам загальної середньої освіти буде запропоновано вибір з програм, які мають конкретні напрямки освіти («Етика», «Християнська етика в українській культурі», «Біблійна історія та християнська етика», «Основи християнської етики»).

Актуальна стрічка новин - в нашому Viber і Telegram

Цей вибір потрібно буде здійснити не лише закладам освіти відповідно до наявності спеціаліста, а й самим батькам, які зможуть обрати відповідну програму після детального аналізу та обговорення з вчителем у відповідній школі.

Нововведення запропоновані  

Відповідні зміни до програми 5 - 9 класів запропонував особисто Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

Оприлюднені пропозиції були озвучені набагато раніше, до винесення законопроєкту на всенародне обговорення. До цього часу вже 35 % шкіл розпочали викладання курсів морально-духовного спрямування.

Думки батьків

Думки з приводу таких змін у програмах своїх дітей декого з батьків навіть обурило, а дехто навпаки захищає і вважає, що  викладання таких предметів в українських школах є необхідним.

«Однозначно за християнську етику у школі! Хто вважає, що його дитині знання божої науки не потрібні, то такі діти можуть урок і не відвідувати (в табелі він і так не оцінюється)… На запитання ЧОМУ САМЕ ХРИСТИЯНСЬКА етика, відповім так: бо ми насамперед українці, а українці з діда-прадіда християни, а не іновірці!», - прокоментувала одна з підписниць сторінки.

«Що за насильство! Якесь зомбування. Я проти! Я атеїст і проти, щоб мою дитину змушували вчити даний предмет! Кому треба, нехай ходить в церкву чи гурток. Нехай там казочки слухають», - написала Юлія Василівна під постом про нововведення.

Тому ми знову зіткнулися з ситуацією, коли суспільство розділилося на два табори. У висловлюваннях, як першого коментатора, так і другого є часткова правда, тому лише вам вирішувати, яка думка вам ближча.

Також портал MY.UA писав, що кращим учасникам ЗНО будуть виплачувати щомісячні президентські стипендії по 10 тис. грн, переможцям всеукраїнських олімпіад серед учнів - премію у 20 тис. грн (разово), а переможцям міжнародних олімпіад - 100 тис. грн (разово).

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны